31. joulukuuta 2022

KESKEN

____________________________________________________________

____________________________________________________________


____________________________________________________________


____________________________________________________________

Hanya Yanaghira - Paratiisiin
Wsoy 2022


Pienen elämän kirjoittajan uusi, säkenöivä romaani kattaa kolme vuosisataa ja kolme erilaista versiota amerikkalaisesta yhteiskunnasta, perheestä, rakastavaisista, sairaudesta, menetyksestä ja kauas karkaavasta utopiasta.
Tarina punoutuu kiehtovaksi ja nerokkaaksi kokonaisuudeksi, jonka teemat toistuvat ja syvenevät, kun vuosisata toisensa jälkeen vierähtää Washington Square Parkin vanhassa talossa: sairaus ja terveyden kauhea hinta, yltäkylläisyys ja puute, heikkous ja vahvuus, rotu, perhe, kansakunta, vallanpitäjien ja vallankumouksellisten itsekkyys, kaipuu maanpäälliseen paratiisiin ja orastava ymmärrys siitä, että sellaista ei ole. Paitsi henkilöhahmoja myös Yanagiharan vaihtoehtoisia versioita Amerikasta yhdistää kokemus siitä, mikä tekee meistä inhimillisiä: Pelko. Rakkaus. Häpeä. Puute. Yksinäisyys. Sen voima on Yanagiharan ymmärryksessä siitä, miten kiihkeästi haluamme suojella rakkaitamme – ja tuskasta, kun emme siihen pysty.
____________________________________________________________
Mona Bling - 23 transmyyttiä - Totta ja tarua transihmisistä
Into 2022
Äänikirjan lukijat Mona Bling ja

Kaikilla on mielipide transihmisistä, mutta vain harva tuntee tositarinat ja faktat myyttien takaa. 23 transmyyttiä on matkalippusi sukupuolivähemmistöjen maailmaan transtaustaisen toimittaja Mona Blingin johdolla.

Millaisia elämänkokemuksia kätkeytyy uskomusten ja tabujen taakse? Mitä sukupuolenkorjausprosessissa oikeasti tapahtuu? Kuinka transihmiset harrastavat seksiä? Millaista on deittailla transihmisenä?

23 transmyyttiä purkaa luku kerrallaan myyttejä kirjailijan omien sekä muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemusten, tarinoiden ja asiantuntijahaastatteluiden kautta. Kirja on suunnattu kaikille, joilla on mielipide transihmisistä ja uteliaisuutta tietää, onko luulo todellisuudessa tiedon väärti. Teos haastaa lukijaa murtamaan omat ennakkoluulonsa ja näkemään transihmiset uudessa valossa. 

Mona Bling (s. 1992) on helsinkiläinen somevaikuttaja ja toimittaja, jonka töitä on julkaistu muun muassa Cosmopolitanissa ja ELLE-lehdessä. Sosiaalisessa mediassa Bling puhuu yli 20 000 seuraajalleen transihmisten oikeuksista, feminismistä ja elämästään transnaisena. Bling tekee yhdessä Irene Naakan kanssa suosittua Kroonisesti ärhäkkä -podcastia. 23 transmyyttiä – Totta ja tarua transihmisistä on Mona Blingin odotettu esikoisteos

.____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Nora Ephron - En voi mitään kaulalleni ja muita mietteitä naisen elämästä
Alkuteos I feel bad abpout my neck and other thoughts on being a woman 2006
Suomentanut Sirpa Kähkönen
Otava 2007
____________________

Nora Ephron (1941-2012) oli yhdysvaltalainen käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan parhaiten romanttisten komedioiden käsikirjoittajana. Hän oli kolmesti ehdolla Parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnon saajaksi elokuvista Tapaus Silkwood (1983), Kun Harry tapasi Sallyn(1989) ja Uneton Seattlessa (1993). ____________________________________________________________

____________________________________________________________


 


Hanna Rentola - Laivakirja
Enostone 2022
____________________

"Mutta meri, se kannattelee heitä kaikkia, se heidän verkkokalvoillaan kimmeltää timanttipelto, tähtiniitty, kipunakenttä. Tulkaa luokse, laiva kelluu pitkin aina matkalla jonnekin, paitsi silloin kun se sulkee toisen silmänsä Tallinnan satama-altaassa, veden sylissä, heijaa heitä niin hiljaa etteivät he huomaakaan, eivät huomaa miten heitä kannattelee, heitä jotka ovat tulleet.” 

Jarmo Luikkari, Itämeren risteilijän myymäläpäällikkö ja Laivakirjan salaisen tiedon haltija, on rekrytoinut myymäläänsä lahjakkaita uneksijoita. Uusin tulokas Juuli kollegoineen palvelee kaikkein vaativimpiakin asiakkaita, oli kyseessä sitten makeimmat karkit, kaunistavimmat seerumit, kukkeimmat tuoksut tai kirkkaimmat viinat. Toisilleen he ovat kuin perhe: tuki, turva ja ääni. Mutta minkälaisen myrskyn nostattaa genetiikan mahdollisuuksien hyödyntäminen risteilymatkustamisessa? 

