30. huhtikuuta 2019

Huhtikuun luetut


Vappuaattoaamu on sopiva hetki luoda katsaus huhtikuussa luettuun. Kuukausi oli poikkeuksellisen loistavien kirjojen kuukausi ❤︎ Siksi tässä kuussa valitsin kuukauden kirjoihin kolme kotimaista ja kolme ulkomaista.  Enemmänkin teki mieli valita, mutta pysyttelin nyt tässä tuplamäärässä - tavallisestihan valitsen kuukauden top kolme. Tässä elämyksellisimmät, ole hyvä - kirjailijat ovat ryhmittäin aakkosjärjestyksessä:

KOTIMAINEN KOLMIKKO
Tiina Laitila Kälvemark - Karkulahti ***** Wsoy 2015
Hurja ja taitava kuvaus kahdesta naisesta, jotka kohtalo heittää saman katon alle Pohjanmaalla. Vanhaemäntä Elisabeth ja nuori emäntä, venäläinen Vera, kipuilevat kumpikin omaa menneisyyttään ja kumpikin haluaisi häätää toisen pois. Mutta naiset ovat toisistaan pääsemättömissä ja heidän on pakko opetella sietämään toinen toistaan. Talon jännitteinen ja ahdistava ilmapiiri tulee iholle. Kerronta on taitavaa, siinä on joku maaginen vivahde joka vie. 

Laura Lindstedt - Ystäväni Natalia **** Teos 2019
Rohkeaa puhetta seksiaddiktiosta psykologin sohvalla. Ehkä psykologi on sittenkin mies, sen verran Lindstedt ivaa miessukupuolen valta-asemaa. Olisihan miehelle nöyryyttävää kuultavaa kaikki se, miten Natalia kääntää seksinormit ja -tabut päälaelleen. Sartre on sanonut ammoin, että naisen sukupuolielin on aukko, joka anoo penistä tullakseen täydeksi. Mutta Natalia väittää, että se joka anoo on erektiossa sojottava penis. Upeaa tekstiä ranskalaisin vivahtein.

Markku Paasonen - Suurenmoinen huviretki ***** Teos 2019
Lopussa oli mies, kuoppa ja piski. Suurenmoinen huviretki on kirja, josta voi kertoa vain jotain ympäripyöreää. Sen anti on hämmästyttävässä ja häkellyttävässä assosiaatiovyöryssä, ja jokaisen on koettava tuo vyöry itse. Silmiinpistävintä on se, että pisteet ovat pannassa, ja romaani etenee kieli edellä assosiaatiotulvissa. Elämys isolla E:llä! Absurdi, hulvaton ja hullutteleva - wau!⠀
⠀⠀

ULKOMAINEN KOLMIKKO
Kai Aareleid - Lue minua ***** Ntamo 2018
Ihastuin Aareleidin Korttitaloon, ja hänen runonsa ovat yhtä lempeitä ja tuudittavia. Lue minua -kokoelman runot kertovat rakkaudesta, välimatkoista ja eroista. Aareleid on eittämättä kirjailija ja runoilija minun makuuni. Suositan kokoelmaa lämpimästi, sillä uskon että se on eri-ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville naisille mieluinen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Onpa ihanaa, että saamme hänet toukokuussa vieraaksi HelsinkiLitiin!

Hiro Arikawa - Matkakissan muistelmat **** S & S 2019
Matkakissan muistelmat on hellyttävä tarina, joka kertoo ihmisten välisestä ystävyydestä ja välittämisestä sekä ihmisen lujasta siteestä lemmikkiinsä. Nimetön kollikissa on itsetietoinen ja itsenäinen kulkukissa, joka tykkää lekotella erään tietyn hopeanharmaan auton konepellillä. Ikävien tapahtumien jälkeen kissa päätyy Satorun kotiin ja lemmikiksi ja heistä tulee erottamattomat.⠀Arikawan japanilaisen vähäeleinen kirjoitustyyli vaati alkuun hiukan totuttelua, mutta kirjan puolivälissä kerronta tempaisi mukaansa. 

Domenico Starnone - Kepponen ***** Wsoy 2019
Viiltävä kuvaus vanhenemisesta, menneisyyden aaveista ja lapsuuden kotipaikan jättämistä ikuisista arvista. Kuuluisa ja arvostettu taiteilija-kuvittaja Daniele Mallarico asuu Milanossa, kaukana lapsuutensa raa'asta, köyhästä ja meluisasta Napolista, mutta nyt siellä asuva tytär tarvitsee lapsenvahtia. Napoli herättää Danielessa vihaa ja agressioita; hän vihasi nuorena peliriippuvaista isäänsä, joka syöksi perheen taloudelliseen ahdinkoon. Eikä se ollut mitään kevyttä pientä suutahdusta, vaan todellista raivoa, napolilaisittain a raggia. Loistava, hauska ja viiltävän terävä. 

MUUT KOTIMAISET
Eeva Kilpi - Sininen muistikirja **** Wsoy 2019
Tiina Laitila Kälvemark - Seitsemäs kevät **** Wsoy 2017
Sami Liuhto - Metrorunoja ** Käsite 2019

MUUT ULKOMAISET
J. M. Coetzee - Michael K:n elämä *** Otava 1984
Juan Eslava Galán - El amor en el jardín de las fieras ** Espasa 2016
Federico García Lorca - Veren häät ja muita näytelmiä **** Otava 1977
Sally Rooney - Keskusteluja ystävien kesken ** Otava 2019
Elizabeth Strout - Kaikki on mahdollista **** Tammi 2019

Joku ehkä ihmettelee, miksi Strout ei noussut huippukokemukseksi. Ei noussut, ei. Kaikki on mahdollista tarjoili  kasauman liian tarkasti esitettyjä ja selitteleviä traagisia kohtaloita, ihmisiä, jotka heiluivat ja huojuivat tuulessa elämän riepoteltavina tuulimyllyjen tavoin. Siinä ei ollut minulle samaa lumoa kuin Nimeni on Lucy Bartonissa. 


Hauskaa vappua ja aurinkoista toukokuuta!
- riitta

7 kommenttia:

 1. oh! Another Reader!!! Thank you for the book tips!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I read a lot Finnish novels, but hope you find something interesting among my foreign books. I would love to recommend you The Trick by Domenico Starnone. Interesting there is that it is translated in English by Jhumpa Lahiri whose books I adore.

   Poista
 2. Olet lukenut todella paljon. Hyviä kirjoja. Karkulahti rupesi kiinnostamaan. Ystäväni Natalian jätän lukematta, koska en tykännyt Oneironistakaan. Hyvää vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitila Kälvemark oli huhtikuussa hieno löyt. Hänen esikoisensa pitää etsiä myös, olikohan se Kaukainen ranta...

   Poista
 3. Hieno, huikean korkea kirjapino sinulla huhtikuussa! Olet kyllä lukenut hienoja kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen aina paljon, mutta tämän kuun kirjat olivat mielettömän hienoja!

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.