5. kesäkuuta 2019

Rachel Cusk - Ääriviivat


HelsinkiLitissäkin vierailleesta Rachel Cuskista tiedän vain sen verran, että hän on eronnut kahden aikuisen lapsen äiti ja että hän sai aiemmin kovaa tylytystä avioerostaan kertovasta kirjastaan Aftermath: On Marriage and Separation, 2012. Faye-trilogian aloittava Ääriviivat - Outline on  ilmeisesti jossain määrin autofiktiota. Minulle se oli jonkinlainen elämän oppitunti. Lukuisat henkilöt avautuvat elämänsä kipupisteistä kirjan sivuilla, ja jos tuskailee jonkun oman elämänsä osa-alueen kanssa, voi huokaista helpotuksesta: on sitä kaikkea muillakin.

Kirjan utuinen, liki hahmoton mutta kuitenkin suorasukainen, minäkertoja on Faye, myöskin eronnut nainen ja kirjailija, jolla on kaksi lasta. Faye on lähtenyt Ateenaan muutamaksi viikoksi opettamaan kirjoituskurssilaisia. Hänen lapsensa ovat vielä pieniä ja minua huvitti, kun Faye joutui Ateenasta käsin neuvomaan pojalleen oikean koulureitin. Kokonaan irti yksinhuoltajan velvoitteistaan ei Faye siis päässyt Kreikassakaan, sillä myös asuntolainan lyhennyksiä piti sieltä käsin yrittää neuvotella keveämmiksi.

Cusk ei paljasta päähenkilön nimeä ennen kuin sivun 170 paikkeilla. Hän sanoo, että päähenkilön hiljaisuus on tilapäistä ja se kuvaa menettämisen mielentilaa. Avioerossa Faye on hukannut identiteettinsä ja hän on nyt rakentamassa uutta, hän on eksyksissä ja leijuu tyhjän päällä. Faye kysyy itseltään, kuka minä olen naisen monien roolien takana.

Mietin lukeeko Fayella otsassa lappu Kerro huolesi minulle, minä kuuntelen sinua. Nimittäin jokaikinen hänen tapaamansa ihminen alkaa oitis avautua naiselle rankoistakin elämäntapahtumistaan. Minusta tämä on aika epätavallista. Avautuminen alkoi jo menolennolla, jolloin vierustoveri, kolme kertaa eronnut köyhtynyt kreikkalainen laivanvarustaja, kertoi yksityiskohtaisesti elämänsä kipeistä asioista, etenkin ensimmäisestä vaimostaan. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen mies katuu eroaan, sillä sen jälkeen elämä mutkistui. Faye tapaa tätä turpeaselkäistä vanhenevaa miestä Ateenassa myös: käydään veneajeluilla, joilla mies pullistelee machouttaan ja yllättäen myös vonkaa.

Vastasin, että avioliitossa on ehkä mahdoton tietää, kuka oikeastaan on, tai erottaa oma itsensä siitä ihmisestä, joksi on tullut puolisonsa kautta. Minusta koko ajatus ”todellisesta” itsestä saattoi olla harhaa: toisin sanoen voi tuntua siltä, että sisällä on jokin erillinen itsenäinen minuus, mutta ehkä sitä ei oikeasti ole olemassa.

Kirjassa on paljon avioeron kokeneita ihmisiä, mm. kirjoituskurssin opettajakollega Ryan ja kreikkalainen entinen kustannusyrittäjä Paniotis, joka on pettynyt Kreikan mahdollisuuksiin ja sanoo että Kreikka on nyt maa, joka on polvillaan ja tekee hitaasti ja tuskallisesti kuolemaa. Paniotiksen ystävä Angeliki on sen sijaan noussut kuuluisuuteen romaanillaan ja päässyt irti sovinnaisen avioliittonsa sukupuolirooleista. Pidin paljon kirjoituskurssilaisten dynamiikasta ja tehtävistä. Syntyi monta novellialkiota edelleen kehiteltäväksi. Kirjoituskurssin seuraava opettaja selkkauksen traumatisoima ja syömishäiriöinen Anne avautuu hänkin Fayelle heti kättelyssä asuntoon saavuttuaan.

Rachel Cuskista on kohistu ja hänen uuttaluovaa proosaansa kiitetty. Minä en oikein päässyt jyvälle Fayesta ja Cuskin päämäärästä tässä trilogian ensimmäisessä osassa.  Kuitenkin päällimmäiseksi jäi tunne, että Cusk kirjoittaa sydänverellä ja pyrkii ’totuudellisuuteen’ sanoutuen irti perinteisen fiktion mielikuvittelusta.  Mielenkiinnolla odotan seuraavia osia. Ja toki on mielenkiintoista seurata, mitä Fayen elämässä jatkossa tapahtuu ja miten hänen uusi naisen identiteettinsä rakentuu. Ääriviivat jäi minulle nimensä mukaisesti leijuvaksi kuin kuva harson takana tai usvassa. Trilogian toinen osa Siirtymä on sekin jo ilmestynyt suomeksi, kolmas osa Kudos ilmestyy 2020. Suomentaja Kaisa Kattelus tekee hienoa työtä.

Rachel Cusk - Ääriviivat
Alkuteos Outline 2014
Suomentanut Kaisa Kattelus
Kansi Jussi Karjalainen
S & S 2018
Kirjastosta
_______________
Kirjaluotsi, Kulttuuri kukoistaa, Lumiomena


Kanadalaissyntyinen Rachel Cusk (s. 1967) on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta Oxfordin yliopistossa. Hänen omaelämäkerrallisia teoksiaan, jotka käsittelevät äitiyttä, perhettä ja avioeroa, on kuvattu mielipiteitä jakaviksi tienraivaajiksi, ja ne ovat herättäneet lukijoissa sekä ihastusta että raivoa. Fayesta kertovan romaanitrilogian toinenkin osa Siirtymä on jo suomennettu, Kudos ilmestyy ensi vuonna.

Kirjailijan kuva: Siemon Scammel-Katz

2 kommenttia:

  1. Nyt justiin ei nappaa kirja, jonka luettua tekee mieli lukea vielä seuraavatkin osat.
    Tuollaisia ihmisiä oikeasti on, joille kaikki/monet (vieraatkin) avautuvat.
    Tunnistan Fayssa jotain itsestäni. Mies väittää minusta huokuvan sossuenergiaa :)

    VastaaPoista
  2. Voi sun kanssas Kirsti - sossuenergiaa :) No, miehesihän tuntee sinut, niin se sitten on!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.