5. joulukuuta 2020

James Bowen - Bobin joulu


Bobin joulu virittää mukavasti joulutunnelmiin. Se on tietääkseni jo ainakin kolmas James Bowenin ja hänen kissansa elämästä kertova kirja. Tiesin pääpiirteissään Jamesin ja Bobin liikuttavan tarinan, mutta vasta nyt kuuntelin heidän joulustaan hyvin kylmässä ja lumisessa Lontoossa vuonna 2010. Kirjan alussa James kertoo elämäntarinaansa, puhuu rikkonaisesta lapsuudestaan ja kuvaa vuosiaan kovien huumeiden käyttäjänä. Kun katukatti Bob ilmaantui hänen elämäänsä kuusi vuotta sitten, hän sai jonkun josta välittää. Jonkun joka antoi voimaa pyristellä kuiville.

Nyt Lontoossa on kylmin joulu sataan vuoteen ja Jamesin jalka kipuilee. Hän on rahaton eikä saa ladattua edes sähköä pieneen asuntoonsa. Sähköt ovat poikki, lämmitys on poikki, eikä syötävääkään juuri ole. Hänen on pakko raahautua Bobin kanssa tuiskuaville Lontoon kaduille soittamaan kitaraa ja myymään The Big Issue -lehteä, jonka myynnistä asunnottomat ja syrjäytyneet saavat vaatimattoman palkkion.

Kauppa ei käynyt tuntikausien ja päivien yrityksistä huolimatta, James oli hädissään ja masentunut. Mutta sitten tuttuja auttajia alkoi ilmaantua ja ihmiset olivat todella iloisia tavatessaan pitkästä aikaa tämän parivaljakon. Eräs rouva toi Bobille lahjaksi hurmaavan tonttupuvun, joka osoittautui vetonaulaksi, vaikka James olisi mieluummin ottanut lahjan rahana. Yhä useammat tutut ja tuntemattomat alkoivat tervehtiä heitä ja toivottaa hyvää joulua - joskus myös joulukortin väliin piilotetun pienen rahasumman kera.

James sai ladattua sähköä muutamiksi päiviksi ja alkoi vähitellen tavoittaa joulutunnelmaa. Hän jakoi tutuille ja tuntemattomille kymmeniä halpoja joulukortteja, toivotti hyvää joulua ja tuli onnelliseksi heidän hymyilevistä kasvoistaan. James tunsi kiitollisuutta siitä, että niin monet ihmiset välittivät hänestä ja Bobista. Vaikka hänellä oli karvaita kokemuksia lapsuutensa kristinuskosta, hän ymmärsi, että Autuampaa on antaa kuin ottaa.

Kuuntelin Bobin joulua joulupuuhien lomassa, enkä siis aivan jokaiseen sanaan keskittynyt, mutta tarina oli lämmin ja hellyttävä. Kirja toi minullekin joulumieltä ja kiitollisuutta. Katukatti Bob kuoli kesäkuussa tänä vuonna auton töytäisyyn, mutta uusi elokuva A Christmas Gift from Bob on vastikään saanut ensi-iltansa. Ajattelin etsiä sen katsottavaksi.

James Bowen - Bobin joulu. Kissa joka toi joulumielen
Alkuteos A Gift from Bob 2014
Suomentanut Kimmo Paukku
Wsoy 2016
Äänikirjan lukija Aku Laitinen
_______________

James Bowenin (s. 1979) ja Bobin elämästä kertova ensimmäinen teos Katukatti Bob (Streetcat Bob) ilmestyi suomeksi keväällä 2014, toinen osa Bobin maailma (The World According to Bob) ilmestyi keväällä 2015. 

Parivaljakosta kertova ensimmäinen elokuva A Street Cat Named Bob sai ensi-iltansa 2016 ja tämän vuoden marraskuussa siis A Christmas Gift from Bob.

10 kommenttia:

  1. Voi Bob. Katsoin vasta tänä vuonna ensimmäisen elokuvan hänestä. Jouluelokuvankin katson heti, kun se tulee telkkarista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tuota ensimmäistäkään elokuvaa nähnyt, yritän etsiä nämä molemmat joulun aikaan.

      Poista
  2. Olen lukenut vain tuon ensimmäisen kirjan eli A Street Cat Named Bobin, joka oli kiinnostava teos ihan "kodittomuuskulttuurisessa" mielessä. Täällä kodittomia valitettavasti on paljon ja se näkyy jokapäiväisessä katukuvassa meidän asuinalueellakin. Jostain syystä en koskaan tullut näitä kahta muuta kirjaa lukeneeksi. Lehdestä taannoin luin Bobin kuolemasta, tuli surullinen olo siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä osui silmiini Storytelistä ja halusin jotain kevyempää kuunneltavaa. Kissanomistajana tietysti liikuttaa Jamesin ja Bobin ystävyys ja Bobin suuri merkitys Jamesin vierottautumiselle huumeista. Leffa sopinee hyvin jouluun, yritän etsiä sen.

      Poista
  3. Nämä Bob-kirjat ovat hurmaavia, kissaihminen kun olen itsekin. Juuri tämä Bobin joulu minulla on ihan omana. Surullista, että Bob kuoli. Olen miettinyt, miten James Bowen on mahtanut selvitä siitä, kun Bob oli hänelle niin tärkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jamesilla on kaksi kissanpentua ja hän on perustanut Fcebook-sivun - Bandit and Gizmo - B.O.B. Ainakin toinen niistä näyttää olevan hyvin leikkisä! Eläimet on ❤︎

      https://www.facebook.com/profile.php?id=100053389008021

      Poista
  4. Voi, vain näin kävi Bobille! Olen lukenut kaksi James Bowenin ja Bobin elämästä kertovaa kirjaa, ja ihan sellainen mielikuva, että olisin nähnyt jonkun dokkarin heistä kahdesta myös.
    Ajattelin parivaljakosta lukiessani, että näinkin hettaisella tavalla voi kirjoittaa elämäkerran rankasta elämästä kadulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylipäätään on ihme, että James on selvinnyt, moni heroinisti ei selviä. Tässäkin kirjassa James kertoo, millaista elämä oli 'kamoissa'. Ei sen elämän hirveyttä pysty edes kuvittelemaan. Aina joskus tarvitsee riipaisevan tarinan, että itse lopettaa turhan kitisyn.

      Poista
  5. Oh, so sad to read that Bob died in a car accident this year !!! (Our red cat Maxwell almost had the same fate this summer. Fortunately, he survived with minor injuries and had good rescuers!) I read the first book and saw the film and found the story very, very touching. The Christmas story is sureely as beautiful. I hope James Bowen does not relapse again from grieving for Bob.
    All the best 🌟☃️🐿️❄️🕯️⛄💫
    Traude
    https://rostrose.blogspot.com/2020/12/servus-ihr-lieben-am-ende-meines.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hello Traude,
      So glad your Maxwell survived ❤︎

      I saw the new Christmas movie as well and it was very touching, too. Te same thought came to my mind, I do wish that James stays clean. Of course Bob's death is a devastating sorrow for him.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.