1. helmikuuta 2022

Tammikuun luetut & 6-vuotisblogisynttärit


Tammikuu oli kaikenlaisine uutisineen raskas kuukausi, jolloin kaipasin kirjoiltani viihdykettä ja rentoutumista. Luin tai kuuntelin 16 kirjaa, joista enemmistö oli ulkomaisia. Niinpä kolme elämyksellisintä ovat nekin ulkomaisia. Kevään uutuuksia on alkanut tulla kirjastosta, joten helmikuun lukupinossa on varmasti taas enemmän kotimaista kirjallisuutta.

Tänään vietän myös Riitan nimipäivää ja blogini 6-vuotissynttäriä. Aika on hujahtanut nopeasti ja bloggausharrastus on ollut kivaa. Kiitos kaikille lukijoilleni ja bloggarikollegoille kuluneista vuosista!

Tammikuun kolme elämyksellisintä & muut lukemani:

Mieko Kawakami - Breasts and Eggs **** W. F. Howes Ltd. 2020 #äänikirja
Japanilainen Mieko Kawakami oli minulle uusi kirjailija. Breasts and Eggs tuo esille japanilaisen naisen alisteisen aseman ja kysyy myös, kenellä on oikeus saada lapsi ja millä keinoin. Romaanissa on kaksi siskosta - kirjailijan urasta haaveileva sinkku Natsuke ja hänen vanhempi siskonsa, yksinhuoltaja Makiko, joka toimii baariemäntänä Osakassa ja suree pieniä rintojaan ja rapistuvaa ulkonäköään. Hän haluaa pakkomielteisesti rintaimplantit. Tytär Midorikoa ärsyttää ja hän on lakannut puhumasta.

Natsuko asuu Tokiossa, ei seurustele, koska seksi on hänelle vastenmielistä. Vajaa nelikymppisenä hän huomaa kuitenkin biologisen kellonsa tikittävän ja hänelle syntyy pakkomielle saada lapsi spermapankin ja keinohedelmöityksen avulla. Kirjan nimi viittaa enimmäkseen munasoluihin, mutta kananmuniakin kirjassa esiintyy. Mm. riemastuttavassa kohtauksessa, jossa nämä kolme naista rikkovat hiuksiinsa kaikki Natsukon jääkaapissa olleet kananmunat!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mieko Kawakami - Heaven ***** W. F. Howes Ltd. 2009 #äänikirja
Kawakamin varhaisempi teos Heaven on armoton romaani koulukiusaamisesta. Tarina sijoittuu vuoteen 1991, ennen nettikiusaamisen aikaa. Minäkertoja on 14-vuotias nimetön poika, haukkumanimeltään Eyes, jolla on ns. laiska silmä. Poikaa kiusataan todella väkivaltaisesti, samoin kuin luokkatoveria Kojimaa, jota kiusataan tytön likaisuuden ja epäsiisteyden vuoksi. 

Poika ja Kojima miettivät paljon sitä, miksi heitä kiusataan ja etenkin Kojima yrittää jotenkin ylevöittää kärsimystään. Kiusaaminen kulminoituu koulun pihalla veriseen pahoinpitelyyn, johon opettajat ja sivulliset vihdoin puuttuvat. En ole aikaisemmin lukenut yhtä rankkaa kirjaa koulukiusaamisesta.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Paloma Sánchez-Garnica - Últimos días en Berlín ***** Planeta audio 2021 #äänikirja
Romaanin aikajänne on pitkä ja juoni historiallisessa kontekstissa taitavasti punottu. Liikutaan vallankumouksen Pietarissa 1917 ja nousevan natsismin Berliinissä 1933. Yuri Santacruz syntyy Pietarissa espanjalaiselle diplomaatille ja venäläiselle äidille. Perhe pyrkii pois maasta Venäjän vallankumouksen sekasorrossa, mutta kaikki perheenjäsenet eivät pääse pakoon.

Traumatisoitunut Yuri yrittää rakentaa elämäänsä Berliinissä ja on töissä Espanjan suurlähetystössä. 1933 Hitler nousee valtaan ja naapuriin muuttaa korkea natsiupseeri, jonka kauniin vaimon Claudian ja Yurin välille kehkeytyy epätoivoinen ja kiihkeä romanssi, joka on tietysti hengenvaarallinen molemmille. Veljeään ja äitiään Venäjällä etsiessään Yuri vangitaan ja passitetaan vuosiksi Siperiaan.

Últimos días en Berlín on komea, taidokas ja koskettava lukuromaani ihmisistä historian pelinappuloina. Se on myös kaunis rakkaustarina, jossa samaa miestä rakastavat kaksi naista ystävystyvät, sillä muuta vaihtoehtoa heillä ei ole selvitä romahtavassa Berliinissä natsien ja venäläisten naisiin kohdistamista julmuuksista. Ajankuva on hieno ja eläytyvä, natsiaatteen kiihkeys, ilmiannot ja vehkeilyt tulevat iholle. Erinomainen äänikirjaelämys! 