Hanna Rentolan toinen romaani, Laivakirja, pursuaa maagista kerrontaa. Se kietoo yhteen unia, salaista tietoa ja runoja. Se on lempeä ja tarkkanäköinen teos, jossa selviää mikä lopulta pitää henkilökunnan voimissaan ja laivan pinnalla. Hanna Rentola on helsinkiläinen kirjailija, Lavarunoakatemian rehtori ja Lavarunosiipi ry:n puheenjohtaja.

____________________________________________________________

 
 Laine, Miia <br> Kuolema ei lomaile

Miia Laine - Kuolema ei lomaile

Enostone 2022
_____________________

Juhannuksena suomalaiset ovat rientäneet rannoille, niin myös yksityisetsivä Emilia Jääpuro perheineen. Leppeä kesäloma saa kuitenkin käänteen, kun Saimaan rannalta löytyy miehen ruumis: tunnetun yrittäjäperheen huvilalla on tapahtunut rikos. Pian Emilia palaa vanhaan yksikköönsä tutkimaan rikosta ja kurkistamaan kulissien taakse. Perheistä on pelottavan moneksi, ja kaiken keskellä Emilia on kiitollinen omastaan.

Miia Laine (s. 1974) on espoolainen esikoiskirjailija.
____________________________________________________________

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen - Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin
Kansi Anna Makkonen
Wsoy 2022
____________________

Henkilökohtainen puheenvuoro vapaudesta, omaksi itseksi tulemisesta ja odotusten ylittämisestä.Ujuni Ahmedin tarina kulkee Elina Hirvosen sanojen läpi vahvana ja selkeänä.
”Vuonna 2019 jätimme kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin selkeämpää lakia tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Sinä päivänä laitoin huivin päähän. En muiden paineesta, vaan koska halusin lähettää viestin. Myös tämän näköisillä tytöillä on mahdollisuus vaikuttaa, tulla kuulluiksi ja muuttaa maailmaa.”


Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä, millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana? Ahmed kutsuu kuulemaan kokemuksia ja keskustelemaan teemoista, joista on maahanmuuttajataustaisena naisena suomalaisessa yhteiskunnassa vaikea puhua. 
____________________________________________________________


Niille jotka nukkuvat öisin on Puukan neljäs kokoelma. Hänen runojaan on lisäksi julkaistu sekä antologioissa että alan lehdissä. Kokoelman teksteissä liikutaan lähiöistä, baareista ja kaduilta metsään; ajatuksiin, pohdintaan.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008887413.html

Santtu Puukka - Niille jotka nukkuvat öisin
Enostone 2022
___________________

Santtu Puukka ( s.1972) on Vantaalla asuva kirjailija ja taiteilija. Niille jotka nukkuvat öisin on Puukan neljäs kokoelma. Hänen runojaan on lisäksi julkaistu sekä antologioissa että alan lehdissä.
Kokoelman teksteissä liikutaan lähiöistä, baareista ja kaduilta metsään; ajatuksiin, pohdintaan. Teos asettaa lukijalleen kysymyksen: mikä loppujen lopuksi on tärkeintä elämässä, mitä me arvostamme?

Santtu Puukka (s.1972) on korsolainen kynäruiskumaalari sekä varastotyömies. Hän myös laulaa Klaus-nimisessä punkorkesterissa. Puukan esikoiskokoelma Nuorallatanssia julkaistiin syksyllä 2004.
 
____________________________________________________________
 

 
Arthur Brand - Hitlerin hevoset
Alkuteos De paarden van Hitler
Suomentanut Raimo Salminen
Gummerus 2022
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
____________________ 
 

TRILLERIMÄINEN TOSITARINA MERKILLISESTÄ TAIDEVARKAUDESTA

Adolf Hitler teetti vuonna 1938 kansliansa edustalle valtavat hevospatsaat, jotka veisti hänen suosikkinsa Josef Thorak. Vuonna 2014 taiteentuntija ja yksityisetsivä Arthur Brand kuuli huhun: veistokset eivät tuhoutuneetkaan liittoutuneiden vallatessa Berliinin, vaan ne onnistuttiin kätkemään. 

Brand lähti jäljittämään Hitlerin hevosia: hän varjosti uusnatsiliikkeen johtohahmoja, penkoi arkistoja ja lähetti koodattuja viestejä. Lopulta hän auttoi Saksan poliisia virittämään ansan. Tästä kaikesta Brand kirjoitti teoksen, jonka äärellä unohtaa lukevansa raporttia tositapahtumista; pikemmin se on yhdistelmä vakoojatrilleriä ja veijariromaania. 

