Lucretia 1530, Sinebrychoffin taidemuseo
Renessanssin kaunottaret on saksalaisen renessanssimestari Lucas Cranach vanhemman ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely esittelee maalauksia ja grafiikkaa eurooppalaisten museoiden kokoelmista. Yllä olevat kaksi teosta, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530) ovat Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ja kuuluvat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä.
Lucas Cranach nuorempi (1515-1586) jatkoi isänsä ateljeen toimintaa tämän kuoltua. Hänen maalaustyylinsä on niin samankaltainen isänsä kanssa, että heidän töitään on toisinaan vaikea erottaa toisistaan.
Cranachin arvoitukselliset ja kiehtovat maalaukset ovat puhutelleet taiteilijoita kautta aikojen. Tunnetuimpia lienevät Picasson tulkinnat, joista näyttelyssä on esillä muutama esimerkki grafiikan puolelta. Tämän päivän näkökulman Cranachin teoksissa kuvattuihin upeisiin koruihin tarjoavat saksalaisten korutaiteilijoiden näyttävät teokset.
Venus ja Amor hunajavarkaissa, 1530
Alastomia kaunottaria riitti!
Dido, 1547
fascinating to see how portraits have changed over the years. Enjoy the rest of your week and thank you for visiting my blog this week.
VastaaPoistaThank you for visiting Jill. It was great to see these paintings from 500 years back...
PoistaNe korut olivat aika huikeita.
VastaaPoistaMuutenkin silmiä hivelevä näyttely.
Hieno näyttely oli Susu. WeeGeessä ihailin suomalaisten korutaiteilijoiden nykykoruja. Ne olivat myös hienoja - taitavia ovat nykytaiteilijat! Mukavaa loppuvuotta.
PoistaKiinnostavaa nähdä, kuinka näkemys naiskauneudesta ja muotokuvat sen myötä ovat muuttuneet vuosien saatossa.
VastaaPoistaMahtavia vuoden viimeisiä päiviä!
Upeita töitä. Mun suosikki on ollut Picasso ja erityisesti kubismin tyylisuunta. Ja se vetoaa yhä vaan.
VastaaPoista