KOTIMAISET
Ville Hytönen - Viro maailmanvallaksi *** Sammakko 2021
Maria Jotuni - Huojuva talo **** Otava 1963
Eeva Louko - Onnellisten saari *** Otava 2022 #äänikirja
Lassi Patokorpi - Villa Gyllenberg. Koti Kuusisaaressa **** Kustannusosakeyhtiö Parvs 2021❤︎
Matias Riikonen - Iltavahtimestarin kierrokset **** Teos 2019 ❤︎
Pelle Romantique, Lotta Nevanperä - Konerunoja **** Enostone 2021 ❤︎

MUUT ULKOMAISET
Agatha Christie - Lordin kuolema ***** Wsoy 2018 #äänikirja
Agatha Christie - Idän pikajunan arvoitus **** Wsoy 2017 #äänikirja
José Antonio Lucero - La vida en un minuto **** Penguin Random House 2021
Carmen Mola - La Bestia ** Planeta audio 2021 #äänikirja
Richard Osman - Mies joka kuoli kahdesti **** Otava 2022 #äänikirja
Paloma Sánchez-Garnica - La sospecha de Sofía ***** Planeta audio 2019 #äänikirja
Aki Shimazaki - Hôzuki, la librería de Mitsuko **** Storyside, Nórdica Libros 2018 #äänikirja ❤︎


Valoa ja iloa & hyviä lukuelämyksiä helmikuuhun!

23 kommenttia:

 1. Paljon onnea sinulle Riitan päivän ja blogisynttärien johdosta! Äkkiä vuodet kuluvat. Minunkin blogini täyttää kuusi vuotta keväällä. Lukuiloa sinulle edelleenkin!

  Olet lukenut kiinnostavia kirjoja. Tuo japanilainen kirjailija on minullekin uusi tuttavuus. Kiusaamiskirjojen lukeminen on minulle aina vähän pelottavaa, joten kovin rankkaa kirjaa en siitä aiheesta pystyisi lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, muistankin että blogimme ovat samanikäisiä. Ihanaa, että helmikuu alkaa. Talvi on raskasta aikaa.

   Poista
 2. Hyvää nimipäivää Riitta <3
  Ihailuni. Huojuvan talon olen aloittanut kaksi kertaa ja jättänyt kesken.
  Valitettavasti espanjani ei riitä kirjojen lukemiseen tai kuunteluun.
  Onneksi kirjoja riittää, sillä huomaan olevani aika rajoittonut lukija. En lue sciense fictiota, dekkareita tai rakkausromaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Minulle on helpompaa kuunnella espanjaksi kuin englanniksi. Scifi ei ole minunkaan juttuni, mutta joskus luen kevyttä romantiikkaa. Dekkareita luen vaihtelevasti, uusia dekkaristeja tunnen tosi huonosti. Kirjoja kyllä riittää!

   Poista
 3. Lämpimät tuplaonnittelut Sinulle ja olkoot merkkipäiväsi iloiset ja värikkäät kuin kuvan tulppaanikimppu!
  Kiitos kiintoisista postauksistasi ja ajatustenvaihdosta, jatketaan harjoituksia hyvissä merkeissä edelleen ja kevät koittakoon, sillä talvi ei ole meidän juttumme;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka - talvi ei ole ollenkaan meidän juttumme 😀 En muista, kuinka vanha blogisi on, mutta olet yksi ensimmäisiä, joita aloin seurata. Ehdottomasti jatketaan ja tavataan blogimaailmassa.

   Poista
 4. Onnea Riitta nimipäivän ja blogisyntymäpäivän johdosta :)
  Onneksi kirjoilla on usein vaikutusta mielialaan. Kerroit, että sinulla on ollut raskas kuukausi ja tarvitsit vastapainoksi viihdettä. Huomaan itsekin valitsevani kirjoja fiilisten mukaan. Samoin kukilla ja luonnolla on vaikutusta mielialaan. Itselläni myös liikunta piristää. Mutta lemmikkieläimet ovat parhaimpia lohduttelijoita ja hoitajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai <3 Sydäntalvi on minulle usein raskasta aikaa, mutta onneksi on päästy helmikuuhun. Kevyellä lukemisella on tehtävänsä, jos ei jaksa keskittyä vaativampaan. Ulkoilu on aina a ja o - ja lemmikit. Selma & Silva tuovat paljon iloa. Mukavaa helmikuuta sinulleja Ozzylle 😘

   Poista
 5. Moninkertaiset onnittelut!
  Saan sinulta aina hyviä lukuvinkkejä, varsinkin espanjankielisistä kirjoista. Kiitos niistä!

  VastaaPoista
 6. Paljon onnea 6-vuotiaalle blogillesi ja myös Riitan nimipäivän johdosta. Kuudesta vuodesta on hyvä jatkaa. Blogissasi on aina mukava käydä ja toivottavasti tapaamme taas joskus myös livenä, vaikkapa ensi syksyn kirjamessuilla. Mukavia lukuelämyksiä jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Toivottavasti korona saadaan tänä vuonna hallintaan niin, että messuilut ym. muut tapaamiset on mahdollisia!

