12. tammikuuta 2018

Carmen Amoraga - Basta con vivir


Riittää että elää sijoittuu Miravalin kylään Valencian lähelle. Päähenkilöinä ovat kuuttakymppiä lähestyvä vanhapiika Pepita eli Pepa ja nuori romanialaistyttö Crina, tyttökaupan uhri. Pepa on katkeroitunut ja inhoaa elämäänsä. Hän on ikänsä kulkenut suu mutrussa ja valittanut kaikesta. Naisen mielestä syypää hänen onnettomaan elämäänsä on ensiksi äiti, toiseksi sulhanen Ramón, joka hylkäsi hänet yli 30 vuotta sitten. 

Prostituoitu Crinalla olisi paljonkin valittamista, mutta ei hän uskalla: hän pelkää - hän yrittää vain selvitä hengissä. Crina ei tiedä varmasti kuinka monta vuotta hänen elämänsä on ollut yhtä suihinottoa ja maatuksi tulemista. La Mama näet pitää tyttönsä vankeina, täysin eristettyinä ulkomaailmasta. Hän piilottaa ruokaan & juomaan huumeita, jotta tytöt muuttuvat eloisammiksi ja asiakkaille haluttavammiksi, mutta vie heiltä todellisuudentajun. Sen Crina muistaa, että hänelle on tehty kaksi aborttia. Nyt hän on kolmatta kertaa raskaana, ja epäilee että rinki aikoo myydä hänen vauvansa.

Pepa on niin äkäinen ja paha suustaan, että pomo passittaa hänet pakkolomalle. Joutenolo saa Pepan miettimään elämäänsä ja havahtumaan yli 30 vuotta kestäneestä horroksestaan. Hän kävelyttää kadulla uutta koiraansa, värjää tukkansa ja hankkii jopa uusia vaatteita; ja tottelee äitiään kun tämä passittaa hänet psykiatrille. Pepa suostuu vastahakoisesti, mutta havaitsee pian että psykiatrista on apua. Koiranulkoilutuskävelyillä hän huomaa yksinäisen ja surkean, raskaana olevan tytön, jota vanha rähjäisen näköinen nainen ja musta mies vahtivat. Kylän vanha leipuri ja Pepa ottavat tytön pelastamisen elämäntehtäväkseen.

Amoraga kirjoittaa hyvin ja luo etenkin kärttyisästä Pepasta mainion ja humoristisen henkilöhahmon. Pepan mietteitä elämästään, entisestä sulhasestaan ja äidistään oli nautittavaa lukea. Tosin Pepan toipuminen vuosikymmenten katkeruudesta ja masennuksesta tuntui mielestäni liian optimistiselta. Söihän hän masennuslääkkeitä, mutta silti. Uutta sisältöä elämään toi ajatus romanialaistytön pelastamisesta epärealistisinekin toiveineen.

Espanjalaisesta yhteiskunnasta kertoi se, että veljet edellyttivät naimattoman Pepan hoitavan leskeksi jäänyttä, pahasti masentunutta äitiä Josefaa. Niinpä Pepa irtisanoutui töistä ja keskittyi kokopäiväisesti 13 vuoden ajan hoitajan rooliin - heitti oman elämänsä täysin sivuun. Kiitokseksi sisarelleen veljet tosin luopuivat perintöoikeudestaan. Aiemmin vastaavanlainen uhrautuva omaishoitajuus lienee ollut hyvinkin yleistä, tämän päivän tilannetta en tunne.

Crinan tilanteesta oli ahdistavaa lukea, Sofi Oksasen Puhdistus tuli monestikin mieleen. Tyttökaupparinki piti tytöt vallassaan pelolla: oli pakko tehdä mitä vaadittiin, muuten omaiset kotimaassa joutuisivat julman koston kohteiksi. Kirjan loppusanoissa Amoraga antaa tilastoja: YK:n mukaan ihmiskaupan kohteeksi joutuu vuosittain yli 40.000 ihmistä, useimmat naisia ja lapsia, ja heistä 60% päätyy prostituoiduiksi. Espanjassa prostituution 'arvo' on 3.700 miljoonaa euroa vuodessa, 8,3 miljoonaa  per päivä. Vuonna 2015 paljastui 42 ihmiskauppaa harjoittavaa rinkiä ja melkein 500 henkilöä pidätettiin. Samana vuonna liki 14.000 henkilöä oli vaarassa joutua näiden rinkien verkkoihin.

Tilastot ovat kauhistuttavan karuja ja Amoragan kuvaus näiden muista maista valheellisin lupauksin houkuteltujen tyttöjen elämästä lohdutonta. Pepan hahmo oli samalla sekä humoristisen korni että liikuttava ja toivoa herättävä. Amoraga halusi osoittaa, että missä iässä tahansa elämänlaatu voi kohentua: on syytä elää eikä hautautua katkeriin muistoihin neljän seinän sisälle. Meidän muistomme ovat monesti myös vääristyneitä, alamme voida paremmin jos muutamme käsitystä menneistä tapahtumista. Kirjailija halusi myös herättää meidät huomaamaan ympärillämme marginaaliin joutuneita, joista niin mieluusti käännämme katseemme pois. Pienet epäuskottavat juonenkäänteet eivät vieneet kirjan viihdyttävyyttä. Pidin kovasti kirjailijan pirteästä tyylistä.

Carmen Amoraga on syntynyt 1969 Valencian lähellä Espanjassa. Kirjastosta löytyy kolme muutakin kirjaa häneltä: La vida era eso 2014 - Premio Nadal,  El tiempo mientras tanto 2010 & Algo tan parecido al amor 2007.

Kurkkaa Hyönteisdokumentin Frau, Signora & Bibi -lukuhaasteen koosteeseen: Naiskirjailijoiden teoksia 19 eri alkuperäiskielellä, 58 kirjailijaa, 70 teosta - paljon suomeksi myös.

Carmen Amoraga
Basta con vivir - Riittää että elää
Ei suomennettu
Planeta 2017
****
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.