Mid-Year Book Freak Out-tag - Puolen vuoden kirjat
naisnäkökulmalla
Löysin tämän kivan haasteen Kirjasähkökäyrä-blogista - kiitos vaan Mai! Haaste on näkynyt useammassakin blogissa, mm. täällä ja täällä. Ajattelin tehdä tämän haasteen naistenviikon päätökseksi naisnäkökulmalla, eli ottaa mukaan vain naisten kirjoittamia kirjoja. Hetken aikaa tuumailtuani totesin, että tämä on itse asiassa aivan mahdoton haaste. Olen lukenut tänä vuonna tähän mennessä 85 kirjaa ja luen naiskirjailijapainotteisesti. Mutta vastasin nyt näin. Vuoden Globalia-äänestyksessä voin olla toista mieltä.
1. Mikä on paras kirja, jonka olet tähän mennessä lukenut?
No niin, heti ollaan pulassa! Aivan pakko on ottaa mukaan Eeva Turusen hulvaton Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa! Annatteko anteeksi jos otan vielä toisen? Karina Sainz Borgon La hija de la española teki minuun järisyttävän vaikutuksen. Se kertoo fiktiivisesti Venezuelan nykytilanteesta ja on tulossa syksyllä suomeksikin. Hurja kirja.
2. Mikä on paras jatko-osa, jonka olet tähän mennessä lukenut?
En lue käytännössä ollenkaan sarjoja. Ainoa jatko-osa, jonka olen lukenut on Rachel Cuskin Siirtymä - eli kait se sitten on paras. Pidin tästä kakkososasta enemmän kuin Ääriviivoista.
3. Kerro tänä vuonna julkaistu kirja, jota et ole vielä lukenut, mutta jonka haluat lukea.
Yksi monista on Beth Kemptonin Wabi sabi - japanilaista viisautta täydellisen epätäydelliseen elämään. Minua kiinnostaa japanilainen kulttuuri, josta olen jo lukenut Mia Kankimäen ja Minna Eväsojan kirjoista.
Odotan aika montaa. Sanotaan nyt vaikka Riitta Konttisen elämäkertaa Aino Sibeliuksesta. Tykkään kovasti Ainolasta ja kävin siellä taas kesän alussa. Ei ollut Ainolla kovin helppoa miehensä kanssa!
Rachel Cuskin Ääriviivat. Cuskia on hehkutettu vallan mahdottomasti, mutta hän ei taida loppujen lopuksi olla ’minun’ kirjailijani.
6. Mikä kirja on ollut suurin yllättäjä?
Hiro Arikawan Matkakissan muistelmat oli aivan ihana! Kaunista ja vähäeleistä jkapanilaisuutta ja liikuttavaa ihmisen ja eläimen välistä kiintymystä.
7. Kuka on uusin lempikirjailijasi?
Tämäkin on hankala kysymys, minulla ei ole yhtä lempikirjailijaa, pidän monista. Uusi hieno kirjailijatuttavuus tänä vuonna on ollut Tiina Laitila Kälvemark, jolta luin teokset Karkulahti ja Seitsemäs kevät. Jälkimmäisessä juoneen punoutuu hienosti ilmastonmuutoksen pohdintaa.
8. Mihin fiktiiviseen henkilöön olet ihastunut?
Se voisi olla vaikka Gail Honeymanin Eleanor! Eleanorille kuuluu ihan hyvää kertoi nautittavasti, lämmöllä ja huumorilla lapsuudessa kovia kokeneesta Eleanorista.
9. Mikä on uusin lempihahmosi?
Anja Erämajan Imurin Kristiina oli uskomattoman vänkä tyyppi! Yksinyrittäjä, jonka aivot ovat kakofoninen sähinkäiskimppu! Erämaja luo terävää ja mainiota, huumorilla höystettyä kuvaa suomalaisesta työelämästä ja itsensä työllistävän yksinhuoltajan ja läheisriippuvaisen naisen arjesta ja haasteista. Imuri on sekä hauska että totta.
