25. tammikuuta 2022

José Antonio Lucero - La vida en un minuto


Sain tästä kirjasta vinkin Twitter-ystävältä Katriinalta, kiitos! José Antonio Lucero (s. 1988) on historioitsija, jonka Youtube-kanava La cuna de Halicarnaso on hyvin suosittu Espanjassa. Siellä hän jakaa populaaristi tietoa historian tapahtumista. Espanjan sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva La vida en un minuto (Elämä minuutissa) perustuu sekin historialliseen tosiseikkaan: 3. tammikuuta 1944 tapahtui järkyttävä junaonnettomuus, jossa Madridista lähtenyt postijuna, hiilijuna ja rautateiden työkone törmäsivät tunnelissa Leónin maakunnassa. Francon hallinto sensuroi lehdistöä ja aliarvioi uhrien määrää, joita oli noin 100 kuollutta ja saman verran loukkaantuneita.
 
Lucero tuo kontrastisesti esiin jakautuneen yhteiskunnan - on voittajat ja hävinneet. Postijunassa matkustaa nuori varakkaan perheen tytär Julia äitinsä Trinidadin kanssa. Järkyttynyt tyttö tarvitsee etäisyyttä omistushaluiseen ja törkeästi käyttäytyneeseen sulhaseensa. Samassa junassa matkustaa myös Francon kätyreitä Madridista pakeneva Daniel, joka on piileskellyt jo neljä vuotta Madridin puistojen sodanaikaisissa bunkkereissa ja juoksuhaudoissa, kuten sadat muutkin hävinneet. 
 
Julia kapinoi äitinsä vanhoillisia asenteita vastaan ja on aloittanut kirjallisuuden opinnot yliopistossa. Äidin mielestä opiskelu on naisille turhaa, parasta olisi naida rikas mies ja ryhtyä kotiäidiksi. Mutta Julia haluaa ammatin ja opettajaksi, ei alistua naisenelämän ahtaisiin raameihin. Daniel ja Julia törmäävät toisiinsa junassa, ystävystyvät ja puhuvat kirjallisuudesta ja sensuroiduista kirjailijoista, mm. María Zambranosta. Köyhästä syntyperästään huolimatta Daniel on lukenut lapsena paljon. Päätarinan rinnalla kulkee otteita Danielin päiväkirjasta, jossa hän kertoo traagisista sisällissodan vuosistaan vuorilla. Hän oli vain 16-vuotias sisällissodan syttyessä ja todisti miten Francon sotilaat surmasivat hänen juutalaiset vanhempansa ja siskonsa.

Teksti ei alussa oikein lähtenyt lentoon, sillä Luceron tyyli on hyvin asiallista ja yksinkertaista, lauseet lyhyitä. Mutta kirjan loppupuolen kuvaukset junien törmäyksestä ja sen aiheuttamasta kaaoksesta olivat valtavan upeita ja eläytyviä. Helpohko, lyhytlauseinen teksti sopii hyvin sellaiselle lukijalle, joka haluaa verestää espanjan taitojaan. Alun nihkeys vaihtui jännittävään ja trillerimäisen koskettavaan rakkaustarinaan. Espanjan ja Madridin sisällissodan jälkeinen todellisuus tuli iholle.

José Antonio Lucero - La vida en un minuto
Penguin Random House 2021
____________________
2 kommenttia:

 1. Ihana kansikuva <3

  Onko tuossa kuvassa mukana jokin käpy tai siemen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai. Se on joku kaupasta ajat sitten ostettu, jostain siemenistä tehty pallo.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.