16. elokuuta 2020

Tuija Takala - Vanhat runot, uudet lukijat #runosunnuntai


Selkokirjailija Tuija Takala on selkoistanut vanhoja runoja teokseensa Vanhat runot, uudet lukijat. Saako näin tehdä vai onko tämä kulttuuriperintömme raiskaamista? Tuija itse sanoo harkinneensa asiaa huolella ja pitkään, mutta ajatus ei jättänyt häntä rauhaan. Onneksi ei jättänyt, sillä runot ovat iso osa kulttuuriperintöämme: meillä oli runonlaulajat ja kansanrunomme ja -laulumme; meillä on Kalevala ja Kanteletar. Mutta ymmärtääkö nykylukija niiden sanastoa ja sanomaa? Ymmärtääkö suomalaiseen kulttuuriin tutustuva ja kieltämme opiskeleva, mitä Eino Leinon Nocturnessa sanotaan?

Vanhojen runojen kieli kuitenkin karkaa monilta tämän ajan lukijoilta. Vanhahtava sanasto, epäsuora sanajärjestys ja poikkeava lauserakenne voivat vaikuttaa siten, että merkittävä, koskettava sisältö ei välity uusille lukijoille.- Tuija itse blogissaan

Tuijan teos on kulttuuriteko ja uraauurtava monella tapaa: vanhoja runoja ei ole ennen selkoistettu eikä kotimaisen kirjallisuuden historiasta ole edes lyhyttä esittelyä saatavissa selkokielellä. Tuija antaa myös yleisohjeita runon lukemiseen ja kertoo mukaan ottamistaan runoilijoista. Alkusanojen otsikoista selviää, mitä asioita Tuija kertoo. Otsikoita ovat mm. Runojen muoto ja kieli, Esimerkki runon keinoista & Maailman muuttuminen näkyy runoissa. Näin kirja sopii sekä yksittäisille runon lukijoille että erilaisiin koulutus- ja opetustarkoituksiin.- Tuija blogissaan

Selkokielellä lukeminen tuo jännän tunteen. Kun luin Tuijan esittelytekstejä kirjailijoista ja ylipäätään runoudesta, minut valtasi rauha. Selkokieli on lyhyttä, harkittua ja ymmärrettävää. Helpot lauserakenteet ja lyhyet kappaleet liehureunoin saavat proosatekstinkin tuntumaan runolta. Teoksessa on mukana kolmisenkymmentä tunnettua runoilijaa, joista on lyhyt esittely ja heiltä yksi tai useampi runo. Mukana ovat mm. Aleksis Kiven Onnelliset, Sydämeni laulu ja Laulu oravasta; osa Eino Leinon Hymyilevästä Apollosta, Laulu onnesta ja Nocturne;  mukana ovat Aino Kallas, L. Onerva, Edith Södergran, Aaro Hellaakoski, Uuno Kailas, Katri Vala ja Saima Harmaja.

Luin alkuperäistä runoa ja sen selkoistusta rinnan, pitäen mielessä erityisesti vanhan runon ymmärrettävyyttä ja sitä, pystyykö selkoistus välittämään runon tunteita ja tunnelmia. Loistavasti pystyy! Selkokielessä korvataan monet vaikeat sanat helpommilla. Joidenkin sanojen valintaa hieman ihmettelin, mutta uskon Tuijan tuntevan selkonsa. Siteeraan tässä muutamasta runosta otteita sekä alkuperäisenä että perään selkoksi - näin näet mistä on kyse.

KALEVALA, VIIMEINEN SÄKEISTÖ
Vaan kuitenki kaikitenki la’un hiihin laulajoille,
la’un hiihin, latvan taitoin, oksat karsin, tien osoitin.
Siitäpä nyt tie menevi, ura uusi urkenevi
laajemmille laulajoille, runsahammille runoille
nuorisossa nousevassa, kansassa kasuavassa.

Vaan kuitenkin kuljetin runot laulajille,
hiihdin ladun, poistin esteet, näytin tien.
Nyt siitä menee tie, uusi ura
uusille runoille, muille laulajille,
nuorille ja kansalle, joka kasvaa.

IMMI HELLÉN (1861-1937, ORAVAN PESÄ
Siinä se vihreä virpinen katto
ja lehdistä lämpöinen lattiamatto
ja pikkiriikkiset ikkunat
ja vuoteessa sammalet vihannat.

On pesässä oksista vihreä katto
ja lattialla lehdistä lämmin matto
ja ihan pienet ikkunat
ja sänky vihreää sammalta.

KAARLO SARKIA (1902-1945), ÄLÄ ELÄMÄÄ PELKÄÄ
Kuin lintu lennä,
älä viipyen menneen raunioilla
nykyhetkeä häädä.
Suo jääneen jäädä, suo olleen haudassa olla,
tulevaa koe vastaan mennä.
Ole vapaa, kahleeton tuulen tavoin:
On kuoleman portti aina avoin.

Lennä kuin lintu.
Älä viivy menneisyyden raunioilla,
älä aja pois nykyhetkeä.
Anna menneen mennä,
anna hautojen olla.
Mene tulevaisuutta vastaan.
Ole vapaa kuin tuuli:
on aina ovi auki kuolemaan.

