23. tammikuuta 2017

Evie Wyld - Kaikki laulavat linnut


Jake Whyte on menneisyyttään karulle ja tylylle brittisaarelle paennut nuori nainen. Hän on pitkä, harteikas ja voimakas, mutta joku tai jokin menneisyydessä on rikkonut hänen henkisen vahvuutensa. Jake pelkää. Hän on aina varuillaan. Kirves on sängyn alla, kivääri oven kamanaa vasten, metallinen vatupassi autossa ja kaikki talon veitset on viety yläkerran makuuhuoneeseen. Ilmassa on uhkan tuntu, ja uhka konkretisoituu kun hänen lampaitaan aletaan raa'asti tappaa.

Wyld vie lukijan suomalaisittain kiehtovaan ja erilaiseen kulttuuriin, Australian lammasfarmareiden ja kiertävien keritsijöiden pariin. Eittämättä kirjailija tuntee juurensa, ja Australian takamaille ulottuvat myös Jaken menneisyyden jäljet. Kiertävien keritsijöiden yhteisö on miesten. Jake kohtaa ainoana naisena kaiken sen, mitä nainen nyt voi kohdata: hyväksikäyttöä, vähättelyä ja tytöttelyä. On kuumaa kuin pätsissä, työ on likaista ja hikistä. Australiassa taivaalla lentelevät toisenlaiset linnut kuin täällä ja muukin eläimistö on meikäläisittäin outoa.

Jake on paennut myös tuohon keritsijöiden yhteisöön Port Hedlandiin. Taivaltanut Darwinista melkein 2500 km, mutta suunnaton välimatkakaan  ei suojaa häntä vaaralta. Darwiniin jäi myös kuvottava Otto ja tämän vihainen vahtikoira. Oli ylitettävä valtameriä, jotta olisi turvassa. Mutta onko turvaa tällä syrjäisellä brittisaarellakaan? Sipulinkuoret senkun lentelevät kun kirjailija kuorii esiin Jaken elämäntarinaa kerros kerrokselta, kahdessa aikatasossa. Välillä ollaan sumuisessa ja koleassa Britanniassa, välillä Australian kuumilla takamailla. 

Tarina on rankka, teksti on realistista ja raakaa. Silti minua ihastutti Wyldin kerronnan tyyli ja Sari Karhulahden huippuhyvä suomennos, joka on kieleltään sopivan rosoista ja modernia. Kaiken uhkan, vaaran ja pelottavan keskelle Wyld luo myös loistavaa tilannekomiikkaa ja välittämistä. Harmaaohimoinen Lloyd astuu kummallisesti Jaken elämään, tarjoaa pubiseuraa ja auttaa lampaitten karitsoinnissa. Minua naurattivat täysillä muutamat kohtaukset Lloydin kanssa, joillakin sivuhenkilöillä ei sitten taas tuntunut olevan mitään funktiota kirjassa.

Kokonaisuutena Kaikki laulavat linnut ihastutti. Plussaa oli erityisesti riemastuttavan raju kieli, muutamat kielikuvat saivat suorastaan huokailemaan. Plussaa oli myös minulle eksoottinen kulttuuri, sillä oli todella kiinnostavaa uppoutua Australian keritsijöiden elämäntapaan. Plussaa oli myös kirjan hieno luonnonläheisyys: Jake tuntui olevan yhtä luonnon kanssa tarkkoine sää- ja eläinhavaintoineen.

Miinusta tuli yliluonnollisista piirteistä, joille en nähnyt funktiota. Ja sitten voi! Lopussa jännite lässähti ja Wyldin upea kerronta sen mukana. Ennen pienoista pettymystä koin kirjan tavattoman jännittäväksi ja otteessaan pitäväksi. Virkistävän erilainen ja moderni trilleri.

Kirjaa on luettu runsaasti blogeissa, mm. Annika, Omppu, Marika, Tuija

Wyld on 1980 syntynyt englantilais-australialainen kirjailija. Kirjailija ja Kaikki laulavat linnut on palkittu seuraavasti:

Evie Wyld
All the Birds, Singing 2013
Kaikki laulavat linnut
Suomentanut Sari Karhulahti
Tammi 2016
***
Kirjastosta


12 kommenttia:

 1. Minä pidin tästä paljon loppuun saakka. Onpas muuten komea tuo palkintolista.

  VastaaPoista
 2. Minullekin tämä taisi olla vuoden parhaita ulkomaisia, tosin monta en lukenut. Jotenkin ihanan rosoinen, erilainen ja omalla tavallaan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella hieno, erilainen ja jännittävä. Pakko jostain niuhottaa, nyt lopusta :)

   Poista
 3. Kirjan rosoisuus oli raakaa, komppaan Kaisaa, mutta omalla tavalla viihdyttävää ja kiinnostavaa. Jännitys piti otteessaan loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, erilaiset kulttuurit lusäsivät kiinnostavuutta. Ei voinut laskea käsistään!

   Poista
 4. Minäkin pidin kirjan lopusta, vaikka se olikin melkoisen avoin. Aika jännä tunnelma tässä kirjassa oli alusta loppuun, todella hieno kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjan persoonallinen kirjailija. Lisää haluamme varmaan!

   Poista
 5. A wonderful review Riitta, thank you and Happy New Year!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This is a good book, thank you for visiting Denise.

   Poista
 6. Pidin kyllä, mutta ihan kokonaisuudessaan tämä ei jaksanut kantaa. Oli liikaa ladattu odotuksia menneisyyteen, jota sitten vähitellen paljastettiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset tuntemukset. Loppupuolen episodi, josta myös arvet olivat peräisin lässähti minusta, ja jotain muutakin, epäuskottavaa. Tuli tunne että tässäkö tämä. Harmi ettei Wyld jaksanut aivan loppuun asti. Seuraavassa sitten, toivon. Kieli oli minusta hienoa.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.