17. huhtikuuta 2019

Juan Eslava Galán - El amor en el jardín de las fieras


Juan Eslava Galán (s. 1948) on tuottelias ja palkittu espanjalainen kirjailija. Hänen kynästään on lähtenyt yli viisikymmentä teosta ja hän on erityisen kiinnostunut historiasta. Olen lukenut häneltä ennen blogiaikaa teoksen Muuli - La mula (2002), mutta koin sen kielen silloin vaikeaksi. Tämä Rakkautta Tiergartenissa / Rakkautta petojen puistossa oli helppolukuinen ja ajoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Berliiniin ja seuraa myös Sinisen divisioonan kohtaloita.

Odotin tältä kirjalta enemmän, mutta varsin kevyeksi ja viihteelliseksi osoittautui. Juonesta lyhyesti. Natsi-Saksa oli auttanut sotakalustolla Francoa Espanjan sisällissodan voittoon ja suhteet pysyivät tiiviinä. Vuonna 1940 Himmlerin oli määrä tulla Espanjaan arkeologisten kaivausten tarkastuskäynnille. Natsit nimittäin uskoivat, että espanjalaisilla oli arjalaiset juuret: ... se encaminaba a demostrar que los primitivos pobladores de la península Ibérica, de los que descendían los actuales españoles, pertenecieron al tronco nórdico-germánico de evidentes raíces arias. Himmlerin matka peruuntui kaatosateen takia, mutta Ahnenerbessä arjalaista rotua tutkiva ja edistävä Meike von Appel tuli, näki ja hämmästyi: yksi resuinen espanjalainen näytti täydelliseltä arjalaisen rodun edustajalta - ei tumma ja lyhyt, vaan vaalea, sinisilmäinen ja pitkä. Tämä täydellinen arjalainen komistus oli Herminio, sisällissodassa punaisten puolella taistellut.

Natsit halusivat Herminion Berliiniin tarkempia rotututkimuksia varten. Hänelle tehtiin perusteelliset kallonmittaukset ja fyysisen kunnon ja sperman tutkimukset. Mies sai asuttavakseen upean huoneiston ja palkkaa sekä natseilta että falangilta. Herminion saksalaistamiseen kuului myös saksankielen yksityisopetusta. Kotona Espanjassa elävät äiti ja isä pääsivät parempiin oloihin. Siis tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Vastapalvelukseksi Herminion tuli kiksauttaa Hitlerjugendin tyttöjä ja antaa näin panoksensa tulevan Suur-Saksan arjalaisen väestön lisäämiseen.

Berliini oli sodasta huolimatta iloinen ja kuhiseva suurkaupunki. Eri maiden suurlähetystöjen nuoret virkailijat ja lehdistön edustajat muodostivat juopottelevan ja naisia piirittävän poikaköörin. Kaikki mielivät päästä kauniin Meiken pöksyihin siinä onnistumatta. Herminio rakastui juutalaiseen Racheliin - tuolloin Berliinissä oli vielä juutalaisia, joita tarvittiin sotateollisuudessa. Gestapo vainosi tytön isää, niinpä arjalainen siitosoriimme piilotti isän huoneistoonsa. Lopulta he jäivät tietysti kiinni.

Herminio palautettiin Espanjaan ja hänen oli rangaistukseksi pakko värväytyä 'vapaaehtoisesti' Siniseen divisioonaan, jonka hurjaa sotaretkeä Venäjän 40-50 asteen pakkasessa kirjailija kuvaa pitkästi kirjan loppupuolella. Kirjan hupaisinta antia olivat natsien vakavalla naamalla esittämät naurettavat rotuteoriat. Miljoonakaupunki Berliini eli ja huvitteli sodan keskellä eikä kehenkään voinut luottaa. Moni vakoili eikä aina tiennyt kenen piikkiin. Reteästi sanailevien nuorten miesten kesken oli myös hienoa ystävyyttä. Kolmen päähenkilön - Herminion, hienostoperheen Cayetanon ja venäläisen Andrein - kohtalot jäivät avoimiksi. Kenties kirjailija palaa heihin joskus myöhemmin.

Juan Eslava Galán - El amor en el jardín de las fieras
Espasa 2016
**
Kirjastosta
_______________

2 kommenttia:

 1. Minun pitäisi varmaan aloittaa espanjankielisien kirjojen lukeminen alle kouluikäisille tarkoitetuista :)
  Olen vähän kateellinen kielitaidostasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee Kirsti. Parissa vuodessa parantuu kummasti, jos ryhdyt toimeen :)

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.