8. joulukuuta 2020

Marjatta Sarpaneva - Timo Sarpaneva. Taide ja elämä


Timo Sarpaneva. Taide ja elämä oli tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Teoksesta saakin hyvän kuvan sekä Timo Sarpanevasta yksityishenkilönä että hänen mittavasta elämäntyöstään, sillä kirjoittaja on hänen puolisonsa, Sarpaneva Designissä edelleen toimiva Marjatta Sarpaneva. Finlandia-raadin perusteluissa kirjaa kuvailtiin seuraavasti: 

Rakastetun ja arvostetun taiteilijan karhean loistelias elämäkerta, jossa puoliso käy läpi omakohtaisesti koetut uran huiput ja aallonpohjat kipeitäkään puolia kaunistelematta. Kerronnassa yhdistyvät upealla tavalla teksti ja kuvat, ja teos tuo hienosti esiin elämän ja taiteen erottamattoman yhteyden.

Kirjassa onkin valtavan upea ja tasokas nelivärikuvitus, joka esittelee Timo Sarpanevan (1926-2006) monipuolisuutta taiteilijana. Ei juuri ollut materiaalia, josta hän ei olisi ollut kiinnostunut ja jota hän ei olisi työstänyt. Sarpaneva suunnitteli taide- ja käyttölasia, posliiniastiastoja, terästuotteita, rautapatoja, näyttelyjulisteita, pukuja, ryijyjä ja kankaita. Hän oli luomassa käsitettä Finnish Design ja osallistui lukuisiin Suomen taideteollisuutta esitteleviin näyttelyihin maailmalla ja piti myös useita yksityisnäyttelyjä. Kansainvälistä tunnustusta tuli: Grand Prix -palkinnot 1954 ja 1957, Milanon triennaalista sekä näyttelyarkkitehtuurista Milanon ja Montrealin maailmannäyttelyissä. Kirjassa on listattu näyttelyt ja Sarpanevan saamat palkinnot. Googlen kuvahaulla ja Sarpaneva Designin sivustolla voi ihailla taiteilijan kädenjälkeä.


Kajakki oli Grand Prix -voittajatyö Milanon triennaalissa 1954. Kuva Wikipedia.
Vuonna 1990 Geneven Christie’sillä yksi Kajakki myytiin hintaan 420 000 mk.
Guinnesin ennätyskirjassa 1991 se saa maininnan 'maailman kallein modernin lasitaiteen teos’.


Yksi huikeimmista taidelasitöistä on Lansetti II vuodelta 1983, korkeus 87 cm.
Kuvasin sen kirjasta, vaikka kuvasta kuvattuna se menettää taianomaisuuttaan.

Timo hengitti taiteensa kautta. Kaikki hänen elämässään oli alisteista hänen työlleen - myös me läheiset.

Puolisona ja isänä Timo Sarpaneva oli hankala mies kuten niin moni suuri luova taiteilija. Tärkeintä oli työ, se meni yksityiselämän edelle. Timo Sarpanevan lapsuuskoti oli vaatimaton, mutta lahjakkuudellaan ja intohimoisella työllään hän nousi huipulle. 15-vuotias Marjatta Svennevig oli töissä Mainostoimisto Erva Latvalassa, kun Timo rakastui tähän siroon Kallion työläistyttöön ensi silmäyksellä, vaikka oli jo naimisissa Pi Sarpanevan kanssa ja kahden lapsen isä. Ikäeroa parilla oli 18 vuotta ja Marjatta sanoo harkinneensa pitkään Timon kelkkaan ryhtymistä. Myöhemmin Marjatalla oli myös oma kiireinen työnsä Lenita Airiston malliryhmässä Tytöt. Mallintyöt jätettyään Marjatta suunnitteli jonkun aikaa silmälasikehyksiä Instrumentariumille, mutta omistautui sitten miehelleen, lapsille ja kodille hoitaen kaikki käytännön asiat, niin että puoliso sai omistautua luovalle työlleen. Ristiriidatonta elämä ei ollut, sillä Timolla oli tapana hävitä omille teilleen. Kerran hän viihtyi tasavallan presidentti Urho Kekkosen luona Tamminiemessä luvattoman pitkään ja tarvittiin Kekkosen lepyttelysoitto ennen kuin Timo uskalsi tulla kotiin.

Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä taiteilija-muotoilija Timo Sarpanevan rinnalla. Millimetrin tarkkuudella hän seurasi miehensä kädenjälkeä jokaista yksityiskohtaa myöten oppien luomis- ja suunnittelutyön salat. 

Vuosikaudet Marjatta toimi myös miehensä luonnosten puhtaaksipiirtäjänä ja perehtyi täten tuotantoprosessin kaikkiin vaiheisiin. Tekstistä kuultaa se, että hän on hyvin perillä esimerkiksi lasin työstämisen eri vaiheista.


One Blackfriars -pilvenpiirtäjä Lontoossa on saanut inspiraationsa Timo Sarpanevan  
Lansetti-veistoksesta. Arkkitehti Ian Simpson. 

Timo Sarpanevan käyttötuotteita on monessa suomalaisessa kodissa. Syntynsä aikoihin 70-luvulla Festivo-kynttilänjaloissa käytettiin hauskoja pallokynttilöitä. Oli hyvin nostalgista nähdä niistä kuvia. Omasta kodista löytyy Opan teräsvateja muovisine lokerikkoineen, Tsaikka-glögilaseja ja se puukahvainen upea rautapata, jossa sunnuntain lihapata perheelle valmistuu. Kirjassa esitetyt käsittämättömän kauniit kuvat uniikeista lasiveistoksista salpaavat hengen. Timo Sarpaneva. Taide ja elämä on tasokas ja kaunis teos, hieno kunnioitus Timo Sarpanevan elämäntyölle. Kirja on niin kiehtova, etten millään raaskisi viedä tätä bestselleriä takaisin kirjastoon. Tämä kirja kannattaa muistaa joululahjoja miettiessä.

Marjatta Sarpaneva - Timo Sarpaneva. Taide ja elämä
Tammi 2020
_______________

Marjatta Sarpaneva o.s. Svennevig (s. 1944) varttui Helsingin Kalliossa. Keskikoulun jälkeen hän meni töihin Erva-Latvalan mainostoimistoon. Mallinura aukeni, ja Marjatta kulki suomalaisen muodin vientimatkoilla ympäri maailmaa. Todelliseksi elämäntyöksi muodostui tiivis yhteistyö elämänkumppani Timo Sarpanevan kanssa. Nykyään Marjatta Sarpaneva työskentelee Sarpaneva Design Oy:ssä.

Lenita Airisto - Elämäni ja isänmaani

4 kommenttia:

  1. Noloa myöntää, mutta en ole aikaisemmin kuullutkaan Sarpanevasta. Onpahan tämäkin aukko sivistyksessä täytetty tällä bloggauksella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet niin nuori, nolostelu on turhaa :D Meillä on muitakin lasitaiteilijoita mm. Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Oiva Toikka & Alvar Aalto. Jos googlaat, saat heistä hyvän kuvan!

      Poista
  2. I don't read much but I really like that skyscraper in London, although I won't dare to live in it.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is an honor to a designer coming from a small country like Finland - and yes, the skyscraper looks beautiful!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.