Hollantilainen Arthur Brand on jäljittänyt niin Dalin kuin Picasson kadonneita teoksia ja verkostoitunut myös taidemaailman hämärälle puolelle, jossa liikkeellä ovat suuret rahat ja epäilyttävät motiivit. 


Bad Dürkheim / Bad Bergzabern – Die bei einem Unternehmer in Bad Dürkheim gefundenen Bronzepferde aus der Nazi-Zeit sind derzeit bei der Bundespolizei in Bad Bergzabern gelagert. Die „Schreitenden Pferde“ sind 3,50 Meter hoch, tonnenschwer und hatten einst vor Hitlers Reichskanzlei gestanden.

____________________________________________________________
 
 Tove Alsterdahl - Vajoama, Ådalen #2
____________________________________________________________
 
 
____________________________________________________________
 
Karin Fossumeita ilmestyi useampi kappale äänikirjoina 16.6.

Karin Fossum - Eevan katse / Konrad Sejer #1
Alkuteos Evas øye 1995
Suomentanut Tarja Teva
Johnny Kniga 2022
Äänikirjan lukija Jussi Puhakka
____________________
 
Eronnut Kuvataiteilija Eva Magnus on itse hyvin hoikka, sensijaan hänen pieni tyttärensä Emma lihava ja äidin mielestä ruma. Eräänä päivänä nämä kaksi löytävät rannan vedestä kuolleen miehen. Eva lähtee tyttärensä kanssa kiireesti puhelinkioskille muka soittamaan poliisille, mutta ei hän poliisille soita, vaikka väittää tyttärelleen toista. Miksi Eva toimii näin ja miksi hän meni ylenmäärin pois tolaltaan? Ja miksi Evalla on nykyään enemmän rahaa käytettävissään kuin ennen?

Vainaja on Egil Einarsson, paikallisessa panimossa töissä ollut mies. Kuolema ajoitetaan puolen vuoden taakse lokakuun alkuun. Mieheltä jäi vaimo ja pieni poika Jaan Henri. Samoihin aikoihin murhattiin myös Evan lapsuudenaikainen ystävä, prostituoituna toiminut Marie ’Maja’ Durban. Onko murhilla yhteyttä keskenään?

Tanskalaissyntyinen Konrad Sejer on nelikymppinen, fyysisesti hyvässä kunnissa oleva leskimies, joka elelee kaksin leonberginkoiransa Goldbergin kanssa. Sejerin tukka on teräksenharmaa, hän on harteikas ja pitkä.Vaimo Elise on kuollut kiduttavaan syöpään kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen, ainoa tytär Ingrid asuu lähellä ja on naimisissa lääkärin kanssa. Tytär miehineen on viettänyt työtehtävussä aikaa Somaliassa ja heillä on sieltä adoptoitu kuusivuotias poika Matias, isoisänsä silmäterä.

Eva ja Maja tapasivat toisensa 25 vuoden jälkeen ja varoissaan oleva Maja kertoi, mistä hän tienaa: hän toimii huorana ja aikoo säästä pari miljoonaa kruunua ja ostaa ravintolan Ranskasta. Maja ehdottaa Evalle samaa ansaintamahdollisuutta, vaikka vain väliaikaisesti. Puilla paljailla olevaa Evaa kiinnostaa ja kauhistuttaa. Eva pukeutuu prostituoiduksi ja kurkkii amajan huoneen oven raosta ja näkee, kuinka asiakas tappaa Majan. Eva ryhtyy jäljittämään miestä ja sattuu tappo, jonka Eva tunnustaa.

Peter Fredrik Aaron oli Einarssonin työtoveri, joka nyt piirittää tuoretta leskeä.

Sejerin etsiväparina toimii kymmenen vuotta nuorempi Karlsten..

Mutta kuka mahtaa olla Jean Luca Cordoba?

Evan vanha isä Markus Larsgård.


Sejer on ’kunnollinen’ rikosetsivä, jolla ei ole alkoholiongelmaa eikä mitään muitakaan suuria salaisuuksia. Suhde tyttären perheeseen on läheinen. Fossumin kerronta on selkeää ja arkista, mutta kiinnostavasti etenevää, väkivaltaisia kohtauksia ei juuri ole. Jussi Puhakan ääni sopi erinomaisesti tähän dekkariin ja Sejerin miehekkääksi 
Karin Fossum - Älä katso taaksesi! Konrad Sejer #2
Alkuteos Se deg ikke tilbake! 1996
Suomentanut Tarja Teva
Johnny Kniga 2022
Äänikirjan lukija Jussi 

Kuusivuotias Ragnhild on ilmoitettu kadonneeksi, ja komisario Konrad Sejer lähtee tutkimaan asiaa. Ragnhild on kunnossa, mutta lähistöltä löytyy 15-vuotiaan tytön ruumis.

