23. joulukuuta 2019

Joulun taikaa surun keskelle: Maj Lunde - Lumisisko


Viime hetken vinkki pukinkonttiin!

Norjalaisen Maja Lunden Lumisisko kertoo Aatosta ja hänen perheestään, jota on kohdannut suunnaton suru. Jouluun on vain muutama päivä ja jouluaattona Aatto täyttäisi 11 vuotta, mutta tänä vuonna joulun odotuksesta puuttuu kaikki ilo. Isä ja äiti ovat käpertyneet itseensä ja suruunsa; he ovat hiljaisia ja vaisuja, kuin kopioita oikeasta, entisestä itsestään. Pikkusisko Viljakin, lempinimeltään Dynamiitti, on hänkin vaisumpi ja vähemmän räjähtelevä kuin ennen. Kaikki on ikävää ja ahdistavaa, siksi Aatto pakenee uimahalliin. Hän ui ja ui, silloin ei tarvitse ajatella Suvia.


Eräänä päivänä Aatto tutustuu ikäiseensä punatukkaiseen Hetaan. Punaisessa takissaan ja pisamissaan Heta on ällistyttävä ilmestys: hän pälpättää ja pajattaa taukoamatta ja nauraa suu korvissa. Heta saa Aatonkin nauramaan, kuin joskus ennen hyvinä aikoina. Hetan kodissakin on lämmintä ja jouluista, satumaisen kaunista ja kultaista, siellä on kaikki aivan toisin kuin kotona. Hetan suklainen kaakao kermavaahdolla höystettynä on maailman parasta! Jotain salaperäistä iloisessa Hetassa kuitenkin on: tyttö tuntuu aina olevan yksin, vanhemmat ja veli ovat ties missä, sillä Anton ei tapaa heitä koskaan.


Lumisisko on kaunis tarina perheestä, jota on kohdannut musertava suru. Tarina avaa koskettavalla tavalla sitä, miltä lapsesta tuntuu, kun menettää rakkaan sisaruksen. Surun lamaannuttamilla vanhemmillakaan ei ole aina voimia auttaa lasta surussaan. Tässä tarinassa nykäys ilon löytämiseen, elämän puolelle, tuli Aaton ja Hetan maagisesta ystävyydestä. Aatto sai loistavan idean, jolla havahduttaa isä ja äiti masennuksestaan ja huomaamaan, että nauravaisen isosisko Suvin elämää on syytä muistella ilolla ja kiitollisuudella.

Tarinassa on sopivasti maagisrealistisia piirteitä. Lapsen mielikuvitus voi loihtia harmittomasta, omaan suruunsa uppoutuneesta vanhasta miehestä pelottavan hahmon. Uskon, että surun keskellä elävälle perheelle tarina tuo lohtua ja auttaa lapsia vaikeassa tilanteessa. Lisa Aisaton kuvitus on lumoavan kaunista ja mielikuvitusta ruokkivaa. Lumisisko sopii tietysti luettavaksi etenkin joulun alla, mutta lohduttavalla tarinallaan myös muulloin.

Olen iloinen, että Aaton ja Viljan perheeseen saatiin sittenkin oikea joulu. Kuusi koristeltiin Aaton uuden ystävän, vanhan Henrikin painamilla  joulukorteilla, joissa tuikkivat rakkaan Suvin silmät ja hänen sädehtivät ja iloiset kasvonsa ❤︎

Maja Lunde - Lumisisko
Alkuteos Snøsøsteren 2018
Suomentanut Katriina Huttunen
Kuvitus Lisa Aisato
S & S 2019
Kirjastosta
_______________

Lumisisko on taianomainen kertomus surusta, myötätunnosta, ystävyydestä ja rakkaudesta. Kirjaa myytiin Norjassa yli 160 000 kappaletta ensimmäisenä vuonna, ja sen oikeudet on myyty yli 20:een maahan. Kirjan 24 lukua ovat täynnä pakahduttavia tunteita, arvoituksia, lunta ja yllättäviä käänteitä. Upea nelivärikuvitettu teos on tämän ja tulevien joulujen suosikki kaikenikäisille. Kun kirja on luettu, joulu on täällä. - Kustantaja

9 kommenttia:

  1. Tämä on ihanan tuntuinen kirja - ja myös niin visuaalinen ja kaunis! Jospa lukisin tämän ensi jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarina on koskettava ja myös erinomaisesti kirjoitettu. Kuvitus ihastuttaa. Hyvää joulua Kirjarakkautta!

      Poista
  2. Tämä on todella kaunis kirja, kuin taideteos kuvituksensa puolesta. Kirja oli minullakin lainassa, mutten ehtinyt lukemaan vaan piti antaa seuraavalle varaajalle. Hyvää joulua sinulle <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime tippaan meni minullakin, mutta halusin postata vielä ennen joulua :) Iloista joulua Marika!

      Poista
  3. Hurmaavan jouluinen postaus kauniisti ja taidokkaasti kuvitetusta teoksesta, jossa - kuten kuuluukin - onnellinen loppu.
    Tämän poimin Main vinkkinä lahjaideaksi ja ehdin itsekin saada kirjastosta odottamaan joulun leppoisia lukuhetkiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella sykähdyttävä, ja kuvitus oli upea. Ihanaa joulua Takkutukka.

      Poista
  4. Tämä on niin ihana ja koskettava joulukirja, klassikko jo ilmestyessään. Tarina ja kuvitus kulkevat käsikkäin kuin kirjan ystävykset. Mielikuvituksellinen ja syvällinen tarina.

    VastaaPoista
  5. Thank you for sharing this Christmas story. Happy you dropped by my blog today

    MERRY CHRISTMAS RIITTA

    much🎅love

    VastaaPoista
  6. Kaunis jouluinen kirja. Hienoa että joulua lähestytään tuostakin näkökulmasta. Rauhallista ja hyvää joulua sinulle!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.