21. tammikuuta 2017

Harry Salmenniemi - UraanilamppuLukijanakin on hyvä joskus rikkoa rajojaan ja astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Monesti jälkeenpäin tosin joutuu toteamaan, ettei olisi kannattanut. Toisaalta voi joskus löytää piilossa lymyilleen helmen. Salmenniemen Uraanilamppu kuuluu ehdottomasti tähän jälkimmäiseen kategoriaan.

Kuka ihmeen Salmenniemi, kysyt ehkä. Niin kysyin minäkin. Sain selville että hän asuu Jyväskylässä, on syntynyt 1983 ja julkaissut jo viisi palkittua runoteosta: Virrata että, Texas, sakset, Runojä, Kivirivit ja Pimeän lehdet. Lisäksi hän on toiminut runouslehti Tuli&Savun päätoimittajana, runouskustantamo Poesian toimittajana ja osallistunut useisiin taiteidenvälisiin projekteihin. Joten tänä runojen, novellien ja yleensäkin suomalaisen kirjallisuuden juhlavuonna Salmenniemi on mainio uusi tuttavuus. Uraanilamppu on hänen ensimmäinen proosateoksensa.

Bongasin myös kirjailijan haastattelun Image-lehdestä. Hän puhuu runoista, mutta peräänkuuluttaa rohkeutta ja kokeellisuutta. Vaikka välillä menisi syteen ja saveen, voi tulla myös loistavaa ja pysyvää.

Kirjassa on 13 novellia, useimmat melko vinksahtanutta tajunnanvirtaista vuodatusta, joissa ei tunnu olevan päätä eikä häntää. Mutta niissä on joku loistava maaninen ja maaginen imu, joka vei tätä täti-ihmistä. Salmenniemen kieli on kuin runoa, kuinkas muuten. Se soljuu, se virtaa, ei töksähtele eikä törmäile veden alla vaaniviin kareihin.

Salmenniemi haastaa lukijaa etenkin niissä novelleissa, joissa mukana on kirjailijan hahmo. Kukaan ei ymmärrä minun tuskaani -novellissa mielenterveysongelmainen kirjailija (Salmenniemi itsekö?) keskustelee novellikokoelmansa julkaisusta kustannustoimittajansa Kareksen kanssa. Kertomuksessa taas sekoboltsi kirjailija pohtii kertojan, päähenkilön ja lukijan suhdetta hurmaavan hullulla ja surrealistisella tavalla. Muutama siteeraus tästä novellista näyttäköön miten Salmenniemi pyörittää lukijan mieltä leikitellen  hänen kustannuksellaan:
 • Juoni vaikuttaa abstraktilta, mahdottomalta seurata. Lukijasta tuntuu aseettomalta.
 • Lukijaa ei ole, hän on sulanut, koska tuijotti takkavideota liian läheltä liian kauan.
 • Lukijan ei pidä muuttua epätoivoiseksi. Äänet ja ongelmat eivät ole hänen päässään, ne ovat kertojan päässä jos sielläkään....
 • Minulla on oikeus käyttää toistoa: se on yksi vahvuuksistani, luon sen avulla merkityksiä, illuusion hallitusta rakenteesta.
 • Kohtaukset on kirjoitettu erillään ja yhdistetty noppaa heittämällä katkeilevan tarinan luomiseksi.
 • etc.etc. loputtomiin...

Yksinkertaisesti valmistettu ruoka on terveellistä ja parasta gourmettia, eikö olekin? Tarvitaan vain muutama tuore raaka-aine ja muutama minuutti niin voilà! Tämän tietää myös novellin Fantastinen salaatti gourmetkokki. Haluan ehdottomasti kokeilla tuota reseptiä, niin varmaan sinäkin. Kirjasta se löytyy, tarkoin ohjein easy piece of cake ja kaiken kruunaa The Kastike. Voi apua - olin kuolla nauruun!

Jos Suomen jalkapallomaajoukkueessa olisi edes yksikin sellainen tyyppi kuin novellissa Tunnet itsesi kuninkaaksi, mitalipelit olisi taattu. Tarvitaan asennetta, voitontahtoa ja pelon herättämistä vastapuolen pelaajissa. Siinäpä se. Yksinkertaista.

Niminovelli Uraanilamppu on ns. normaalimpi tapaus. Se on saanut innoituksensa Juhani Ahon tarinasta Kun isä lampun osti. Perheen isä virittää pihalle kuuman ja loistavan uraanilampun. Eipä vaivaa kaamos kylää enää.

Salmenniemi antaa kirjassa lukijalle ohjeen, jota noudattamalla pääsee kielen virtaan. Kokeilin ja aika pitkälle toimi:
Ensimmäisellä lukukerralla ei kannata edes yrittää miettiä, mitä kertomuksessa tapahtui, kannattaa vain pysähtyä nauttimaan kielestä, siitä miten kieli soi ja miten se viettelee mukaansa.

