18. huhtikuuta 2019

Tiina Laitila Kälvemark - Seitsemäs kevätSeitsemäs kevät ilmestyi 2017, siis ennen viime vuoden ennätyskuumaa ja kuivaa kesää. Esimerkiksi Saksassa elettiin suorastaan kauhun hetkiä, kun hellettä vaan piisasi ja Reinin pinta laski niin alas, etteivät jokilaivat pystyneet liikennöimään. Tämän episodiromaanin yhdistävänä lankana on ajankohtaisesti ilmastonmuutos ja sen vaikutukset Pohjolan vuodenaikoihin. Talvet lämpenevät eivätkä keväät enää käänny kunnon kesiksi. Jokaisen luvun välissä on asiantunteva ilmastotietoisku.

Laitila Kälvemark ottaa viiltävään tarkasteluunsa joukon ruotsalaisen hyvinvointivaltion asukkaita, joilla näyttää menevän päällisin puolin hyvin, mutta piilossa lymyää salaisuuksia ja ongelmia. Romaanin kustakin henkilöstä kirjoitetaan erikseen, mutta heidän elämänsä risteävät jännittävästi keskenään.  

PETER JA ROSA
Peter on ikääntyvä meteorologi, joka on hyllytetty tv-julkkiksen toimestaan. Miesparka näet ryhtyi antamaan katteettomia ennustuksia kauniista säästä, kun ahdistui jatkuvista sateista niin kovasti. Hän osallistuu Edinburghissa ilmastoseminaariin, jonka anti ei niin kovin kiinnosta. Hän kuljeksii ahdistuksissaan pitkin kaupungin puistoja ja miettii omaa häpeäänsä, hirveää häpeäänsä, johon kööpenhaminalaisen lääkärin lääkkeet eivät enää auta. Vaimo Rosa pitää julkkiskampaamoa, jonka liikevaihto on kääntynyt tappiolliseksi. Peterillä on ollut Edinburghissa sittemmin syöpään menehtynyt sydänystävä Anthony, josta vaimo on tuntenut mustasukkaisuutta; jopa niin, että on pimittänyt mieheltään Anthonyn kirjeet ja tälle perinnöksi jättämänsä perhoskokoelman.

MARKUS JA SUSANNE
Kirjan toinen aviopari on suomalainen it-miljonääri Markus ja hänen riikinruotsalainen vaimonsa Susanne. Vaimo elää lukuisille blogeilleen - enemmän somessa kuin oikeassa elämässä, ja miehellä on rakastajatar. Nelivitonen Susanne on ulkonäkökeskeinen ja pelkää vanhenemista ja kuolemaa. Hän haluaa pakkomielteisesti kolmannen lapsen, sillä hän uskoo jotenkin omituisesti, että kolmas lapsi muuttaisi hänen elämänsä ja lähentäisi häntä ja Markusta. Mikään äitityyppi Susanne ei kuitenkaan ole; välit poikaan Antoniin ja ylipainoiseen hevostyttäreen Mathildeen ovat viileät. 

Tytär MATHILDELLA on tavoitteita. Mitä siitä, että joutuu antautumaan vanhalle ratsastusopettajalle, jos kiristämisellä saa enemmistöosuuden halutusta huippuhevosesta? Alaikäinen Mathilde on laittautunut raskaaksi tieten tahtoen ja mies pyristelee kuin saalis hämähäkin verkossa. Isä Markus ottaa hatkat vaimonsa luota ja lähtee Suomeen entiselle kotitilalleen. Tekstiviestillä voi hyvin ilmoittaa avioliiton päättymisestä. 

Sitten meillä on vielä PAULA, menestynyt uranainen, joka välittää arvoasuntoja. Nainen on keksinyt, että asuntoja voi myös käyttää lemmenpesinä ennen myyntiä. Paula juoksee pakonomaisesti, kilometritolkulla, pakoon onnetonta lapsuuttaan ja ahdistustaan. Paulan miehet vaihtuvat, mutta hän haluaisi vain tuon yhden juron suomalaisen. Tapaamme vielä intialaisen köyhän äidin, jonka kohdussa on kasvamassa Susannelle se kolmas vauva. PADMALLE kohdunvuokraus on tapa ansaita omalle pojalle hiukan parempi elämä, mutta tuntuu että Padmaa on huijattu tonttikaupoissa: kaavaillun uuden talon viereen on noussut jättimäinen kaatopaikka.

Laitila Kälvemarkin kuvaus on jäätävän hyvää ja hän sitoo hienosti henkilönsä ilmastonmuutokseen ja kesän odotukseen. Me kaikki Pohjolassa asuvat odotamme malttamattomina lämmintä kevättä ja kuumaa kaunista kesää, sellaista kuin lapsuudessa. Kesää, joka toteuttaa unelmat ja muuttaa kaiken jälleen hyväksi.

Juuri nyt kevään korvalla ja takatalven taas kerran romutettua unelmia kevääntulosta kirja oli aivan täysosuma. Laitila Kälvemarkin esittämät faktat ilmastonmuutoksesta hiertävät jokaisen takaraivossa. Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet, toisaalla rankkasateita, toisaalla kuivuutta; myrskyä ja tuulta. Ilmasto tuntuu toden totta menneen sekaisin; ei tätä kaikkea voi normaalin vaihteluvälin piikkiin pistää... Mielenkiintoista nähdä, onko tämän vuoden kesä yhtä helteinen kuin vuosi sitten, vai sittenkin edelliskesien tapaan kolea ja sateinen. Moderni ja kyyninen, ajassa kiinni oleva romaani, pidin kovasti.

Tiina Laitila Kälvemark - Seitsemäs kevät
Wsoy 2017
****
Kirjastosta
_______________

Helmet-haaste: 22 (käsittelee ilmastonmuutosta)

Tiina Laitila Kälvemark (s. 1970) on toimittaja ja kirjailija, joka on kotoisin Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäeltä ja on kulkenut Pariisin, Amsterdamin ja Uppsalan kautta Tukholmaan, jossa on asunut vuodesta 1997. Häntä on huomioitu useilla palkintoehdokkuuksilla:
 • Runeberg-ehdokkuus 2012 esikoisteoksesta Kadonnut ranta
 • Kaisa Vilhuinen -palkinto 2013 esikoisteoksesta Kadonnut ranta
 • Toisinkoinen-palkintoehdokkuus 2015 teoksesta Karkulahti
 • Tiiliskivi-palkintoehdokkuus 2015 teoksesta Karkulahti
 • Euroopan Unionin kirjallisuuspalkintoehdokkuus 2016 teoksesta Karkulahti

4 kommenttia:

 1. Minulla oli Seitsemäs kevät lainassa viime vuonna, mutta jostain syystä se jäi lukematta, vaikka tykkäsin Laitila-Kälvemarkin novelleista. Kiitos muistutuksesta. Ehkä nyt on aika lukea tämä kirja.
  Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitila Kälvemark on minulle uusi tuttavuus. Pidän kovasti. Aurinkoista pääsiäistä Kirsti.

   Poista
 2. Tämä on kyllä ihan oikeasti jäätävän hyvä kevätkirja :)

  Aurinkoista pääsiäistä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on Mai :) Luin tätä juuri kun takatalvi tuiskutti maiseman valkoiseksi! No, nyt ei taida enää uhata. Ihanaa pääsiäistä!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.