23. tammikuuta 2022

Ville Hytönen - Viro maailmanvallaksi


Olin erittäin ihastunut Ville Hytösen aiempaan Viro-kirjaan Eesti on my Mind. Tämä uusi Viro maailmanvallaksi! jatkaa samalla lennokkaalla ja vetävällä tyylillä ja esittelee erityisesti Viron viimeaikaista menestystä. Kirjan nimi on provosoiva ja hauskan leikillinen, mutta pienessä Virossa kyllä riittää anekdootteja ja menestystarinoita kerrottavaksi. 

Olen laittanut edellisen Viro-kirjan kiertoon enkä voi vertailla näitä kahta, mutta blogitekstissäni sanoin mm. näin ja kaikki tämä sopii tähän uuteenkin kirjaan: Harvinaisen pirskahtelevasti kirjoitettu ja sisällöltään runsas tietokirja kertoo nautittavasti Viron historiasta, neuvostoajoista ja nykypäivän modernista yhteiskunnasta. Hytönen maustaa kerrontaansa mainioilla anekdooteilla ja tuntuu, ettei hän jätä yhtään virolaisuuden puolta käsittelemättä. 

Tämäkin Viro-kirja on palapelimäinen kooste, joka valottaa Viron ja virolaisuuden eri puolia. Kirja jakautuu neljään osioon: Kohti maailmanvaltaa, Persona grata, Kaikki liittyy kaikkeen ja Raskaat laulut. Alaotsikot ovat vetäviä ja hauskoja, mutta aiheen käsittely terävää. Tässä sotilaspoliittisessa tilanteessa, Venäjän uhitellessa, minua kiinnosti erityisesti politiikan kuvaukset. Viro on Naton jäsen, Suomi ei vieläkään uskalla ottaa askelta.

Viro on itsenäinen länsimaa, NATO:n jäsen ja vahvasti sitoutunut Euroopan Unioniin. Vain harvoilla on näistä poikkeavia mielipiteitä. Itäeurooppalaisuus halutaan unohtaa.

Tämä linja on ollut Viron merkittävin ohjenuora, sellainen kuin Paasikivi-Kekkosen linja Suomessa, mutta päinvastainen. Siinä realismi löytyy idästä tulevasta uhasta ja sen aktiivisesta vastustamisesta, kun suomalainen linja on ollut myöntyväinen ja lähes vasallimainen. Kotimaastani katsoen synnyinmaani on edelleen suomettunut.

Hytönen kertoo mielenkiintoisesti virolaisten piparkakkumaniasta, Miljoonasateen biisistä Lennä Juri Gagarin, lennä, animistisesta elämänkatsomuksesta, muodista ja virolaisista huippumalleista, ksenofobiasta eli maahanmuuttajien pelosta, Valdur Mikitasta, Homo sovieticuksesta ja peloista:

Pelkoa ulkopuolista kohtaan. Pelkoa miehittäjää kohtaan. Pelkoa virolaista kohtaan. Pelkoa venäläistä kohtaan. Pelkoa asuntokuplaa kohtaan. Pelkoa homoja, lesboja, mustia ja latvialaisia kohtaan. Nuori polvi on karistamassa sitä yltään, mutta Neuvostoliitossa syntyneen ihmisen juurissa ja ydinmehussa se elää yhä vahvana. Yli 40-vuotiaissa virolaisissa on edelleen käsinkosketeltavaa neuvostoihmisen varovaisuutta.

Kuten semiootikko Valdur Mikita kirjoittaa, virolaiset kuvittelevat helvetin jumalattoman suureksi ja harmaaksi kerrostaloksi. Sellaiseksi kuin Lasnamäen jättiläislähiöstä tai pienemmästä Oismäestä löytyy.

Itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1991 Viron kehitys on ollut huimaa, vaikka muutos neuvostovallan alaisesta miehitetystä maasta länsimaaksi on vaatinut paljon voimia. Suositan Hytösen molempia Viro-kirjoja lämpimästi Virosta kiinnostuneille. Toivottavasti esiin nostamani muutamat seikat saivat kiinnostuksesi heräämään. Viro maailmanvallaksi! on vetävästi kirjoitettu ja kiinnostava.

Ville Hytönen - Viro maailmanvallaksi
Ulkoasu Riikka Majanen
Sammakko 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Mitkä ovat Viron ja virolaisen kulttuurin vahvuudet? Mitkä ovat heikkoudet? Voiko pieni maa nousta kekseliäisyydellään ja uutteruudellaan suureksi? Lämminhenkinen tarinointi Viron lähihistoriasta ja seikkailut virolaisten kera kulkevat piparkakkujen, mutterikioskien ja punkkariluolien kautta kapakkavisojen historiaan, virolaisten mallien maailmaan ja neuvostoestetiikan ytimeen. 

Viro-faneille suositan myös Valdur Mikitan teoksia:
Lingvistinen metsä
Kantarellin kuuntelun taito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.