9. tammikuuta 2017

Shari Lapena - Hyvä naapuri


Anne ja Marco Conti ovat kolmikymppinen pariskunta ja pienen Cora-vauvan onnelliset vanhemmat. Heillä menee hyvin, on kaunis koti, Marco pyörittää omaa tietokonealan yritystään ja Anne on äitiyslomalla taidegalleriasta. Paritalossa seinän takana asuvat Cynthia ja Graham ovat kutsuneet heidät päivälliselle, mutta lapsenvahti peruuttaa yllättäen. Mikä neuvoksi? Vauvaa ei voi ottaa mukaan, koska Cynthia ei pidä lapsista ja on ilmoittanut haluavansa juhlia iltaa vain aikuisten kesken.

Marco ylipuhuu vaimonsa suostumaan siihen, että vauva jätetään omaan pinnasänkyyn nukkumaan, otetaan itkuhälytin mukaan ja käydään vuorotellen puolen tunnin välein vauvaa katsomassa. Eihän mitään voi tapahtua, hehän ovat seinän takana! Näin toimitaan, mutta voi kauhistus sentään: kun he palaavat kotiin yöllä 1.30 pinnasänky on tyhjä eikä vauvaa ole missään!

Annen huuto kaikuu hänen päänsä sisällä, se kimpoilee seinistä - hänen huutonsa on kaikkialla. Sitten hän vaikenee ja vain seistä tönöttää jäykkänä tyhjän pinnasängyn ääressä, käsi suun edessä. Marco hapuilee valokatkaisinta. Molemmat tuijottavat tyhjää sänkyä, jossa heidän lapsensa pitäisi olla.

Ensi hätäännyksestä hiukan toivuttuaan he saavat soitetuksi poliisille. Keskinäiset syyttelyt lentävät jo ennen kokeneen rikostutkija Rasbachin saapumista. Rikostutkija hiillostaa shokissa olevaa pariskuntaa tiukkojen kysymysten tulvalla, sillä hänen kokemuksensa kertoo, että tällaisissa tapauksissa vanhemmat ovat usein syyllisiä. Vanhemmat ovat ehkä tappaneet lapsensa joko tarkoituksella tai vahingossa - ehkä nämäkin nyt peittelevät totuutta lapsensa kidnappauksella. Rasbach on päättänyt saada totuuden selville.

Voi miten herkullisen ja jännittävän sopan Lapena tässä keittääkään! Pikku hiljaa hän kuorii esiin henkilöistään yhä uusia raskauttavia asioita, myös naapuripariskunnassa on jotain outoa. Lukijan epäilyt syyllisestä vaihtelevat paljastusten edetessä. Syyllinen on varmasti Anne, joka kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, dissosiatiivisesta persoonallisuushäiriöstä ja on väsynyt vaativan koliikkivauvansa hoitoon. Tai ehkä se on sittenkin Marco, jonka bisneksillä menee huonosti ja jota kiinnostaa enemmän naapurin uhkea Cynthia kuin masentunut, väsynyt ja homssuinen vaimonsa. Haluaako hän vaimostaan ja lapsestaan eroon?

Lapena kutoo todella koukuttavan nykydekkarin, jossa paljastaa ihmisten sisimmät hädät ja pelot.   Hän näyttää miten elämältä putoaa pohja, kun luottamus lähimpiin ihmisiin horjuu. Hän osoittaa myös, että aivan tavallinen ihminen on altis äärimmäisiin tekoihin paineen alla. Minua viehättivät kovasti Annen ja Marcon risteilevät ajatukset ja epäluuloiset pohdinnat. Kirjan kieli oli mukavan selkeää ja modernia, ilmaisussaan kirkasta.  Suomennos oli todella kirjaan istuva. Joka perheessä on salaisia jännitteitä, lasten kumppania ei aina täydesti hyväksytä ja aviopuolisoilla on omat tiukasti varjellut salaisuutensa. Hyväuskoinen pulassa oleva tulee herkästi huijatuksi. Huijauksen mestarit ovat sitten oma lukunsa kylmän laskelmoivine mielenliikkeineen ja psykopaattisine ajatuksineen ja tekoineen. 

Veri pakenee Marcon päästä; hän pelkää pyörtyvänsä. Hän tuijottaa edelleen ikkunasta, kun paarilta valahtaa alas sysimusta hiussuortuva.

Hyvä naapuri ja Lapena pitivät jännityksen yllä hyytäviin viimeisiin sivuihin asti. Pidin tästä perhetrilleristä, joskin olisin toivonut armeliaampaa loppua.

Muissa blogeissa oltiin tätä mieltä: Ulla, Leena LumiLukupino

Shari Lapena
The Couple Next Door 2016
Hyvä naapuri
Suomentanut Oona Nyström
Otava 2017
***
Arvostelukappale - kiitokseni kustantajalle

10 kommenttia:

 1. Hyvä postaus. Edelleen mietin tuon kirjan ostamista kun se viittaa juonellaan siihen yhteen ikävään tapaukseen vuosia sitten.No jää edelleen mietintään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella hyvin kirjoitettu, pääpaino oli tuon onnettoman avioparin hädässä ja epäluuloissa toinen toistaan kohtaan. En kokenut tätä synkkänä, vaikka vauvan katoamisesta lähdettiin.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen dekkari. Katsotaan jos vaikka tulisi jossain vaiheessa luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli jotenkin hurjan selkeä, aluksi jopa ajattelin että on naivi :) Muttei sitten kuitenkaan. Nopealukuinen, aivan ok - ei nyt mikään suorastaan järisyttävä, mutta huonompiakin on luettu!

   Poista
 3. Riitta, minustakin tämä oli todella kiehtovan koukuttava dekkari! R. lukee tätä nyt ja helppo huomata, että haluaisi lukea putkeensa, mutta kun ei ehdi:)

  Kun lapsi katoaa tai surmataan, aihe on aina rankka, mutta sen käsittelytapoja on ziljoona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin Leena. Lapena ei sortunut ylilyönteihin. Itsellä oli lukiessa koko ajan tunne että vauva on turvassa eikä pelottanut - omituista...

   Poista
 4. Joskos sitä saisi tänä vuonna vähän kokeiltua näitä dekkareita. Tämä saattaisi olla yksi vaihtoehto :D
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettekö lue dekkareita? Riippuu siitä miten ronskista pitää, mutta myös ruotsalainen Katarina Wennstam ja ranskalaiset Fred Vargas ja Pierre Lemaitre ovat hyviä.

   Poista
  2. No, eipä juuri. Tommi on lukenut tuota Kingin uutta trilogiaa. Ehkä mäkin joskus nappaan jonkin kiinnostavan kirjastosta :D
   Tiia

   Poista
  3. Siivosin meidän kirjahyllyä, ja siellä oli monta Kingiä - en muista lukeneeni yhtään :) Löytyi sieltä sitten runojakin! :)

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.