Kirjailijan ohje ei toiminut Kompleksin kohdalla. Tunnustan että tipahdin. Muita aiheita olivat mm. miehen depressio, marxis-leninistiset elokuvaohjaajat, seksihetki ja sen piloille meno, sisällissodan kummat jutut lapsen silmin... Viehätyin kovastikin Salmenniemen hulluttelevasta salvadordalimaisesta novelliproosasta. Tarkemmat ansioiden ja kirjoitustyylin erittelyt jätän asiantuntevammille lukijoille.   Minulle riittää toteamus, että nautin täysillä Uraanilampun mielikuvituksellisista aiheista, novellien absurdeista käänteistä ja Salmenniemen loistavan sujuvasta tekstistä. Minulle melkein viiden tähden helmi, jota suositan ilomielin kaikille novellien ystäville.

Jotain erilaista, jotain uutta ja vieläpä Suomesta! Mahtavaa.

Kuten näet olen tavislukija. Jos haluat kurkata toisenlaiseen arvioon, katso mitä sanoi Sanna Jääskeläinen / Savon Sanomat!

Novellihaasteeseen lisää 13 novellia, total 128

Harry Salmenniemi
Uraanilamppu ja muita novelleja
Siltala 2017
****
Arvostelukappale - Kiitokseni kustantajalle

42 kommenttia:

 1. Vau, tämähän kuulostaa mukavasti erilaiselta. Kaikki vähän vinksahtanut kelpaa. Lisäänpä lukulistalle. Passeli lisäys novellihaasteeseen. Ihanan värinen kansi. ♥
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihanan vinksahtanut. En tajua miten Salmenniemi pystyi vuodattamaan tuolla tavalla sivukaupalla! Lue ihmeessä.

   Poista
  2. Tämä ei ilmeisesti ole vielä ilmestynyt kirjastoomme, koitin varata mutta pitänee odottaa vielä hetki. Kiitos tämän esiin nostamisesta :) Haluan ehdottomasti lukea, toivottavasti tulee nopeasti varattavaksi.
   Tiia

   Poista
  3. Jep, tämä on juuri ilmestynyt. Hulvattomia juttuja, uskon että tykkäätte!

   Poista
 2. Onko nyt semmoinen buumi, että runoilijat rustaavat myös proosaa? Kiinnostavalta tämä kyllä kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienee ansaintakysymys - runot eivät myy, novellit hiukan paremmin. Tässä oli 3 kovaa suosikkia, kaikista novelleista en pitänyt. Mielenkiintoinen tuttavuus!

   Poista
 3. Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja hyvän lukuohjeen kirjailija antanut lukijoilleen. Joskus jonkun tekstin kanssa suurin ongelma voikin olla se, että tekstiltä odottaa jotain muuta, lähtee lukemaan kirjaa väärällä asenteella ja sitten harmistuu, kun teksti ei toimi omien odotusten mukaisesti! :-D Mutta tämä on ilmeisesti niitä kirjoja, joiden kanssa pitää vaan antaa mennä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä lukea kannattaa. Etukäteen tiesin odottaa jotain vähemmän tavanomaista ja sitä todella sain! Pidin kovasti joistakin novelleista. Plus sitten että Salmenniemen kieli on jotain aivan <3

   Poista
 4. Aloitin tän just eilen. Toi Kertomus-niminen novelli on mahtava ja muutenkin vaikuttaa kiinnostavalta sekä tekstisi että sen perusteella, mitä eilen ehdin lukea. Saas nähdä mikä tulee olemaan lukemisen lopputulema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertomus oli aivan mahtava!!! Sivukaupalla ja jatkui jatkui vaan. Luultavasti pitää lainata Salmenniemen runojakin :)

   Kun näitä novellikokelmia on lukenut niin maar hurjasti :) niin sanon kokemuksen syvällä rintaäänellä, että useimmat on jotenkin epätasaisia. Ts. ehkä kokoelma tai kaikki novellit eivät ole aivan valmiita. Luulen etten Lue Foster Wallacen Kummatukkaista tyttöäkään loppuun.

   Poista
 5. Ah, tässäpä lisää taas luettavaa novellihaasteeseen, kiitos hurjasti vinkistä. :) Kotimaisesta proosasta meinaa se kokeellisuus välillä unohtua, tai sitten itse vaan nappaan aina sen tutuimman ja turvallisimman, tämän lisään ehdottomasti lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kannattaa kyllä lukea Laura! Lisäsin tuonne tämän linkin Savon Sanomien arvosteluun - http://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Harry-Salmenniemi-Uraanilamppu-ja-muita-novelleja/916494

   Poista
 6. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta - tämä olisi minullekin mukavuusalueen ulkopuolelle loikkaamista, sillä en lue kovin paljon novelleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile Hande! Olen päättänyt rikkoa rajojani tänä vuonna!

   Poista
 7. Novelleja tulee yhä luettua liian vähän, novellihaastekin jäi ihan alkutekijöihin muutama vuosi sitten. Jospa kesällä innostuisi novellihaasteesta aloittaen tällä kirjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän on Ompun novellihaaste menossa 7.5. asti. Kyllä jotain ehdit!