Pahaa-aavistava poliisimies ryhtyy selvittämään tapausta, jonka yllättävät käänteet saavat kokeneen poliisinkin ymmälleen. Tiukkojen perhesuhteiden määrittämä kyläyhteisö vaikenee kaikilla kielillä, mikä ei helpota Sejerin urakkaa.

Älä katso taaksesi! palkittiin vuonna 1997 Lasiavain-palkinnolla Pohjolan parhaana rikoskirjana.Karin Fossum - Rakas Poona, Kondrad Sejer #5
Alkuteos Elskede Poona 2000
Suomentanut Tarja Teva
Johnny Kniga 2022
Äänikirjan lukija Jussi Puhakka
_____________________

koskettavan surumielinen, ymmärtäväinen ja hyytävän jännittävä. Eikä edes komisario Sejer ole aina erehtymätön.

Viisikymppinen varakas vanhapoika Gunder lähtee etsimään itselleen vaimoa Intian Mumbaista, Marie-siskon epäilyksistä huolimatta. Gunder ihastuu ruokapaikkansa tarjoilijaan Poonaan, joka suostuu menemään vihille ja muuttamaan pieneen norjalaiskylään.

Lentokentän ja uuden kotikylän välillä Poona kuitenkin katoaa salaperäisesti. Gunderin orastava onni muuttuu yhdessä päivässä painajaiseksi, jonka käänteitä ratkaisemaan tarvitaan komisario Konrad Sejer.

Kirja on palkittu Brage-palkinnolla vuoden parhaana norjalaisena romaanina. Se on saanut myös Los Angeles Timesin kirjallisuuspalkinnon.

.____________________________________________________________
Femi Kayode - Pimeän jäljillä
Alkuteos Lightseekers
Suomentanut Kristiina Vaara
Bazar 2022
Äänikirjan lukija Ilkka Villi
____________________

He tietävät jo, kuka uhrit murhasi. Nyt heidän täytyy selvittää miksi.

Femi Kayoden dekkarissa Pimeän jäljillä psykologi matkaa Nigerian syrjäseudulle selvittämään syytä kolmen nuoren yliopisto-opiskelijan julmaan murhaan.

Kun kolme nuorta yliopisto-opiskelijaa murhataan julmasti nigerialaisessa yliopistokaupungissa, murhat ja niiden tekijät tallentuvat sosiaaliseen mediaan kuvina ja videoina. Koko maailma tietää, kuka opiskelijat murhasi, mutta kukaan ei tiedä miksi. Kun murhien oikeudenkäynti alkaa, pyytää yhden uhrin varakas isä psykologi Philip Taiwoa selvittämään, miksi nuoret miehet surmattiin.

Väkijoukkojen käyttäytymiseen erikoistunut Taiwo ei ole poliisi tai etsivä, mutta yliopistokaupunkiin saavuttuaan hän huomaa, että jokin taho ei halua hänen olevan paikalla eikä varsinkaan selvittävän murhien motiivia. Mutta pian tutkimus muuttuu kilpajuoksuksi aikaa vastaan, sillä kolme murhattua nuorta miestä eivät ole jäämässä tapahtumien ainoiksi uhreiksi.

Femi Kayoden Pimeän jäljillä on Nigerian syrjäseuduille sijoittuva trilleri, jonka syke kiihtyy vääjäämättä aina viimeiselle sivulle asti.


 ____________________________________________________________
Suvi Ahola, Nenne Hallman, Ina Ruokolainen - Kolmen naisen kirjeitä: Rakkaudesta, surusta ja luopumisesta
Into Kustannus 2022
Äänikirjan lukija Miia Knuutila
____________________

Kolme kuusikymppistä naista katsoi elämänsä käännekohtiin ja tunnisti monta luopumista: läheisten kuolemia, eroja ja muuta surua, mutta myös tietoisia irrotteluja ja riemastuttavia oivalluksia.

Toimittajat ja kirjoittamisen ammattilaiset Ina Ruokolainen, Nenne Hallman ja Suvi Ahola ovat olleet ystäviä neljäkymmentä vuotta. He alkoivat kirjoittaa toisilleen kirjeitä selvittääkseen, mitkä ratkaisut ja elämän yllätykset ovat ottaneet koville, ja mitkä puolestaan ovat tuoneet lisää vapautta ja vaihtoehtoja.

Ystävykset eivät aina ole olleet yhtä läheisiä, ja siksi kirjeistä paljastuu myös yllätyksiä. Naiset kirjoittavat henkilökohtaisesti ja itseään säästämättä, samalla toinen toistaan tukien ja neuvoen.

Ina Ruokolainen (s. 1959) on toimittaja, tietokirjailija, kriitikko ja kirjoittajakouluttaja. Hänen kirjojensa aiheina ovat olleet yhtä hyvin sieniruoat ja kotiseutupyöräily kuin kulttuurin eri puolet muotoilusta kuvataiteeseen ja teatteriin.

