2. heinäkuuta 2019

Henriikka Tavi - Tellervo


Chick-lit ei ole ollenkaan mun juttu, mutta vängästi Henriikka Tavi tekee Tellervossa siitä parodiaa. Kun nainen on täyttänyt kolmeviis eikä seurustelusuhdetta ole, iskee paniikki. Mies on löydettävä ja parisuhteeseen päästävä, biologinen kello tikittää, mutta vielä ehtisi hankkia lapsiakin - jos vaan se Mr. Right jostain löytyisi.

Tellervo on yksinäinen, eristäytynyt ja pelokas nainen. Hän on ikuinen opiskelija, ei tutussa merkityksessä, vaan opiskelu on hänen elämänsä tärkein sisältö. Meneillä on kolmas akateeminen tutkinto, mutta hirtehisesti hän on töissä kioskissa ja jopa pitää työstään. Netissä Tellervo törmää amerikkalaiseen parisuhdeguruun Rori Rayeen, joka sanoo että rakkautta voi opiskella. Raye lupaa nettikursillaan muuttaa naisen kuin naisen miesmagneetiksi, nykyajan seireeniksi. joka vetää miehiä puoleensa kuin hunaja. Opintomatkalle rakkauden opiskeluunsa Tellervo värvää 'ystävänsä' Hennin. Niinpä alkaa pyöriä kahden naisen opinto- ja deittailupiiri. Pian Rayen opit alkavat tehota, Tinder kilkuttaa matchejaan ja naiset ovat matkalla vääjäämättä parisuhteeseen.

Tavi irvailee chick lit -kirjallisuutta laidasta laitaan, ja niitä aivan uskomattomia hömpsötyksiä, joihin sinänsä järkevä ja fiksu nykynainen on valmis parisuhteen saadakseen. Paljon matkusteleva Henni rakastuu Mikaan ja Tellervo on hänelle kateellinen. Tellervon kohtaloksi osoittautuu kirkkokuoron Jarkko, jonka kanssa suhde on on-off, eikä loppu ole tavanomainen, mutta Tellervo saa pitää miehen omanaan, tavallaan.

Lokki huusi täyttä kurkkua, niin lokit aina huutavat. Huutaa täyttä kurkkua oli tavanomainen sanonta suomen kielellä, kielellä jossa sana "kurkku" tarkoitti sekä ruumiinosaa (throat) että vihreää pitkulaista vihannesta, josta 99% oli vettä (cucumber). Vastasyntyneestä ihmisestä oli puolestaan vettä lähestulkoon yhtä paljon kuin kurkuista, 70-85%, kun taas vanhemmiten veden osuus väheni.

Mainiosti Tavi kirjoittaa ja etsii tekstiinsä liudan chick lit -kirjallisuuden kliseitä. Sinänsä aihe ei ollut minulle kiinnostava, vaikka parodiaa onkin. Minua huvittivat monet maantiedettä tai historiaa selittelevät tai yleistietoa jakelevat tekstikappaleet. Ikäänkuin Tavi olisi halunnut opettaa nuorta tai muuten tietämätöntä lukijaa. Kevyemmästä kirjallisuudesta pitävälle Tellervo voi hyvinkin olla oiva kesäkirja.

Henriikka Tavi - Tellervo
Ulkoasu Jani Pulkka
Teos 2018
Kirjastosta
_______________

Bloggaukseni Tavin esikoisrunokokoelmasta Esim. Esa
Tuija, Yökyöpeli hapankorppu lukee


2 kommenttia:

  1. Kiitos Riitta <3
    Tämä vaikuttaa minusta sellaiselta kirjalta, jonka voisi unohtaa esille nuoren löydettäväksi. Eikös rakkaudessa ja lukuhalujen houkuttelemisessa kaikki keinot ole sallittuja?

    VastaaPoista
  2. lovely post dear :)
    Wanna follow each other? please let me know. thanks :)

    https://bubasworld.blogspot.com/

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.