   Poista
 8. Kuulostaapa epäilyttävältä kirjalta.... Itse taas tykkään pysyä tiukasti mukavuusalueella, koska silloin helmien löytöprosentti on paljon isompi.

  VastaaPoista
 9. Tämä olisi kyllä loistava novellihaasteeseen. Tuo salaattiresepti alkoi kiinnostaa ;)

  VastaaPoista
 10. Futisfanina tää on pakko lukea ihan vain mainitsemasi Tunnet itsesi kuninkaaksi-novellin tähden :D
  Uusia kotimaisia tuttavuuksia on todellakin kiva löytää, ja eivätpä he onneksi noin vain kesken edes lopu (yhden kirjabloggarin elämän aikana)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löydy aikaa luke kaikkia ihania kirjailijoita ja heidän kirjojaan!

   Poista
 11. Hieman liian erikoista minun makuuni...

  VastaaPoista
 12. Jostain syystä tuli mieleeni Juhani Karilan novellikokoelma Gorilla. Sekin on absurdi ja ajoittain melkoista tajunnanvirtaa, jossa lukija on pihalla ja sitten ei. Pidin Karilan novelleista, koska löysin niistä kaikenlaista jännää ainesta. En ole ollenkaan varma, että Karila oli niin itse ajatellut, mutta lukijahan saa tulkita, miten sattuu. Tätä voisi kokeilla (sitten kun joskus pääsen suomalaseen kirjallisuuteen käsiksi): voihan sen jättää kesken, jos nappaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Elegia. Karila taas kerran uusi tuttavuus. Kiitos novellihaasteen, novelleihin uskaltaa tarttua jotenkin helpommin.

   Poista
 13. Tuo kuulostaa siltä, että minun pitäisi ehdottomasti lukea. Olen huono lukemaan runoja, mutta runoilijan proosaa voisi kokeilla. Lisäksi pidän kaikesta "kummasta" enkä tietenkään voi jättää väliin salaattia kirjassa...

  VastaaPoista
 14. Olen huono tarttumaan novelleihin mutta yritän haastaa itseni näiden kanssa aina toisinaan. Ja olen usein yllättynyt iloisesti! Tämä kyllä todella vaikuttaa sellaiselta johon minunkin kannattaa tarttua. Kiitos vinkistä Riitta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava lukukokemus, todennäköisesti luen otteita uudestaankin!

   Poista
 15. Ihan rehellisesti sanottuna tämä ei kuulosta lainkaan sopivalta minulle. Vaikka pidän kielellä leikittelystä, haluan tajuta lukemastani jos nyt en ihan kaikkea niin valtaosan kuitenkin.

  VastaaPoista
 16. Vaikuttaa hyvin erikoiselta! Ei ehkä ihan minunkaan juttuni :)

  VastaaPoista
 17. Maaninen ja maaginen imu kuulostaa tosi hyvältä. Jossakin toisessa blogissa kommentoin tällä viikolla, että on se kumma miten vähän tulee luettua novelleja. Yleisesti ottaen kuitenkin pidän niistä tosi paljon. Aina aika ajoin on hyvä astua sinne epämukavuusalueelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse yritän rikkoa rajojani tänä vuonna etenkin runoja ja novelleja lukemalla. Saattaa olla että koville ottaa :)

   Poista
 18. Samaa mieltä, että epämukavuusalueella pitää vierailla usein, sillä kaikki oppiminen tapahtuu siellä!
  Kun lukupino on kohta suurempi kuin yöpöytä, niin Uraanilamppu ei taida siihen nyt mahtua, sillä poimimasi tekstinäytteet eivät tällä kertaa sytyttäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjapinot ne huojuu, huojuu vaan! Tämä kannattaisi kyllä johonkin väliin ottaa...

   Poista
 19. Tulin Riitta vielä kertomaan, että nyt on Uraanilamppu luettu ja olipas se mahtava. Niin paljon hienoja juttuja, että huh. Eilen kun siitä kirjoitin, niin olin jotenkin niin Uraanilampun vallassa, että piti myöhemmin ihan tarkistaa, että mitä sitä tulikaan kirjoitettua. Ajantaju (ja muistikin) katosi kirjoittaessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ilahduttaa että hullaannut, vaikka sen jo t i e s i n!!! Salmenniemi on mahtava! Tulenpa lukemaan...

   Poista
 20. Olipa hauska lukea juttusi ja kokemuksesi mukavuusrajan ylityksestä! Tykkäsin monesta novellista mutta hitusen jäi rasittunut oli outouden jäljiltä. Yleensä kyllä tykästyn vinksahtaneisuuteen, nyt en hullaantunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija :) Minä pidin näistä, tosin annoin muutaman mennä suosiolla yli ymmärrykseni. Parhaat olivat nuo kirjailijoista kertovat novellit. Salmenniemen runoja olen myös vilkaissut, mutta olin pihalla kuin lumiukko.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.