30. joulukuuta 2019

Lukuvuosi 2019 paketissa!


LUKUVUODEN 2019 YHTEENVETO
Luin kaikkiaan 144 teosta, joiden koko lista löytyy täältä. Teoksista noin 65% oli naisten kirjoittamia ja kotimaisten kirjailijoiden teoksia oli vajaa 60%. Luin tänä vuonna enemmän espanjaksi, kaikkiaan 11 teosta, mikä on hieno juttu. Ruotsiksi luin yhden kirjan, englanniksi en yhtään. Luin 14 tietokirjaa  / elämäkertaa ja 11 trilleriä / dekkaria. Uutuuspainotteisesti mentiin, sillä lukemistani 60% oli vuonna 2019 ilmestyneitä teoksia. Aiempina vuosina ilmestyneistä, jotka vasta nyt tulivat lukuun, voisin mainita vaikka nämä teokset:

KYMPPIKERHO AIEMMILTA VUOSILTA
Mihail Bulgakov - Saatana saapuu Moskovaan, Wsoy 2002
Gabriel García Marquez - Sadan vuoden yksinäisyys, Wsoy 1971
Almudena Grandes - Los pacientes del doctor GarcíaTusquets 2017
Anilda Ibrahimi - Punainen morsian, Tammi 2010
Eeva Kilpi - Perhonen ylittää tien, Wsoy 2012
Tiina Laitila Kälvemark - Karkulahti, Wsoy 2015
Luis Sepúlveda - La sombra de lo que fuimosEspasa 2008
 Jelena Tšižova - Naisten aika, Into 2018
Noora Vallinkoski - Perno Mega CityAtena 2018


Tähän jatkoksi sopii ehkä mainita, että tämän vuoden luetuin postaukseni oli
Statovcin Kissani Jugoslavia toukokuulta 2018 - yli 8000 katselukertaa! 
Tiranan sydänkin kiinnostaa edelleen kovasti blogini lukijoita, Bolla ei niinkään.



LUKUHAASTEET
Osallistuin Helmet-haasteen ja Seinäjoen kaupunginkirjaston maahaasteen - 25 maata! - lisäksi kuuteen lukuhaasteeseen, joihin lukemani teokset löytyvät listattuina TÄÄLTÄ.
  • Klassikkohaasteet #8 ja #9 / 2
  • Runo19 by Omppu / 28
  • Kokeellisen kirjallisuuden haaste by Omppu / 4
  • Kirjankansibingo by Marika / 18
  • Oman kirjahyllyn aarre by Mai / 2
  • Naistenviikko-haaste by Tuija / 

2019 ILMESTYNEIDEN ELÄMYKSELLISIMMÄT 
Tänä vuonna taas sama juttu: upeita ja kiinnostavia kirjoja on aivan liikaa, jotta ne ehtisi ilmestymisvuoden aikana lukea. Sitäpaitsi kirjaston varausjonot ovat pitkät - mikä tietysti on toisaalta iloinen asia kirjallisuuden kannalta. Elämyksellisimpien valinta on joka vuosi aivan yhtä vaikeaa, sillä viiden joukkoon oli taaskin joka kategoriassa tungosta. Pitkään pohdittuani näihin päädyin. Kirjat aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan:


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS
Olli Jalonen - Merenpeitto, Otava 
Tuire Malmstedt - Mykkä taivas, Myllylahti 
Markku Paasonen - Suurenmoinen huviretki, Teos 
Cristina Sandu - Vesileikit, Otava
Johanna Venho - Ensimmäinen nainenWsoy 



ULKOMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS
 Hiro Arikawa - Matkakissan muistelmat, S&S 
Orhan Pamuk - Punatukkainen nainen, Tammi 
Karina Sainz Borgo - Caracasissa on vielä yö, Aula & Co
Luin kirjan tosin espanjaksi - La hija de la española, Lumen
Domenico Starnone - Kepponen, Wsoy 
Sara Stridsberg - Rakkauden antarktis,  Tammi 



