8. huhtikuuta 2019

Martin markkinat, Tampere 13. - 14.4.


Koko perheen Viro-teemainen menovinkki ensi viikonlopulle: 
13.-14.4. Martin markkinat, Pakkahuone, Tampere. 
Avoinna la 10-18, su 10-16, vapaa pääsy. 

Klubin lavalla puhutaan Ville Hytösen, A. H. Tammsaaren ja Indrek Harglan teoksista, joista olen ehtinyt lukea vain yhden. Lauantain kulttuuriohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä. Markkinoilla myydään tuttuun tapaan myös virolaisia tuotteita mm. luomukosmetiikkaa, käsin tehtyjä koruja, perinnekäsitöitä sekä kuuluisia virolaisia leipomotuotteita ja muita herkkuja. Samalla voi inspiroitua kesän Viron-matkoista ja tutustua naapurimaan uusiin kohteisiin. Pistäydy Pakkahuoneella ja antaudu keväiselle annokselle Viroa! Ohjelmaa myös lapsille.


KLO 11.30 DEKKARISTI INDREK HARGLA, HAASTATTELEE RIHO LAURISAAR
Indrek Hargla on Viron tunnetuin dekkaristi, jonka Apteekkari Melchior -sarja on lumonnut myös monet suomalaiset lukijat. Sarjan viimeisin osa, kauan odotettu Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru (Into 2019) on nyt ilmestynyt suomeksi! Keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuvan Melchior-sarjan kaikki kuusi osaa on suomentanut palkittu kääntäjä Jouko Vanhanen. Tallinna vuonna 1433. Kaupunki on juuri tuhoutunut suuressa palossa: Apteekkari Melchior saa kirjeessä salaperäisen varoituksen: Gotlannin piru on tullut Tallinnaan ja uhkaa hänen henkeään.

Indrek Hargla (s. 1970) on virolaisen dekkari- ja fantasiakirjallisuuden suurimpia nimiä. Gotlannin piru on apteekkari Melchiorista kertovan historiallisen dekkarisarjan kuudes osa. Rikkaan mielikuvituksensa vuoksi ihailtu kirjailija on saanut kotimaassaan useita kirjallisuuspalkintoja, ja myös Suomen dekkari seura ry on myöntänyt hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.


KLO 13.00 A.H. TAMMSAAREN SUOMENTAJA JUHANI SALOKANNEL, HAASTATTELEE HANNA SAMOLA
A. H. Tammsaare (1878-1940) on Viron kansalliskirjailija. Traaginen rakkausromaani Rakastin saksalaista (Aviador 2019) on vihdoin ilmestynyt suomeksi!

Sata vuotta sitten syntyi Viron valtio, ja sen itsenäisyyden alkuvuosiin sijoittuva romaani Rakastin saksalaista kertoo kielletyn rakkauden tarinan. Saksalaiseen yläluokkaan kuuluvan perheen tytär Erika ja köyhän maanviljelijän poika Oskar kokevat todeksi ihmissuhteen mahdottomuuden yhteiskunnallisten ristiriitojen keskellä - kuten Romeo ja Julia 1500-luvun Veronassa. 

Viron kirjallisuuden rakastetuin klassikko. A.H. Tammsaare piirtää Shakespearen tavoin ajattoman aiheen oman aikansa realistiseksi, surullisen rakkauden koskettavaksi kuvaksi. Suomentaja Juhani Salokannel, johtava virolaisen proosan esittelijä, välittää Tammsaaren elävän kielen sävykkääksi suomeksi.


KLO 14.30 KIRJAILIJA VILLE HYTÖNEN, HAASTATTELEE TAPIO MÄKELÄINEN 
Tallinnaan muuttanut ja siellä perheen perustanut kirjailija Ville Hytönen on koonnut kokemuksensa ja havaintonsa uudesta kotimaastaan Eesti on My Mind -teokseen (Sammakko 2018). Hytösen tekstit luovat Virosta monipuolisen ja rehellisen kuvan. Vaikka Hytönen ei läheskään aina ole samaa mieltä näkemänsä ja kuulemansa kanssa, suhtautuu hän Viroon ja virolaisuuteen suurella rakkaudella ja kiinnostuksella. Minulle tämä Hytösen teos oli viiden tähden kirja! Bloggauksessani kirjoitin mm.:

"Eesti on My Mind on maukas ja maistuva kuin Salvestin hapukapsaborš. Hytönen kirjoittaa vetävästi ja mukaansatempaavasti ja nivoo palasistaan houkuttelevan kokonaisuuden. Kerrassaan mainio ja vivahteikas Viro-kuvaus, joka herätti halun Viro-matkailuun ja halun tutustua lisää suomennettuun virolaiseen kirjallisuuteen.



Blogin Reader Why Did I Marry Him? -blogin Ompulla on edelleen käynnissä Viro-lukuhaaste - #rakasviro, ja ihan kohta tavoite on saavutettu - 100 Viro-vinkkiä! Itse luin viime vuonna 15 virolaista tai Viroon sijoittuvaa teosta. Klik. Nyt on ollut taukoa virolaisen kirjallisuuden suhteen, joten voisinpa hyvinkin lukea sekä A. H. Tammsaaren että Indrek Harglan uutukaiset. Myös ihanan Kai Aareleidin runoteos Lue minua kiinnostaa. Hän tulee toukokuussa Suomeen HelsinkiLitin vieraaksi ❤︎

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.