Minä pidin teoksesta kovasti. Minusta Tuija on onnistunut selkoistuksessa hienosti ja toivon, että Vanhat runot, uudet lukijat löytää tiensä opetukseen ja kouluihin. On tärkeää, että tämäkin kulttuuriperintömme siirtyy uusille sukupolville ja uusille suomalaisille. Myös Tiina Piilola teki osaltaan Kalevalaa ymmärrettävämmäksi teoksessaan Kalevalan naiset, mikä toki on vaikeampi teos lukea, mutta erittäin suositeltava selvittäessään Kalevalan vahvoja naisia feministisen kirjallisuudentutkimuksen näkökulmasta.

Tuija Takala - Vanhat runot, uudet lukijat
Avain 2020
Kirjastosta
_______________

Kirjassa Vanhat runot, uudet lukijat on runoja, jotka ovat olleet tärkeitä suomalaisessa kulttuurissa. Kirjaan on valittu kolmisenkymmentä runoa kansanrunoista taiderunoihin 1940-luvulle asti. Kirja välittää suomalaista kulttuuriperintöä uudella tavalla. Tuija Takala tarjoaa vanhat runot uusille lukijoille niin, että joka runon rinnalla on sama runo selkosuomeksi. Lukija voi nauttia vanhan runon ilmaisun tavoista ja saa samalla kokemuksen runon sisällöstä helpolla kielellä. 

Oheisella videolla Tuija puhuu selkokirjoistaan ja tulevista suunnitelmistaan.


7 kommenttia:

  1. Riitta, suuri kiitos sinulle kirjajutustasi. Ensinnäkin selkokirjallisuudesta ei paljon kirjoiteta mediassa, ei valtamediassa eikä somessakaan, joten juttu selkosta on aina ilon aihe. Toisekseen kokemuksesi myönteisyys onnellistaa.

    Pidän myös siitä, että mainitset miettiväsi joitain selkoistuksen sanavalintoja! Juuri niin! Koska alkuperäinen runo ja selkoruno ovat kirjassa rinnakkain, asetan itseni alttiiksi selkovalintojen arvioinnin suhteen. Koska kieleen eikä sen helppouteenkaan ole absoluuttisia totuuksia (vaikka on tiettyjä selkoperiaatteita), valinnnat ovat arvioitavina. Ja hienoa, että kirjan tietotekstit mielestäsi toimivat!

    Leppeää runosunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenlaista kieltä tarvitaan. Sanon nyt leikkimielisesti, että normaali teksti on monesti hälyisää, selkokieli zen :) Tämä on hieno päänavaus sinulta Tuija, jospa kouluissa tähän tutustuttaisiin! Kalevala, Kanteletar ym. ovat kulttuurillemme niin tärkeitä, että jotenkin niihin olisi tutustuttava. Selkokieli on upea asia, selkeydessään hieno kokemus normaalilukijallekin. Kiitos, että teet sitä tunnetuksi.

      PS
      Sitaattien valinta oli hankalaa, jätin tarkoituksella esim. Leinon & Södergranin pois.

      Poista
  2. Mielestäni tämä oli erittäin hyvä idea, jonka Tuija Takala on toteuttanut huolitellusti ja hallitulla tavalla. Näin tulevat myös nämä vanhat runot uusien, nuorten lukijoiden lähelle ja ehkä sitä kautta viriää laajempikin kiinnostus sekä runoja että koko kirjallisuutta kohtaan. Samalla avautuvat myös vanhat kauniit ilmaisuvoimaiset sanat ja kieliasu uusille lukijoille.
    Runoja oli sekä kiintoisaa että ilo lukea rinnakkain, ja teos oli kompakti kokonaisuus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko blogannut tästä Takkutukka? Google-haussa ei tullut esiin. Tämä on Tuijalta hieno idea. Jos oikein ajattelee, ei nykynuori tai uusi suomalainen ymmärrä esim. Kalevalan sanoja. Kun itse kuuntelin Tiina Piilolan Kalevalan naisia, pidin siitä että sanoja selitettiin. Esim. tuo Sarkian sitaatti on selkoksi paljon ymmärrettävämpi:)

      Poista
    2. Luin tämän kokolailla tuoreeltaan, koska Tuijan postauksen perusteella innostuin ideasta ja toteuttamistapa kiinnosti, mutta sitten oli sen verran tapahtumarikasta vaihetta, että bloggaaminen jäi, joten oli mieluisaa lukea postauksesi, jonka sanomaan saattoi vain mieluusti nyökytellä:)

      Poista
  3. No nyt ollaan ytimessä! Lyhyiden ja selkeiden lauseiden rakastajana pidin ihan hurjasti Tuijan selkokielisistä säkeistä. Kerrassaan mahtavia nämä näytteet, jotka olit valinnut tähän, Riitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susu, Tuija osa kiteyttää! Olen lukenut häneltä muutakin selkoa tai muuten lyhyttä ja ytimekästä:

      Minna Canthin Agnes selkomukautuksena:
      https://kirjaviekoon.blogspot.com/2020/03/minna-canth-agnes-selkona-ja-aanikirjana.html

      Muiston ajastus, haiku- ja tankarunoja:
      https://kirjaviekoon.blogspot.com/2020/02/tuija-takala-muiston-ajastus.html


      Onnen asioita, selkorunoja:
      https://kirjaviekoon.blogspot.com/2017/08/tuija-takala-onnen-asioita.html

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.