   Poista
 7. Onnittelut 6-vuotiaalle! Ei oo sun kirjablogi ku pari kuukautta nuorempi ku minun 6-vuotias kirjablogini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut siis sinullekin, jos en ole vielä onnitellut! Kirjabloggaaminen on kyllä kivaa. Välillä väsyttää, mutta voi ottaa silloin vähän kevyemmin.

   Poista
 8. Onnea kuusivuotiaalle blogille – toivon rutkasti lisää vuosia ja intoa tähän mahtavaan harrastukseen! Ja aurinkoista Riitan päivää <3

  Sain tuon Heavenin luettua viime yönä loppuun. Sen lukemista piti hieman säännöstellä, koska alkoi käydä aika pahasti tunteisiin. Oli oikeustaju koetuksella koko kirja ajan. Vaikuttava ja ravisteleva teos!

  Kiinnostuin nyt tuosta Paloman kirjasta. Toivottavasti siitä saadaan joskus enkkukäännös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia <3

   Heavenissa oli järkyttävää mm. se, ettei yksikään aikuinen eikä opettaja puuttunut asiaan. Toki poika ja tyttö häpesivät ja salasivat tilannettaan, mutta varmasti merkkejä oli näkyvissä. Enkä tajunnut sitäkään, miksi poikaa ei viety aiemmin silmälääkäriin.

   Tuo Paloman kirja oli viime vuoden Premio Planetan finalisti. Minusta se oli hieno lukuromaani, jonka historia oli tuttua meille suomalaisillekin - Stalin ja Hitler. Saas nähdä, suomennetaanko.

   Poista
  2. Mietin samaa eli miksei ollut hoidettu silmää aiemmin. Mutta myöhemminhän kävi ilmi, että sitä oli yritetty hoitaa pojan ollessa muistaakseni 3-vuotias, mutta silloin toimenpide epäonnistui. Äitipuoli ei ollut ottanut asiaa esille, koska oli tiedossa että pojan äidillä oli myös ollut “lazy eye” ja äitipuoli arveli asian voivan olla arka. Ja että ehkä poika ei halunnut hoitoa, koska koki “lazy eyen” kautta jotenkin yhteyttä äitiinsä tmv. Pojan ja äitipuolen suhde oli minusta kuvattu tosi kauniisti.

   Poista
  3. Minulta tuo biologisen äidin lazy eye meni näköjään ohi. Tämä silmäjuttu oli muutenkin mielenkiintoinen, jopa googlasin siitä. Lähiperheessä yksi pieni tyttö katsoo hiukan kieroon, mutta en ole rohjennut ottaa asiaa puheeksi. Toivottavasti tytön silmä korjataan, jotta se ei tulisi aiheuttamaan niin hankalia näön puutteita kuin Heavenin pojalla.

   https://www.silmaasema.fi/artikkeli/amblyopia.html

   Poista
  4. Siitä on puhettua sivuilla 161-162 :D Kirjoitan juuri bloggausta Heavenista, joten tsekkasin samalla.

   Minulle Lazy eye on ennestään tuttu eräästä toisesta kirjasta (Jessica Treadway: If She Did It). Lapsethan käyvät säännöllisesti terveystarkastuksissa eli varmaan asia siellä huomioidaan. Kysehän voi olla myös karsastuksesta.

   Poista
 9. Riittan-päivä onnittelut ja onnea myös blogillesi. Monta mielenkiintoista luettavaa löysin näistä sinun tammikuun luetuista. Japanilaiset kirjailijat ovat minulle vielä tuntemattomia,mutta enköhän minä niihinkin vielä tartu.Tulppaanikimppu pöydällä on aina se kevään merkki 🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista Aila-Riitta, ja onnittelut sinulle myös! Sinua edeltävä kommentoija Elegia lukee paljon enemmän japanilaista kirjallisuutta kuin minä. Elegia lukee yleensä englanniksi, mutta moniahan on suomennettu. Hänen blogiaan kannattaa seurata - Kartanon kruunaamaton lukija.

   Poista
 10. Nimipäivä- sekä blogisynttärionnittelut ahkeralle bloggaajalle!
  Tunnen sinut yhtenä ahkerimmista bloggaajista. Sinulta saa aina hyviä lukuvinkkejä.
  Olen sinulle myös hyvin kiitollinen siitä, että kannustit minua laittamaan tagit blogiini, minä kun olin blogannut ilman mitään "blogiteksnisiä taitoja". Kun olin urakoinut tageja monen vuoden takaisiin kirjoituksiin, niin tuntui kivalta, kun voi tarkistaa, mitä on lukenut ja mistä kirjoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista Marjatta ja muistan tuon tagi-jutun, joskin omissakin tageissa on toivomisen varaa. Kirjablogi on hyvä juurikin siinä mielessä, että voi vuosien päästä palata tekstiin. Usein ei ole mitään muistikuvaa, miten on kirjoittanut 😂

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.