TIETOKIRJAT & ELÄMÄKERRAT
Markku Kaskela, Tomi Kontio - Vaelluksia Italiassa, Avain 
Beth Kempton - Wabi sabi, Basam Books 
Riitta Konttinen - Aino SibeliusBazar 
Lamppu Laamanen - Jumala ja erotiikka, Miina Äkkijyrkkä, Johnny Kniga 
Shaun Usher - Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa, Like 



RUNOKOKOELMAT
Anna Elina Isoaro - TämänilmaisetAviador
Heli Laaksonen - Aurinko. Porkkana. VesiWsoy 
Silene Lehto - Kuplapoika, kultapoika, Wsoy 
Aki Salmela - Eläimen varjo, Tammi 
Jouni Teittinen - Sydäntasku, Poesia 



HELSINGIN KIRJAMESSUT
Tapanani ei ole käydä Turun kirjamessuilla, mutta Helsingin kirjamessuilla vietin kolme pitkää päivää. Postasin sunnuntain runopainotteisesta ohjelmasta, ja pidin kovasti Tua Forsströmin, La Colectivan ja Helga Westin yhteisesiintymisestä. Lauantain kohokohtia olivat Petri Tammisen ja Miiina Äkkijyrkän osuudet. Kirjamessujen torstai oli tulvillaan hienoja ohjelmia: Cristina Sandu, Olli jalonen, Riitta Jalonen sekä hieno Suomennos Slam!



TAIDENÄYTTELYT
Olen käynyt suhteellisen ahkerasti taidenäyttelyissä ja muissakin museoissa - kiitos Museokortin! Laskin, että minä ja mieheni olemme Museokortin ansiosta säästäneet eläkeläishinnoin laskettuna vajaassa vuodessa yli 300€ - ei hassummin. Olen postannut tänä vuonna 19 näyttelystä tai kulttuurimatkasta, KLIK.


Uuden vuosikymmenen ensimmäisen kevään kirjatarjontaan olen kurkistanut täällä.
Toivotan lukijoilleni ja kanssabloggaajille iloista ja kirjarikasta uutta vuotta!

24 kommenttia:

  1. Kauniisti olet blogannut ja laittanut kirjavuoden pakettiin upeine kuvineen. Kuusi kirjaa olen lukenut listaltasi. Vielä on aikaa lukea omiakin kirjoja, sillä haaste päättyy 5.1.2020.
    Ihana katsella museokuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai. Tämä vuosi oli minulle hyvä, paljon sekä kirja- että muita elämyksiä. Oman hyllyn kirja-aarteita ei tullut juuri luettua, mielenkiintoisia uutuuksia oli aivan liian paljon.

      Poista
  2. Oi, miten monipuolinen kooste. Oli ilo lukea! Minäkin pidin Ensimmäisestä naisesta ja Punatukkaisesta naisesta, Caracasissa on vielä yö teki sekin vaikutuksen. Olen myös iloinen, että Vaelluksia Italiassa on listallasi. Minulle se on työkirja, mutta hyvin mieluinen. ♥

    Onnellista alkavaa 20-lukua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaelluksia Italiassa oli se iki-ihana Firenze-luku, jonka oli kirjoittanut Sari Rainio. Aivan yhtä hurmoksiin menin kaupungista kuin hänkin. Parhaiden kirjojen listaaminen on aivan mahdotonta, mutta kun 'pitää'!! Mukavaa 20-lukua sinullekin Katja!

      Poista
  3. Luemme sen verran eri tavalla, että olen lukenut listaamistasi vain kaksi vanhaa eli kirjat Sadan vuoden yksinäisyys ja Saatana saapuu Moskovaan sekä yhden uuden, joka on La hija de la española. Hieno kooste ja hieno kirjavuosi sinulla takana.
    Hyvää lukuvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa totesin, kiitos visiitistä Margit! Vuosi oli hieno. Edellinenhän minulla meni nilkkamurtumaa potiessa, mutta nyt sain yllin kyllin kompensaatiota. Hyvää uutta lukuvuotta sinullekin.