Suvi Ahola (s. 1959) on toimittaja, kriitikko ja kirjailija. Hän on kirjoittanut niin omaelämäkerrallisia teoksia kuin esseitä, ruokakirjoja, runoja ja kirjallisuudentutkimusta.

Nenne Hallman (s. 1957) on toimittaja ja käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt toimituspäällikkönä ja julkaisujohtajana sekä erikoislehtien päätoimittajana.

____________________________________________________________Hanna Kostamo - Syväkyntö
Kansi Hanna Kostamo
Avain 2022
Äänikirjan lukija
____________________


Hanna Kostamon kirjoittama Syväkyntö on kirjoittajansa omakohtainen teos syövästä, eloonjäämiskamppailusta ja järjissään säilymisestä niillä korteilla, jotka kulloiseenkin tilanteeseen on jaettu. Se on myös arjen kuvaus: perheen ja tulkkausfirman pyörittämisestä äidin ja maajohtajan näkökulmasta.

“Jos ihmiselle annetaan elettäväksi sellainen elämä kuin minulle, on kokemuksistaan suorastaan pakko kirjoittaa”, aloittaa Hanna Kostamo Syväkyntö-kirjansa. 

Hanna Kostamo oli juuri toipunut rintasyövästä, kirjoittanut kokemuksistaan kirjan ja huokaissut helpotuksesta, kunnes eräänä joulukuisena iltana hän liukastui jäisellä kadulla. Tapaturmassa kipeytynyt kainalo ja sitä seuraavat tapahtumat palauttavat ikävät muistot ja huolen tulevasta.  

Syväkyntö-teos tarjoaa tukea ja rohkaisua muille elämässään mahdottomalta tuntuvia tilanteita kohtaaville. Vaikka aihe on vakava, tihkuu kirjan tarina ajoittain sysimustaa huumoria. 

“Tämä kirja, kuten edellinenkin, pohjautuu oikeaan, elettyyn elämään työssä, kotona ja sairaalassa. Sitä lukiessa saa nauraa, itkeä, suuttua tai pahoittaa mielensä, kunhan pitää mielessä, että kirjan tapahtumat ovat oikeasti tapahtuneet minulle.” 

Hanna Kostamo on 44-vuotias filosofian maisteri, himoliikkuja, tulkkaustoimiston maajohtaja, käännöstoimiston myynti- ja markkinointijohtaja, neljän lapsen äiti, kaksosten äiti ja rintasyöpäpotilas. ____________________________________________________________
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008767247.html

https://ainajokukesken.blogspot.com/2022/05/kun-olly-donner-vei-sydameni.html

Helena Westerlund - Olly Donnerin kiehtova elämä
Kansi Elina Warsta
Wsoy 2022 
Äänikirjan lukija Lotta Merenmies
 ____________________ 

 Lumoava kirja kosmopoliitti Olly Donnerin poikkeuksellisesta elämästä. Kirja vie lukijansa 1900-luvun alun kuohuvaan, iloiseen Eurooppaan: nopeisiin juniin, oopperan katsomoon ja Rivieran rantabulevardeille. Jasmine Westerlund rakentaa elävän kuvan kirjailija Olly Donnerista ja suomalaisen yläluokan elämästä. "Kirja on lajityyppinsä parhaimmistoa." HS 10.5.2022 Olly (Olga) Donner syntyi Sinebrychoffien mahtisukuun ja pieneen maahan Euroopan laidalla, mutta tahtoi jo nuorena kokea enemmän. Hän lähti opiskelemaan Dresdeniin, jossa tutustui tulevaan aviomieheensä Uno Donneriin. Siitä lähtien pariskunnan elämä sijoittui pitkälti eurooppalaisiin loistohotelleihin. Ulkomailla hoidettiin terveyttä, tavattiin ystäviä ja harrastettiin kulttuuria. Jokaisen hotellihuoneen nurkkaan Olly asettui kirjoittamaan näytelmiä, romaaneja ja runoja. Elämä ei kuitenkaan ollut pelkkiä sviittejä ja illalliskutsuja, vaan myös surua, sairauksia ja menetyksiä. Olly etsi elämälleen suurempaa merkitystä ja löysi sen lopulta antroposofiasta.

FT Jasmine Westerlund on kirjallisuudentutkija, sanataiteilija ja sanataideopettaja. Westerlund on aiemmin kirjoittanut esimerkiksi sukupuolen ja taiteilijuuden sekä sukupuolen ja uskonnon kytköksistä. 
____________________________________________________________
 
Marja Vesala - Vuosi Toscanan kukkuloilla
____________________________________________________________
Markus Hotakainen - Tähtitieteen naiset
Aula & Co 2022
Äänikirjan lukija Outi Vuoriranta
_____________________

lman heitä tuntisimme universumin huonommin. 

