17. joulukuuta 2020

Natalie Cox - Ota minut syliin


T.S. Eliot oli väärässä. Joulukuu on kuukausista julmin. Sillä ellei joulun hillitön kaupallisuus ihmistä lannista, sen tekee Lontoon kolakka keli.

Kuuntelussa oli toinen tämän joulun viihderomaani, Natalie Coxin Ota minut syliin. Pidin kirjasta todella paljon - koska koirat ❤︎ Romaani on hilpeä ja riehakas, ja siinä on runsaasti väärinkäsityksiä ja tilannekomiikkaa. Romantiikkaa toki on, mutta koirilla on suurin rooli ja Cox kuvaa koirien käyttäytymistä tietävällä ja herkullisella tavalla. Kirjan päähenkilö on Nunheadissa Lontoossa asuva kolmikymppinen Charlie, joka on tottunut it-firmassa haasteisiin, mutta nyt elämä on nykäisty kertakaikkiaan alta. Charlie on taas sinkku, sillä avomies Lionel otti ja jätti. Surkeuden huipuksi  naapuriasunnon kaasuvuoto räjäytti Charlien kämpän pirstaleiksi. 

Hän löytää itsensä sairaalasta, joskin oli suoranainen ihme, ettei tullut aivotärähdystä ja pikkuruhjeita pahempaa. Australiassa viidennen aviomiehensä kanssa joulumatkalla oleva äiti ryhtyy toimeen ja järjestää Devonissa asuvan Jez-serkun noutamaan Charlien luokseen. Voi herranjestas sentään. Mitä hän, koiria vihaava suurkaupungin tyttö, tekee maaseudulla koirien valtaamassa talossa! Jezillä on näet koirahoitola, jossa brittieliitin eliittikoirat majailevat omissa sviiteissään ja katosvuoteissaan. Lääketokkurainen ja asunnoton Charlie päätyy Devoniin.

Serkulla on pitkäaikainen nettideitti Suomessa napapiirillä ja hän saa rakkaaltaan kutsun Suomeen joulunviettoon ja koirista mitään tietämätön Charlie lupautuu serkkunsa lomittajaksi. Hoitolan koiralaumaan kuuluvat vanha Möykky ja simpsakka Hulk, vahvat Romulus ja Remus sekä viimeisillään raskaana oleva beagle Peggy. Myöhemmin Charlie ottaa hoitolaan Jeziltä salaa vielä irlanninsetteri Juddin ja jättikokoisen, kuuron tanskandogi Malcolmin. Kun koirien tilojen lämmitys menee rikki, koko lauma rymistelee ja asuu sisällä talossa. Tiivis on tunnelma!

Kun avaan kotioven, koirat ottavat minut vastaan suunniltaan helpotuksesta, ikään kuin olisin ollut poissa kuukausia muutaman tunnin sijasta. Ja pikkuriikkinen osa minusta on aidosti kiitollinen kaikesta tuosta hännänheilutuksesta ja haarojen nuuskimisesta, vaikka motivaattorina olisikin lähinnä ruokakomeroa kohtaan suuntautunut rakkaus.

Charlien sydän sykkii Calille, paikalliselle eläinlääkärille, jolla on järisyttävän siniset silmät. Toinen ympärillä pyörivä miesnamu on Ferrarillaan ajeleva Hugo, ja nämä kaksi miestä tuijottelevat toisiaan alta kulmain.  Maaseudun rauha on urbaanilegendaa vain, sillä Charlielle sattuu vaikka mitä. Koiralauman jatkeeksi saapuu vielä pari alpakkaa - Santa ja Claus,  irlanninsetteri Judd varastetaan ja beagle Peggy synnyttää. Charlien joulunaika on todella jotain aivan muuta kuin mihin lontoolaistyttö on tottunut eikä Devonin rauhasta ole tietoakaan. Mutta vähitellen hän oppii rakastamaan koiria ja arvostamaan uutta ympäristöään. Charlie selviää kuin selviääkin kunnialla kätilön hommista ja muista koettelemuksistaan ja löytää uuden suunnan elämälleen.

On tähtikirkas, jäätävän kylmä yö, ja ruoho narskuu saappaitteni alla. Ohut kuunsirppi lepää aivan horisontin yllä, ja taivas on tähtien peitossa. Kallistan päätäni ja töllistelen. Miten olen onnistunut elämään näin kauan ilman tähtiä?

Riemastuttava Ota minut syliin on koiranystävän toivekirja, hauska ja terävästi & vetävästi kirjoitettu. Minuun Coxin huumori upposi ja kuuntelin Kati Tammisen ääntä ilolla. Ota minut syliin oli harvinaista herkkua romanttisten viihdekirjojen joukossa, annan sille täydet tähdet. Kerrassaan mainio ja hellyttävä hyvän tuulen kirja. 

Natalie Cox - Ota minut syliin
Alkuteos Not Just For Christmas 2018
Suomentanut Inka Parpola
Kansi Tiia Javanainen
Otava 2020
Äänikirjan lukija Kati Tamminen
_______________

Natalie Cox on Walesissa ja Lontoossa asuva romanttisten komedioiden ystävä. Hän kirjoitti tämän kirjan suklaanruskea labradori vierellään. Valitettavasti sinä päivänä, kun Natalie sai kustannussopimuksen, hänen koiramainen muusansa matkasi taivaan suureen koirapuistoon.

8 kommenttia:

  1. Koska koirat, rakastuin kirjaan. Katselin tätä kirjaa joskus ja ajattelin varata sen (koirat), mutta varauslistalla oli jo liian paljon kirjoja. Nyt voisin lukea, kun tämän vuoden varauslista on melkein tyhjä ja hain jo muutenkin kirjastosta kirjoja. Oli muuten hauska käydä selailemassa kirjahyllyjä pitkästä aikaa. Minun lisäksi oli vain kaksi muuta asiakasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin tästä kovasti. Pirtsakasti ja asiantuntevasti koirista <3 Minä käyn kirjastossa vain hakemassa varaukseni, samalla katson bestseller-hyllyn. Ei meidänkään kirjastossa tungosta ole, mutta hienoa että on auki.

      Poista
  2. Kuulostaa ihanalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tosi ihana, jos tykkää koirista!

      Poista
  3. Tämä oli tähän joulunodotuksen aikaan vallan mainio tarina. Hyvin etenevä ja kivan viihdyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuunnellut nyt kolme jouluista viihdekirjaa. Tämä oli niistä paras, tosi riemastuttava.

      Poista
  4. thank you lots! I will go find that book and thank you for your lovely words in comment on my quilting! LeeAnna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I hope you understood something despite of bad Google translator. This was hilarious & fun, a dog lover’s dream book! Five stars to me!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.