      Poista
  4. Kiinnostava postaus ja upeat kuvat! Mahtavaa, että olet nähnyt myös paljon taidetta, ja vielä niin edullisesti. Myös minun listoillani ovat Ensimmäinen nainen ja Mykkä taivas. Heli Laaksosen runokirja odottaa tuossa lukuvuoroaan, ja esim. Matkakissan muistelmat kuulostaa kivalta. Kuten kyllä moni muukin näistä! Antoisaa lukuvuotta 2020 sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tartuit Heliin! Pääkaupunkiseudulla on suorastaan ylitarjontaa taidenäyttelyistä ym. Hienoa lukuvuotta 2020 sinullekin!

      Poista
  5. 144 kirjaa, huh, olet aito, ehta lukutoukka, mitä kunnioitan paljon. Kymppikerhon aiemmilta vuosilta olen lukenut vain Jelena Tsizovan Naisten aika ja Anilda Ibrahimin Punainen morsian. Molemmat olivat minulle hyvin merkityksellisiä kirjoja. Hyvää ja onnellista uuden vuoden juhlintaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo molemmat mainittsemasi ovatkin hienoja, meille vieraasta kulttuurista. Mun motto: ei päivää lukematta. Toivon, että kaikki uuden vuoden toiveesi, se kirjallinenkin, täyttyvät!

      Poista
  6. Dear Riitta!
    May this year be the one in which all your wishes come true.
    The one in which your dreams may turn into reality and all your fears may fade away. Happy New Year!
    Lucja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Lucia, my friend! I wish you health, wealth and happiness in 2020!

      Poista
  7. Oletpa taas tehnyt hienon koosteen luku- ja taidevuodesta. Listoiltasi olen lukenut vain yhden kirjan, Matkakissan muistelmat, ja käynyt yhdessä näyttelyssä, Halosenniemessä, mutta monta kirjaa on lukulistalla, mm. Ensimmäinen nainen ja Aino Sibelius. Riitta Konttinen piti luennon Ainosta Halosenniemessä, kun olin siellä.

    Oikein hyvää ja lukuisaa vuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkakissan muistelmat oli hellyttävä, puri minuun. Museokortti on oiva keksintö! Antoisaa uutta lukuvuotta Paula.

      Poista
  8. Kiva kooste luetuista kirjoista. Olen lukenut noista seitsemän kirjaa. Monta on sellaista, jotka haluaisin lukea. Mukavaa lukuvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa lukuvuotta 2020 sinullekin Anneli!

      Poista
  9. Vau, paljon olet ehtinyt lukemaan. Ja mielenkiintoisia kirjaesittelyjä julkaissut. Taidenäyttelyt ovat mieleeni, ehkäpä tänä talvena ehdin täällä käymään.
    Nyt pääsen lukemaan Hiljaista potilasta, alkutekstit katsoin heti ja vähän matkaa luinkin, mutta huomena annan itselleni luvan istua ja lukea. Kiitos vielä kerran kirjasta. Oikein antoisaa alkavaa vuotta 2020 sinulle Riitta🎇

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa Saassa, että kirja tuli perille, postista kun ei koskaan tiedä. Anteeksi kun en ole vastannut sähköpostiisi, mitä lie kiirettä muka ollut. Oikein hyvää uutta vuotta teille, pojalle ja kisuille myös!

      Poista
  10. Voi mahdoton, mikä luettujen kirjojen määrä. Nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka ihmiset eivät lue, mutta usein mietin, onko näin. Sinä olet kyllä kova lukemaan ja hienosti kirjoitat lukemustasi teoksista. Saa hyvin käsityksen ja johdatuksen aiheisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Titta! Kaikki me kirjabloggarit luetaan ihan hulluina :) Lukeminen on tätä nykyä tärkein harrastukseni. Hyvää uutta vuotta sinulle!

      Poista
  11. Mahtava, monipuolinen kooste! On ilo jakaa monet kokemukset linkkaamistasi kirjoista ja muista kulttuuritapauksista. On myös ilo lukea niistä blogistasi. Jatketaan sitä tänäkin vuonna - elämyksellistä vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutuuspainotteisesti luen, aivan kuten sinäkin Tuija. Ehkä johtuu uteliisuudesta ) Hyvää kirjallisuus- ja selkovuotta sinullekin!

      Poista
  12. Todella hyvä katsaus!
    Sinulla on todella kauniit kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu. Tykkään näpertää kuvien kanssa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.