7. tammikuuta 2022

Mieko Kawakami - Breasts and Eggs & Heaven


Mieko Kawakami - Breasts and Eggs ****
Alkuteos Natsu Monogatari 2020
Kustantaja W. F. Howes Ltd.
Äänikirjan lukijat Emily Woo Zeller & Jeena Yi

En ole aivan varma, mistä nappasin Mieko Kawakamin nimen ja hänen teoksensa Breasts and Eggs, ehkä Elegian blogista. Olin varannut kirjan kirjastosta, mutta kuuntelin sen pääosin äänikirjana, mikä olikin upea kuuntelukokemus - taitava lukija, japanilaisen kirkasta & rauhallista proosaa, ja mielenkiintoinen kurkistus japanilaisen naisen elämään. Kirjan ensimmäisessä osassa Breasts tarinan kertoja Natsuko on kolmikymppinen kirjailijanalku, joka on muuttanut Osakasta Tokioon jo kymmenen vuotta sitten. Yhtään kirjaa hän ei ole saanut vielä julkaistua, toimeentulo on niukkaa ja pienen vuokrayksiön vuokrat rästissä. 

Osakassa edelleen asuva nelikymppinen sisko Makiko tulee vieraisille puhumattoman teinityttärensä Midorikon kanssa. Makiko on eronnut ja työskentelee baariemäntänä surren pieniä rintojaan ja rapistuvaa ulkonäköään. Hänellä on pakkomielle saada rintaimplantit eikä muusta puhu. Tytärtä ärsyttää äitinsä tissipakkomielle ja pohtii itsekseen päiväkirjassaan naiseutta, naiseksi kasvamista, kuukautisia ja munasoluja. Midoriko puhuu normaalisti koulussa, mutta kommunikoi äitinsä ja tätinsä kanssa vain paperilappusten välityksellä. Siskosten välit ovat jännitteiset, mutta oleskelu Natsukon ahtaassa asunnossa saa heidät avautumaan, missä auttaa railakas ryyppääminen.

Kirjan toinen osa Eggs kertoo ajasta kymmenen vuotta myöhemmin. Midoriko on nuori aikuinen ja seurustelee vakituisesti, viisikymppinen Makiko viihdyttää edelleen miehiä baariemäntänä Osakassa. Natsuko on saanut julkaistua yhden romaanin, ei seurustele, koska seksi on hänen mielestään kuvottavaa. Natsuko huomaa kuitenkin biologisen kellon tikittävän ja hänelle syntyy pakkomielle saada lapsi spermapankin ja keinohedelmöityksen avulla. Kirjan toinen osa vatvoo ehkä liikaakin yksinäisen naisen oikeutta saada lapsi sekä keinohedelmöitettyjen lasten oikeutta saada tietää alkuperänsä.  

Breasts and Eggs tuo esille japanilaisen naisen alisteisen aseman ja kysyy myös, kenellä on oikeus saada lapsi ja millä keinoin. Teemoiltaan kirja puhuttelee varmasti lapsettomia sinkkunaisia, jotka miettivät äitiyttä. Vanhenevan Makikon työpaikka baariemäntänä Osakan ravintolakortteleissa tuntui säälittävältä. Kun Natsuko ilmoittaa naispuoliselle kustannustoimittajalleen haluavansa lapsen, tämän reaktio on tyrmistys. Uraa tekevällä sinkkunaisella ei voi olla lapsia, piste. 

Kirjan nimi viittaa enimmäkseen munasoluihin, mutta kananmuniakin kirjassa esiintyy. Mm. vallan riemastuttavassa kohtauksessa, jossa nämä kolme naista rikkovat hiuksiinsa kaikki Natsukon jääkaapissa olleet kananmunat!

Mieko Kawakami - Heaven *****
Alkuteos Hevun 2009
Kustantaja W. F. Howes Ltd.
Äänikirjan lukija Scott Keiji Takeda

Kawakamin varhaisempi teos Heaven on järkyttävä romaani koulukiusaamisesta; tarina sijoittuu vuoteen 1991, ennen internetin ja nettikiusaamisen aikaa. Minäkertoja on 14-vuotias nimetön poika, jolla on ns. laiska silmä. Poika on saanut kiusaajiltaan haukkumanimen Eyes ja häntä kiusataan todella rankasti. Laiska silmä tarkoittaa karsastusta, syvyysnäön puuttumista ja näön puutteita ja sumenemista. Kawakami kuvaa shokeeraavasti, miten väkivaltaista ja systemaattista kiusaaminen on.

Samalla luokalla on tyttö nimeltä Kojima, jota kiusataan hänen likaisuutensa ja epäsiisteytensä vuoksi, mihin on omat, myöhemmin paljastuvat koskettavat syynsä. Näillä kiusatuilla nuorilla on tukenaan vain toisensa, sillä he häpeävät kiusatuksi tulemista niin kovin, että vaikenevat siitä tyystin. Nuoret ystävystyvät koulussa vaihtamalla kirjelappusia ja alkavat tapailla toisiaan myös koulun ulkopuolella. He puhuvat keskenään kaikesta muusta kuin kiusaamisesta, mutta kun he matkustavat kesälomalla junalla Tokion ulkopuolella sijaitsevaan taidemuseoon, patoutuneet tunteet purkautuvat.  

Poika ja Kojima miettivät paljon sitä, miksi heitä kiusataan ja etenkin Kojima yrittää jotenkin ylevöittää kärsimystään. Syynä on heidän mielestään yksinkertaisesti se, että kiusaajat voivat tehdä niin. Lopulta poika päättää kohdata kiduttajansa eikä enää vain alistua. Hän puhuttelee pääkiusaajaansa Ninomiyaa ja tämän apuria Momosea, mutta kiusaaminen vain yltyy. Kiusaaminen kulminoituu koulun pihalla  veriseen pahoinpitelyyn, johon opettajat ja sivulliset vihdoin puuttuvat.

Koulukiusaamistapauksissa uhri useimmiten vaikenee, eikä kerro asiasta vanhemmilleen tai opettajille. Mieleeni tuli Antti Röngän hieno esikoisteos Jalat ilmassa, jossa vanhemmat olivat samoin tietämättömiä poikansa kiusaamisesta. Myös Édouard Louis puhuu koulukiusaamisesta teoksessaan Ei enää Eddy. Kawakamin tarina on mielestäni näistä kolmesta rankin.


Mieko Kawakami is the author of the internationally best-selling novel, Breasts and Eggs, a New York Times Notable Book of the Year and one of TIME’s Best 10 Books of 2020. Born in Osaka in 1976, Kawakami made her literary debut as a poet in 2006, and published her first novella, My Ego, My Teeth, and the World, in 2007. Her writing is known for its poetic qualities and its insights into the female body, ethical questions, and the dilemmas of modern society. 

4 kommenttia:

 1. Brests and Eggsissä on tosiaan tarttumapintaa vaikka millä ja lukijasta riippuen tulkintojakin syntyy monenlaisia. Itse pidin kovasti, vaikken sinkkunainen olekaan enkä pohdi äitiyttä tai äidiksi tulemista. :D

  Tuo Heaven on minulla tosiaan jo toista kertaa lainassa kirjastosta. Aiemmalla kerralla en sitä ehtinyt lukea ja piti palauttaa se koska siitä oli varauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heaven oli hurja ja nuoren pojan äänellä luettuna meni luihin ja ytimiin. B&E:ssä oli hienoja välähdyksiä yleisestikin japanilaisen naisen elämästä. Kiitos lukuvinkistä!

   Poista
 2. Kiitos näistä nostoista! Kuulostaa todellakin lukemisen arvoiselta.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.