7. joulukuuta 2020

Jari Järvelä - Klik


Jos valokuvasi eivät ole riittävän hyviä, et ole tarpeeksi lähellä. 

Noin sanoi unkarilaissyntyinen sotakuvaaja Robert Capa. Jari Järvelän Klik on mielikuvituksellinen seikkailu - fantasia- ja veijariromaani, joka liikkuu 1900-luvun merkittävimpien tapahtumien keskiössä. Romaanin sankariksi on nostettu vastoin todennäköisyyksiä tuon vuosisadan  merkittävimpien valokuvaajien joukoissa liikkuva lyhytkasvuinen Iris Suomesta. Minua viehätti Järvelän asetelma. Iriksen liikkumista läpi vuosikymmenten kuvatessaan Järvelä kertoi 1900-luvulla tapahtuneista historiallisista tapahtumista.

Iris oli vanhempiensa häpeäksi lyhytkasvuinen ja he lähettivät tytön Keski-Eurooppaan tuberkuloosiparantolaan pois silmistä ja mielestä. Ensi kosketuksen valokuvaukseen Iris oli saanut jo Suomessa kun Signe Brander kävi kuvaamassa heidän kotikartanoaan. Iris ei saa parantolassa tuberkuloositartuntaa eikä kuole kuten perhe toivoi. Potilastoveriltaan hän saa kameran ja filmiä ja se on sitten pitelemätöntä menoa.

Iris lyöttäytyy kuuluisien sota- ja dokumenttikuvaajien Robert Capan ja tämän naisystävän Gerda Taron sekä Henri Cartier-Bressonin matkaan. He matkaavat yhdessä kuvaamaan Espanjan sisällissotaa, jolloin Gerda jää tankin alle ja kuolee sotatapahtumia kuvatessaan. Espanjassa he tapaavat mm. tasavaltalaisten joukkoihin liittyneet George Orwellin ja Ernest Hemingwayn. 40-luvulla Iris kuvaa ja elää saksalaisten miehittämässä Pariisissa ja tapaa Edith Piafin ja Pablo Picasson. Natsien kanssa veljeilevä valokuvaaja André Zuccakin mainitaan.  

Minua viehätti Järvelän mielikuvitus ja kerronnan vauhdikas ote. Hän ottaa loopin alle jonkun 1900-luvun kuuluisimmista valokuvista ja kehrää tarinan sen ympärille. Iriksestä, Robertista ja Henristä tulee yhteen hitsautunut kuvausryhmä, mutta voi mitä nuo miehet Irikselle tekevät! He nimittäin omivat Iriksen ottamia valokuvia ja julkaisevat niitä omissa nimissään. Tässä fiktiossa 1900-luvun kuuluisimmat valokuvat ovatkin Iriksen ottamia.

Kun olet nainen ja kyllin pieni, sovit maskotiksi. Kunnian työstäsi sen sijaan vie joku muu.

Elämänsä ehtoolla, varmaan satavuotiaan, Iris hämmentää Ateneumin valokuvanäyttelyssä nuorta museovirkailijaa ja käy katsomassa sukunsa kartanon rappiota. Kirjassa on ilmeisesti kuvaliite, jota minä en äänikirjan kuuntelijana nähnyt. Mutta Capan ja Cartier-Bressonin perustaman kuvatoimisto Magnum Photosin sivuilta ao. valokuvat löytyvät. Itse koin mukavan ahaa-elämyksen: selvisi että kansikuvan teokseen Françoise Gilot - Elämäni Picasson rinnalla on ottanut Robert Capa.

Klik oli vauhdikas ja kiinnostava kurkistus 1900-luvun kuuluisimpien valokuvien taakse, tosin joidenkin kuuluisuuksien mukaan ottaminen Iriksen tarinaan oli ehkä turhaa. Kirjan loppupuolella mieleni hiukan herpaantui, mutta mainio kuunteluelämys Klik silti oli.

Romaani on Runeberg-palkintoehdokas 2021. Onnea!


Jari Järvelä - Klik
Kansi Markko Taina
Tammi 2020
Äänikirjan lukija Satu Paavola
_______________

Tavatessaan Henri Cartier-Bressonin suomalainen, lyhytkasvuinen Iris on 20-vuotias. Hän kokee vuosisadan tähdet ja tragediat täysin omasta näkökulmastaan. Edith Piafin paras keikka tehtiin keskitysleirin vangeille. Picasso maalaa Guernicaa alasti. Normandian maihinnoususta on muka säilynyt vain 11 valokuvaa, ne otti Robert Capa. Iris tietää paremmin. 

Jari Järvelä (s. 1966) on helsinkiläissyntyinen, Kotkassa perheineen asuva kirjailija. Arvostelumenestyksiksi nousseiden romaanien lisäksi hän on kirjoittanut kuunnelmia, näytelmiä, librettoja ja matkareportaaseja seikkailuistaan vuorilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.