Näiden naisten ansiosta olemme paremmin perillä maailmankaikkeuden mittasuhteista, tähtien koostumuksesta ja jopa pimeän aineen olemassaolosta. Valtaosa heistä on jäänyt tieteen historiassa tyystin huomiotta, ja usein naiset ovat joutuneet olemaan kahta sinnikkäämpiä saadakseen harjoittaa ammattiaan. Joskus työnteon esteenä on ollut sopivan vessan puute, joskus työtä on tehty salassa, joskus naisia on värvätty vain, koska heille on voitu maksaa pienempää palkkaa kuin miehille. 

Tähtitieteen naiset kertoo eri aikakausina eläneiden tutkijoiden kiehtovista elämistä ja uraauurtavasta työstä. Mukana on muun muassa ensimmäinen tähtitieteestä väitellyt suomalaisnainen, Liisi Oterma, joka löysi kaikkiaan 200 uutta asteroidia ja kolme komeettaa. 

Kuninkaallisen tähtitieteen seuran jäsen Markus Hotakainen on tietokirjailija, tiedetoimittaja ja suomentaja, joka on kirjoittanut kymmeniä tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä tieteen historiaa käsitteleviä tietokirjoja. Hotakaiselle on myönnetty muun muassa Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

____________________________________________________________


Katkeransuolainen isänkaipuu kutsui sinua, moni mies ja aate sai hetken olla isäsi, 
ja sinä hiukan aikaa sen isän tyttö. 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008340713.html

Anja Snelmanin hienosta kirjasta Kaikki minun isäni päällimmäiseksi jäi alkoholistiperheen lapsen epävarma lapsuus.

Anja Snellman - Kaikki minun isäni
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
_____________________

Kirjailija on kutsuttu nuorten yhdenvertaisuusaktivistien lukupiirin vieraaksi puutaloon, joka herättää muistoja yli 40 vuoden takaa – esikoisromaanin syntyajoilta, palavasta aatteesta ja ihmisistä, joita ei enää ole. Muistot hyppivät kauemmas menneisyyteen, Kallioon ja kotiin, jota hallitsee arvaamaton ja monin tavoin haavoittunut isä. Perheen kuopus Ama kirjoittaa päiväkirjaa ja etsii kiihkeästi isää kaikista miehistä, joihin tutustuu. Isäkandidaateista ristiriitaisin on lapsuudenystävä Jan, jonka tekoja Ama salailee ja peittelee, kuten Ensio-isän tekosia aikanaan.

Anja Snellman kirjoittaa hypnoottisen vangitsevasti sukupolvien ja sukupuolten välisistä valtasuhteista. Hän tulkitsee havahduttavasti kirjailijan tuntemuksia ajassamme, jossa jälleen kerran erilaiset aatteet ja ilmiöt pyrkivät kaventamaan ajattelun ja kirjoittamisen vapautta. 

Anja Kauranen-Snellman (s. 1954) on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista suomalaisista nykykirjailijoista, joka on aina tarttunut ajankohtaisiin, arkoihin ja vaiettuihin aiheisiin. Hänen rohkeasta ja omaperäisestä esikoisromaanistaan Sonja O. kävi täällä (1981) tuli unohtumaton sukupolvikokemus ja klassikko, jonka yhä uudet lukijat löytävät. Syksyllä 2021 Snellman viettää 40-vuotista taiteilijajuhlaansa.
____________________________________________________________


Kira Poutanen - Surun kartta
Wsoy 2021
Äänikirjan lukija Karoliina Niskanen
_____________________

Kirkkaasti soiva romaani sukupolvien ketjussa kulkevista traumoista

Syntyvä lapsi on ihme, mutta mitä tapahtuu, kun vaikea synnytys herättää äidin ruumiissa muistoja, jotka ovatkin ehkä jonkun toisen. Miten rakentaa lapsiperheen arkea Pariisissa, kun ruumis ja mieli ovat vasta toipumassa tapahtuneesta? Voivatko muistot todella siirtyä sukupolvelta toiselle ilman sanoja?

Kira Poutasen romaanin näyttämönä on rakkauden ja kapinallisten pääkaupunki Pariisi, joka kantaa itsekin traumamuistoja sydämessään. Surun kartta käsittelee ulkosuomalaisuutta ja juurettomuutta, se kuljettaa lukijan päähenkilön kanssa kartan poikki pimeästä takaisin valoon ja herättää miettimään suvun ja muistojen merkitystä.

Kira Poutanen (s.1974) on Pariisissa pitkään asunut kirjailija, suomentaja ja käsikirjoittaja, joka on työskennellyt myös toimittajana ja näyttelijänä.Hänen esikoisromaaninsa Ihana meri palkittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla vuonna 2001.
_____________________________________________________________
 


s. 1959

Barbara Demick - Suljettu maa. Elämää Pohjois-Koreassa
Alkuteos Nothing to envy – ordinary lives in North Korea 2010
Suomentanut Antti Immonen
Atena 2012 / 2022
Äänikirjan lukija Fiona Musanga
_____________________

Palkitun journalistin ravisteleva teos tavallisten ihmisten elämästä maailmanpolitiikan pelinappuloina.

Toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat Korean valtion keskenään - Neuvostoliitto sai pohjoisen ja Yhdysvallat maan eteläosan. Aluksi Pohjois-Korealla meni hyvin, mutta viimeistään Neuvostoliiton romahtaminen tuhosi Pohjois-Koreankin talouden ja syöksi maan nälänhätään, joka tappoi viidenneksen väestöstä.

Suljettu maa kuvaa kuuden Pohjois-Koreasta loikanneen ihmisen elämää maailman totalitaarisimmassa valtiossa. 

Suljettu maa voitti ilmestymisvuonnaan arvostetun BBC Samuel Johnson -palkinnon.
 _____________________________________________________________


Richard Powers - Ikipuut
Alkuteos Overstory 2018
Suomentanut Sari Karhulahti
Gummerus 2021
Äänikirjan kertoja Jukka Pitkänen


Suurromaani puista ja ihmisistä 

Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät 1990-luvun alussa. 

Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus. 

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Pulitzer-palkittu Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi. 

Richard Powers (s. 1957) on palkittu yhdysvaltalaiskirjailija, joka on julkaissut 12 romaania. Kriitikot rakastivat jo Powersin esikoista, mutta vasta hänen kahdeksas romaaninsa, Laulut joita lauloimme, teki hänestä kansainvälisen tähden. 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Overstory
______________________________________________________________________________
Laura Lindstedt, Sinikka Vuola - 101 tapaa tappaa aviomies
Siltala 2022
____________________

Lokakuussa 1981 suomalainen Anja B. ampui kiväärillä rintaan norjalaista aviomiestään Thorvaldia, joka kuoli välittömästi. Seuraavan vuoden toukokuussa oslolainen käräjäoikeus ei ainoastaan vapauttanut Anja B:tä murhasyytteistä, vaan totesi historiallisesti tapahtuneeseen syylliseksi vainajan, joka oli pahoinpidellyt vaimoaan julmasti vuosikausia.

Tapauksesta kertoi aikoinaan Alibi, ja nyt siitä kertovat menetelmällisessä murhamysteerissään Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola. Teoksessaan 101 tapaa tappaa aviomies he varioivat Anja B:n tarinaa erilaisten metodien avulla älykkäästi, yllättävästi, koskettavasti, taidokkaasti ja hirtehisen hauskasti. Usein rikosromaanit alkavat nuoren naisen kuolemalla, mutta tässä teoksessa kuolee väkivaltainen aviomies – 101 kertaa.

Anagrammi, balladi, chiaroscuro, Cosí fan tutte, epäluotettava kertoja, eufemismit, filosofia, google-runous, hullu teeseura, intersektionaalinen feminismi, jediritarit, juomalaulu, kafkamaisuus, konekäännös, limerikki, mansplainaus, minimalismi, nekrofilia, Norman Mailerin tyyli, plagiarismi, sonetti, Susikoira Roi, tautogrammi, urheiluselostus… Kaikkien edellä mainittujen sekä 77 muun variaation avulla Lindstedt ja Vuola sekä ällistyttävät lukijansa että purkavat osiin erään traagisen parisuhdeväkivaltatarinan lehtien palstoille päätyneen version.


______________________________________________________________________________
 
Ville Eloranta, Lotta Jalava - Sana sanasta
_________________________________________________________________________________https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008565433.html
Third Culture Kids
Kiia Beilinson, Mona Eid, Koko Hubara & Caroline Suinner,
Äänikirjan lukijatS etumo Bodibe, Rebekka Kuukka,  Meriam Trabelsi
Otava 2022
____________________

40 henkilökuvaa tämän päivän suomalaisista, jotka elävät kulttuurien risteyksissä. 

Millaista on kasvaa ja elää usean kulttuurin todellisuuksissa samanaikaisesti? Tähän vastaavat suomalaiset, jotka luovat omaa identiteettiään ja määrittelevät uusia olemisen tapoja erilaisten kulttuuritaustojen keskellä. 
Nämä tarinat kertovat identiteeteistä, jotka ovat liukuvia ja hylkivät kaksinapaisia määrittelyjä. Samalla ne avaavat niitä kipeitä kokemuksia ja voimaantumisia, joiden keskellä yhä useampi suomalainen elää tänä päivänä.
 _________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

Tatiana Tibuleac - El jardin de vidrio

 _________________________________________________________________________________ 

_________________________________________________________________________________

Mikko Kuustonen - Omaelämäkerta
Wsoy 2022
Äänikirjan lukija Mikko Kuustonen

Ainutlaatuinen yhdistelmä sanoja ja säveliä.

”Näihin kertomuksiin ja lauluihin tiivistyy tarinani kaikessa keskeneräisyydessään.”