Minä en itke lukiessa enkä elokuvia katsoessa. Mutta aivan sydän syrjälläni luin Johanna Venhon henkilökuvaa Sylvi Kekkosesta teoksessa Ensimmäinen nainen.
11. Mikä on tämän vuoden paras kirjan pohjalta tehty elokuva?
Tähän en osaa vastata, koska katson tätä nykyä todella vähän elokuvia.
12. Mikä on tämä vuoden lempipostauksesi?
Ihailen kovasti Elin Danielson-Gambogin taidetta ja kävin Halosenniemen kesänäyttelyssä, jossa on häneltä kymmenkunta työtä. Virve Heinisen Italian valossa on Didrichsenin taidemuseon julkaisu vuodelta 2007. Upeat kuvat maalauksista ja hienosti kerrottu elämäntarina.
13. Mikä on kaunein kirja, jonka olet ostanut tänä vuonna?
En osta kirjoja juurikaan, siksi nyt on sanottava miehen nimi. Kävin Hakasalmen huvilassa katsomassa Suruton kaupunki -näyttelyä, jonka käsikirjoituksen on laatinut Mikko-Olavi Seppälä. Ostin näyttelystä omaksi Seppälän samannimisen kirjan, jonka luin jo pari vuotta sitten.
14. Mitkä kirjat aiot lukea vuoden loppuun mennessä?
Niitä on monta! Olen tehnyt tulevan syksyn uutuuskirjoista listan, joka toimii kirjavalintojeni pohjana.
Kiitän Tuijaa naistenviikon haasteesta!
Tämän ansiosta heinäkuun lukusaldo kohentui huomattavasti.
Malla Rautaparta - Hyvän hengityksen anatomia
Anni Mäentie - Aurinkotuoli
Hanna Gustavsson - Yölapsi
Suruttoman kaupungin jazztytöt
Johanna Venho - Ensimmäinen nainen
❤︎ ❤︎ ❤︎
Naistenviikolla postasin tämän lisäksi näin:Anni Mäentie - Aurinkotuoli
Hanna Gustavsson - Yölapsi
Suruttoman kaupungin jazztytöt
Johanna Venho - Ensimmäinen nainen
Hyvin avartava postaus minulle.
VastaaPoistaKiitos!
Kiitos Kirsti <3
PoistaKiva idea sinulta osallistua haasteeseen naisten kirjoittamilla kirjoilla! Varasin nyt Sainz Borgon kirjan Helmetistä postauksesi innostamana.
VastaaPoistaAivan mahdoton valita parasta! Toivottavasti pidät Sainz Borgosta, kirja ilmesyy suomeksi nimellä Caracasissa on vielä yö.
PoistaOlen ihan samaa mieltä Tiina Laitila-Kälvemarkista ja Gail Honeymanin Eleanorista, jonka nimesin oman postaukseni yllättäjäksi! Kävin vielä lukemassa listasi uutuuskirjoista - hirveästi on tulossa laadukasta luettavaa!
VastaaPoistaHassu yhteensattuma meillä :) Eleanor oli hahmona hurmaava ja pidin kirjasta kovasti myös. No niin, nyt muistui mieleen se Laitila Kälvemarkin novellikokoelma - kirjaston sivuille oitis siis!
PoistaArvasin, että sinun kirjoista löytyy vaikka kuinka monta lukuvinkkiä, kiitos Riitta iloisesta postauksesta :)
VastaaPoistaTuo valitsemasi kansikuva on ihan oikeasti kaunis ja kertoo kirjan sisällöstä paljon.
Kiitos Mai, vaikea haaste, hyviä & maininnan ansaitsevia kirjoja on niin paljon.
PoistaHi Agniezka,
VastaaPoistaThe books are mostly in Finnish, but there are some available in English too. I could recommend you Gail Honeyman's Eleanor Oliphant is completely fine!