17. kesäkuuta 2019

Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa - toim. Shaun Usher"Hektisen aikamme keskellä käsin kirjoitetut kirjeet pysäyttävät ja herättävät historian eloon. Kirjaan on kerätty kirjeitä maailman eri kolkista ja eri aikakausilta. Kirja sisältää alkuperäisen, usein käsinkirjoitetun, kirjeen sekä sen suomennoksen – tarvittaessa selityksen ja taustoituksen kera. Yli sata kirjettä, yli sata ihmiskohtaloa!” - kustantaja

Shaun Usherin intohimo vanhoja kirjeitä kohtaan poiki ensin pari huippusuosittua blogia ja sitten tämän ensimmäisen kirjan Letters of Note / Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa. Lisäksi hän on julkaissut samalla idealla listoja kirjamuodossa esim. kuuluisia puheita, tarinaa kissoista ja kirjeitä rakkaudesta. Tätä hienoa ja tyylikkäästi toimitettua kirjaa lukiessa tulee ensimmäiseksi mieleen, mitä meistä internetajan ihmisistä jää tuleville historiantutkijoille. Tuskin kukaan säilyttää sähköpostejaan ja vaikka säilyttäisikin, eihän niissä ole yhtään samaa charmia kuin käsinkirjoitettuissa kirjeissä! Mieleeni muistuu mm. suomalaisten taiteilijoiden elämäkertojen hurmaava kirjeenvaihto: Albert Edelfelt kuvitti Pariisista äidilleen lähettämiään kirjeitä piirroksin ja Ellen Thesleffin kirjeissä taiteilijatartovereilleen oli kielten hurmaava sekamelska!

Tässä teoksessa lukijalle avautuu koskettavasti ihmisten syvimpiä tuntoja vuosisatojen takaa. Aina kun julkaisuoikeus on saatu, alkuperäinen kirje on valokuvattu kirjan sivuille. Kuvituksena on myös muotokuvia kirjeen kirjoittajista ja vastaanottajista. Ehkä valitut kirjeet puhuttelevat vielä enemmän englantilaista ja amerikkalaista lukijaa kuin suomalaista, mutta kyllä yleismaailmallisesti kiinnostavia kirjeitä on aivan riittävästi mukana.

Valikoimaan on otettu monen kirjailijan, poliitikon ja tunnetun henkilön kirjeitä, mutta joukossa on myös lapsia ja ihan tavallisia ihmisiä, entinen etelävaltiolainen orjakin Yhdysvalloista. Kirjeiden aiheet ovat kaikkea maan ja taivaan väliltä. Minua koskettivat syvästi rakkausviestit historian hämäristä, mutta otan huumoriesimerkin vuodelta 856 - onhan suven suurin juhla ovella! Yli tuhat vuotta sitten kiinalaiset juhlivat reippaasti, perisuomalaiseen tyyliin, ja asianosaiset olivat tietysti kovin häpeissään seuraavana päivänä. Dunghuanin etikettivirasto tuotti avuksi kirjemallin, jolla oli näppärää pyydellä anteeksi töpeksivää käytöstään. Kiinankielisillä kirjoitusmerkeillä kirjoitetussa mallissa sanotaan näin:

Join itseni eilen ylettömään humalaan, 
mutta karkeaa ja epäkohteliasta kieltä 
en käyttänyt tietoisesti. 
Ymmärsin vasta aamulla toisten puheista, 
mitä oli tapahtunut, 
se sai minut hämmennyksiin 
ja olin vajota maan alle häpeästä. 
Vetoan siihen, että vaatimaton astiani 
täyttyi yli mittojensa. 
Luotan nöyrästi hyväntahtoisuuteenne 
ja viisauteenne olla tuomitsematta rikettäni. 
Saavun pyytämään anteeksi 
myös henkilökohtaisesti, 
mutta siihen saakka toivon teidän hyväksyvän 
tämän kirjallisen viestin. 
Pidemmittä puheitta, 
olen kunnioittavasti teidän.


Kirjeiden kirjoittajia ovat mm. Kuningatar Elisabeth II pienten pannukakkujen reseptillään, Viiltäjä Jack, Maria Stuart, Wirginia Woolf, Charles Dickens, Louis Amstrong, nuori Fidel Castro, Steve Martin, Raymond Chandler, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Mick Jagger etc. - 124 kirjettä! Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa on kirjana tyylikäs ja kaunis ja kerrassaan hurmaavaa luettavaa!

Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa - toim. Shaun Usher 
Alkuteos Letters of Note 2013
Suomentajat: Ari Väntänen, Elina Koskelin, Ida Takala,
J. Pekka Mäkelä, Jonna Joskitt, Juha Ahokas, 
Niina Kainulainen, Sirje Niitepõld, Taina Rönkkö, Terhi Kuusisto
Like 2019
Kirjastosta
_______________

Shaun Usher pitää huippusuosittuja blogeja listsofnote.com ja lettersofnote.com. Letters of Note (2013) on hänen ensimmäinen kirjansa, joka on julkaistu 17 maassa. Sittemmin on ilmestynyt More Letters of Note (2015) ja muitakin kirjoja, joissa Usher listaa hänelle tärkeitä asioita: kissoista, musiikista, rakkaudesta etc. Hän asuu perheineen Manchesterissa.


Hyvää juhannusta & rauhallisesti vesillä, vaikka kuu tipahtaisi veteen kellumaan!

2 kommenttia:

 1. Laitan tämän kirjan muistiin.
  Yleensä kesällä luen enemmän, kun talvella kalenterissa on kaikenlaista.
  Nyt keskittymiskyky on hukassa :( Toivon sen vielä löytyvän :)
  Hyvää juhannusviikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Kirsti. Tämä ja vaikkapa novellit voisivat auttaa kun voi lukea muutaman tarinan illassa. Juhannusta!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.