29. kesäkuuta 2019

Kesäkuun luetutOlen nauttinut alkukesästä täysillä, kierrellyt siellä täällä ja ihastellut puutarhan kukintaa 
& vehreää luontoa. Toisessa blogissani kirjoitin mm. näistä. Tuntuu etten muka olisi lukenut mitään,
mutta 10 kirjaa kertyi. Niistä valitsin elämyksellisimmiksi seuraavat:


Virve Heininen - Italian valossa ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎ Didrichsenin taidemuseo 2007 / lomahaave
En nähnyt Didrichsenin taidemuseossa kevätkaudella 2007 ollutta näyttelyä Italian valossa, jonka näyttelyjulkaisu tämä upea ja monisivuinen taidekirja on. Taidehistorioitsija Virve Heininen esittelee mielenkiintoisesti Elin Danielson-Gambogin elämänkaaren, hänen monet asuinpaikkansa Italiassa ja miehensä, Rafaello Gambogin ja muuta italialaista aikalaistaidetta. Taiteilijapuolisot työskentelivät yhdessä ja heidän tyylinsä ovat lähellä toisiaan. Kirjassa on useita teospareja, Elinin versio ja Rafaellon versio, mikä oli todella mielenkiintoista. Italian valossa on kauttaaltaan suomen- ja ruotsinkielinen. Lopussa on lisäksi kattava yhteenveto italiaksi, olihan näyttely ja tämä upea näyttelyjulkaisu Suomen ja Italian kulttuuriyhteistyön tulosta. Taideteosten kuvat ovat isokokoisia ja Heininen kertoo niistä tavattoman kiinnostavasti. Halosenniemen kesänäyttelyssä - Naisia tupa täynnä - on esillä kymmenkunta Elin Danielson-Gambogin teosta.


Heine Bakkeid - Meren aaveet **** Into 2019  / yö
Meren aaveet on norjalaisen Heine Bakkeidin (s. 1974) esikoisdekkari, joka vie lukijan Pohjois-Norjan karuille ja myrskyäville rannikoille. Thorkild Aske on virastaan hyllytetty poliisin sisäisessä tutkinnassa työskennellyt keski-ikäinen mies. Neljä vuotta sitten hän töpeksi oikein olan takaa: rakastui väärään naiseen ja ajoi huumeissa kolarin, jossa nainen kuoli. Mies kantaa hirveää syyllisyyttä, on itsetuhoinen ja tapahtunut on traumatisoinut hänet syvästi. Aske on juuri päässyt vankilasta ja yrittää rakentaa uutta elämää vankilanjälkeiselle itselleen.
Jännittävä, vauhdikas, intensiivinen ja tiheätunnelmainen. Odotan mielenkiinnolla Asken seikkailujen seuraavaa osaa, joka on jo ilmestynyt norjaksi - Møt meg i paradis / Tavataan paratiisissa (2018). Toivottavasti sekin saadaan pian suomeksi.


Shaun Usher - Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa **** Like 2019 / vähintään 5 väriä
Shaun Usherin intohimo vanhoja kirjeitä kohtaan poiki ensin pari huippusuosittua blogia ja sitten tämän ensimmäisen kirjan Letters of Note / Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa. Tätä hienoa ja tyylikkäästi toimitettua kirjaa lukiessa tulee ensimmäiseksi mieleen, mitä meistä internetajan ihmisistä jää tuleville historiantutkijoille. Tuskin kukaan säilyttää sähköpostejaan ja vaikka säilyttäisikin, eihän niissä ole yhtään samaa charmia kuin käsinkirjoitettuissa kirjeissä! Mieleeni muistuu mm. suomalaisten taiteilijoiden elämäkertojen hurmaava kirjeenvaihto: Albert Edelfelt kuvitti Pariisista äidilleen lähettämiään kirjeitä piirroksin ja Ellen Thesleffin kirjeissä taiteilijatartovereilleen oli kielten hurmaava sekamelska! Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa on kirjana tyylikäs ja kaunis ja kerrassaan hurmaavaa luettavaa!

MUUT KOTIMAISET
Riitta Konttinen & Ulla Savojärvi - Elin Danielson-Gambogi **** HML taidemuseo 1995
Jere Vartiainen - Minuus │ Miinus *** Kolera 2019 / mies

MUUT ULKOMAISET
Rachel Cusk - Ääriviivat *** S & S 2018 / ruutuja
Jenny Erpenbeck - Mennä, meni, mennyt **** Tammi 2019 /piirroskuva
Louise Penny - Kuolema kiitospäivänä *** Bazar 2019 / jännitys
Liv Strömquist - Einsteinin vaimo *** Sammakko 2019 / nainen
Fred Vargas - Muistoksi käynnistäsi *** Gummerus 2019 / hauska


Marikan luotsaamassa Kirjankansibingossa tilanne näyttää tältä.
Ehkä heinäkuussa täyttyy ensimmäinen bingorivi. 
Käy kurkkaamassa Marikan Oksan hyllyltä -blogiin ja tule mukaan tähän kivaan haasteeseen! 


Ihanaa heinäkuuta, topivottavasti Keski-Euroopan järkyttävä helle ei saavu tänne!
Kaiken varalta kuitenkin ’viileitä vesiä’.
- riitta

7 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä, ainakin tuo Kirjeitä, jotka mullistivat maailmaa meni omalle lukulistalle!:)
  Mukavia lukuhetkiä!<3
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usherin kirja oli kyllä hieno, voi lukea vaikka pätkissä! Kiitos visiitistä & kommentista.

   Poista
 2. Such a beautiful Blog!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut kesäkuussa. Bingoruudukkosi on myös täyttynyt mukavasti. Itsekin lähdin nyt mukaan kirjankansibingoon. Lomahaavekohtaan sinulla on kyllä mitä mainioin kansi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjankansibingo on tosi hauska kesähaaste - lukuiloa ja aurinkoa kesääsi!

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.