Omaelämäkerta yhdistää ensimmäistä kertaa kirjan, äänimaiseman ja albumillisen uusia lauluja. Teos on vahvasti emotionaalinen matka laulaja-lauluntekijän sielunmaisemaan ja kokemuksiin.

Mikko Kuustonen kasvoi kaivoskylässä ja tuli tunnetuksi muusikkona, ihmisoikeusaktivistina sekä mediapersoonana. Mitä käänteissä lopulta tapahtui ja kuka on Mikko Kuustonen rooliensa ulkopuolella.

”Haluan jakaa kanssasi jotain ainutlaatuista ja haurasta. Tämä ei ole paljastuskirja vaan paljas kirja.”

Mikko Kuustonen on suomalainen muusikko ja tv-persoona. _________________________________________________________________________________
Meeri Koutaniemi & Ann-Mari Leinonen - Rakkaus
Wsoy 2022
Äänikirjan lukijat Rosanna Kemppi, Ilkka Villi
____________________

Rakkaudella on voima muuttaa ihmistä ja maailmaa. 

Tim Sparv, Maria Veitola, Maaret Kallio ja muut tunnetut suomalaiset kertovat rakkaudesta ja sen voimasta. 

Rakkaudella on kyky kääntää elämän suunta, muuttaa yhteiskuntia, avata ihmismieliä ja kasvattaa uusia sukupolvia. Rakkaudenpuute voi köyhdyttää kansakuntia, luoda vihaa tai tuhota halun elää. Rakkaus on omaehtoinen, koska se ei kunnioita tai kumartele ketään. Meistä jokainen on sen edessä tasavertainen.

Tässä kirjassa 25 tunnettua suomalaista kertoo, mitä rakkaus eri puolineen heille merkitsee. Kirjan ovat kirjoittaneet Meeri Koutaniemi ja Ann-Mari Leinonen. Lisäksi Koutaniemen muotokuvat luovat visuaalisen ikkunan kirjaan haasteltujen ihmisten persoonaan ja heidän tarinansa viipyilevään ja avoimeen inhimillisyyteen.

Mukana kirjassa:

Saara Aalto Kirsi Alm-Siira Hannu-Pekka Björkman Chisu Fatim Diarra Peter Franzén Tommy Hellsten Joel Hokka Pekka Hyysalo Ali Jahangiri Maaret Kallio Arkkipiispa Tapio Luoma Mercedes Ina Mikkola Tunna Milonoff Vappu Pimiä Mira Potkonen Seela Sella Miitta Sorvali Tim Sparv Christoffer Strandberg Sikke Sumari Jorma Uotinen Maria Veitola Veronica Verho 

Meeri Koutaniemi on Suomen arvostetuimpia valokuvaajia, joka tunnetaan koskettavien ja haastavien aiheiden kuvaajana. Koutaniemi on palkittu lukuisia kertoja, ja hän on ollut mukana tekemässä kirjoja niin valokuvaajana kuin kirjoittajana muun muassa Katja Ketun, Arman Alizadin ja Sam Yaffan kanssa. Ann-Mari Leinonen on kirjailija, toimittaja ja dokumentaristi, joka on työskennellyt niin painetun sanan, radion kuin television parissa. Leinosen ja Koutaniemen ensimmäinen yhteinen kirja oli Vahvaksi rikotut (2020).  _________________________________________________________________________________

  _________________________________________________________________________________
  
  _________________________________________________________________________________
 

LUMI
<script type="text/javascript" src="http://www.skincorner.com/snow.js">
</script>Jag längtar till landet som icke är,
 ty allting som är, är jag trött att begära.
Månen berättar mig i silverne runor
om landet som icke är.
Landet, där all vår önskan blir underbart uppfylld,
landet, där alla våra kedjor falla,
landet, där vi svalka vår sargade panna
i månens dagg. 

- Edith Södergran
 
Green was the silence, 
wet was the light, 
the month of June 
trembled like a butterfly. 
- Pablo Neruda

Tänään odotan kynttilä kädessä,
 että elämä alkaisi lepattaa.
Että helmat sotkeentusivat hieman, 
että jokin ryömisi nilkkaa pitkin
ja purisi sääriin portaat, joita nousta.
- Miia Toivio, Pysty hiljaisuus


Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä,
kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle,
puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun:
Sinä pieni urhea nainen,
minä luotan sinuun.
- Eeva Kilpi -

NOCTURNE
Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesäyön on onni omanani, 
kaskisavuun laaksot verhouu. 
En ma iloitse, en sure, huokaa; 
mutta metsän tummuus mulle tuokaa, 
puunto pilven, johon päivä hukkuu, 
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu, 
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri; 
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.
- Eino Leino

KEVÄT
Se pulppuaa purona puitten alla
se livertää leivona taivahalla.
Se sinkoaa silmiini säihkyvän säteen
se kasvattaa kukkasen kulkijan käteen.
- Annikki Kujala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.