Esittelyteksti kertoo kirjasta olennaisen: kolmikymppinen rouhea skotti Dunbeanista oli aivan tavallinen nuorimies, joka biletti, keksi jekkuja ja teki hanttihommia. Hän oli rakastanut luontoa, melontaa ja pyöräilyä koko ikänsä. Sitten iski halu repäistä, ja siitä se ajatus sitten lähti. Vuoden 2018 syksyllä Dean päätti lähteä kaverinsa Rickin kanssa maailmanympärysmatkalle - pyöräillen! Kaverusten väleihin tuli jotain säröä ja tiet erosivat. Loppusyksyn kylmyydessä Bosnian vuoristossa pyöräillessään Dean huomasi tienpenkan heinikossa pikkuisen, nälkiintyneen kissanpennun. Se oli niin pieni, että mahtui kämmenelle. Eihän sitä voinut sinne jättää kuolemaan, joten Dean pakkasi pennun tarvikelaukkuunsa ja niin alkoi pikkukissan ja Deanin yhteinen seikkailu.
Eläinlääkäri totesi kissan keuhkot heikoiksi, mikä tuotti huolta, mutta vähitellen sen keuhkot vahvistuivat. Tyttökissa sai nimen Nala. Oma lukunsa oli kissan tarvitsema passi: oli oltava sataprosenttisen varma siitä, että kaikki tarvittavat leimat ja rokotukset olivat kunnossa. Silti rajatarkastuksissa pelotti ja jännitti kuinka käy. Dean ja Nala huristivat pyörällä maasta toiseen, mutta joskus bussimatka olisi ollut parempi vaihtoehto pitkillä etapeilla. Kantokassissakaan Nalaa ei mielellään hyväksytty bussimatkustajaksi, vaan sitä pidettiin matkatavarana ja ruumaan laitettavana, mutta siihen Dean ei tietystikään suostunut.
Nalan maailma oli ihastuttavaa kuunneltavaa ja lukija Antti Jaakola erinomaisen sopiva hommaan. Kiintymys pieneen kissaan opetti huolettomalle Deanille vastuuta ja muutti elämäntavatkin säännöllisemmiksi. Oli hienoa lukea kaksikon seikkailuista ja tunnelmista maista, joihin itse tuskin koskaan matkustan: Bosnia, Albania, Georgia, Turkki... Dean yöpyi Nalan kanssa useimmiten teltassa, mutta myös puistonpenkeillä taivasalla ja sohvasurffasi paikallisten eläintenystävien kotona. Internetin ja somen aikakaudella oli helppoa löytää ystävällisiä ihmisiä, jotka majoittivat ja auttoivat monin tavoin. Santorinissa Dean ja Nala viettivät kolmisen kuukautta, isäntä melontaoppaana, kunnes matka taas jatkui. Kirjassa on hieno kuvaus kymmenistä kuumailmapalloista Turkin Kappadokian taivaalla. Lennolla Dean kävi yksin, koska melu olisi ollut liian järkyttävää Nalalle.
Deanista ja Nalasta tuli someilmiö ja heidän seikkailunsa keräsivät satojatuhansia seuraajia eri somekanavilla ympäri maailman. Dean on käyttänyt tunnettuuttaan hyväkseen, järjestänyt varainkeruukampanjoita ja lahjoittanut varoja eri maissa löytöeläinten hyväksi työskenteleville järjestöille. Dean onnistui pelastamaan mm. yhden hylätyn koiranpennun ja järjestämään sille kodin Lontooseen, toinen hänen surkeassa kunnossa löytämänsä pentu, Ghost, menehtyi. Erityisesti Georgiassa kaksikko näki paljon hylättyjä ja huonokuntoisia eläimiä. Muutenkin maassa tuntui kuin olisi siirrytty 100 vuotta ajassa taaksepäin.
Nalan maailma on erinomaisen vetävästi ja kiinnostavasti kirjoitettu ja hyvin suomennettu. Suosittelen kaikille kissojen ja eläinten ystäville. Myös matkailuvajeeseen kirja on omiaan! 1bike1world -hauilla löytyy Instagramista ja Youtubesta paljon katsottavaa. Deanin ja Nalan tarina tuo tietysti mieleen britti James Bowenin ja Bobin. Kuuntelin viime joulun alla Bobin joulun ja katsoin myös pari heistä tehtyä elokuvaa. Nalan maailma on minusta parempi ja mielenkiintoisempi. Ymmärtääkseni he ovat tämän talven yli koronamotissa Itävallassa. Viime keväänä Dean oli lentänyt Lontooseen järjestämään viisumia Venäjälle, mutta pandemia alkoi sulkea rajoja. Nalan hän oli jättänyt jonkun eläinystävän hoiviin Keski-Eurooppaan ja Dean pääsi kutakuinkin viimeisellä lennolla kissansa luokse.
Dean Nicholson - Nalan maailma
Alkuteos Nala’s World 2020
Suomentanut Veera Kaski
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Antti Jaakola
_______________
Alkuteos Nala’s World 2020
Suomentanut Veera Kaski
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Antti Jaakola
_______________
Kolmekymppinen skotti Dean Nicholson lähti syksyllä 2018 pyöräilemään maailman ympäri toivoen saavansa ryhtiä levottomaan elämäänsä. Kolme kuukautta myöhemmin, keskellä Bosnian vuoristoa, hän löysi etsimänsä nälkäisen kissanpennun muodossa. Dean nimesi kissan Nalaksi ja siitä lähtien kaksikko on ollut erottamaton. Vuotta ja lukuisia maita myöhemmin lähes miljoona ihmistä seurasi somessa Deanin ja Nalan seikkailua Euroopassa ja Aasiassa.
Kuvituskuvat Deanin ja Nalan Facebook-sivulta.
Voi miten ihanaa! Tämän voisi lukea, rakastan kissoja. :)
VastaaPoistaUskon, että jokainen kissanystävä viihtyy tämän parissa 😻
PoistaOnpa kiinnostavalta vaikuttava kirja. Tämän haluaisin lukea, vaikken lukeudukaan kissojen ystäväksi.
VastaaPoistaTietysti Deanin tapa matkustaa sopii vain nuorille ja terveille. Mutta pidin kovasti hänen havainnoistaan ja eläinsuojelustaan.
PoistaIhanaa kun kerroit tästä, varasin kirjan heti kirjastosta! Jotenkin minulta oli mennyt ihan ohi, että tällainenkin oli ilmestymässä. Tässä yhdistyy kaksi kiinnostuksen kohdettani: matkat ja kissat. Tuskin maltan odottaa, että saan kirjan käsiini! Olen kyllä tykännyt Bob-kirjoistakin, mutta kun niitä lukee useamman, ne alkavat vähän toistaa itseään.
VastaaPoistaNiin, Dean ja Nala ovat siis jopa someilmiö, mutta sekin on mennyt minulta ihan ohi. Nyt täytyykin heti etsiä heidät sieltä.
Minä katselin heidän videoitaan Youtubesta ja kuvia Instasta. Maailmassa on niin paljon hylättyjä ja kaltoinkohdeltuja eläimiä, että ne ovat kaiken huomion ansainneet.
PoistaTämä voisi kiinnostaa meidän nuorisoakin. kiitti vinkistä!
VastaaPoistaUskoisin niin Kirsti! Mukava kirja, kun matkustus on nyt tauolla.
Poista