20. heinäkuuta 2019

Hanna Gustavsson - Yölapsi


Ruotsalaissarjakuva on tullut tutuksi Liv Strömquistin julistavien & feminististen teosten kautta. Uusi tuttavuus on Hanna Gustavsson, jonka esikoisteos Yölapsi palkittiin vuonna 2014 parhaana ruotsalaisena sarjakuvateoksena. Gustavsson ei ole niin räväkkä ja julistava kuin Strömquist, mutta sanottavaa toki hänelläkin on.

Yölapsi kertoo 14-vuotiaasta Iggystä eli Ingridistä, jonka Gustavsson piirtää isonenäiseksi ja huppareissa kulkevaksi tytöksi. Iggy ei ole mikään kaunotar kuten hänen ainoa ystävänsä Julie, jonka kanssa käydään myymälävarkaissa ja mietitään omaa seksuaalista identiteettiä, lesbo vai bi.Iggy tuntuu sydäntäsärkevän yksinäiseltä. Äidin kanssa ei voi puhua mitään ja äidin poikaystävät ovat vaihtuvaa lajia. Nyt se on Bruno-tossukka, joka hipsii kalsareissaan aamuisin. Oma seksuaalisuus mietityttää Iggyä kovasti. Hän telkeytyy omaan huoneeseensa ja surffaa porno- ja keskustelusivuilla illasta toiseen.

Liki kolmikymppinen Stefan tekee koulukuvauksia kouluissa ja on Iggyn tavoin Iron Maiden -fani. Mies tuntuu olevan ainoa, joka ymmärtää yksinäistä ja itseensä käpertynyttä Iggyä ja he ryhtyvät viestittelemään eräällä keskustelusaitilla. Jutustelut johtavat tapaamiseen. Onko Stefan nuoria tyttöjä metsästävä pedofiili vai ei?Gustavssonin tarina herättää empatiat Iggyä kohtaan ja pureutuu realistisesti nuorten nykytodellisuuteen. Netti loputtomine sivustoineen ja keskustelufoorumeineen on aina tarjolla. Koulu ei innosta ja vanhempien kanssa sujuu yleensä huonosti. Oma seksuaalinen identiteetti emmityttää valtavasti. Mistä tietää onko normaali? Mistä tietää onko hetero, bi vai homo?

Minusta teos oli vaikuttava ja koskettava. Pidin isonenäisestä Iggystä ja kaunistelemattomasta arjen kuvauksesta. Mukava kuulla, että jatkoa seuraa: jatko-osa Iggy 4-ever on ilmestynyt jo ruotsiksi ja on Sammakon kustannusohjelmassa. Gustavsson on vieraana Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 7.-8.9.


Osallistun tällä postauksella Tuijan Naistenviikon haasteeseen.

Hanna Gustavsson - Yölapsi
Alkuteos Nattbarn  2013
Suomentanut Elias Lahtinen
Sammakko 2019
Lukukappale kustantajalta - kiitän!
_______________

Nattbarn, sai vuonna 2014 Urhunden-palkinnon vuoden parhaasta ruotsalaisesta sarjakuvakirjasta. Teoksen vahvuudeksi todettiin erityisesti sen juonenkuljetuksen kliseettömyys sekä hallittu dramatiikka, sekä Gustavssonin ilmaisuvoimainen ja omaperäinen kerronta. 

Hanna Gustavsson (s. 1985) on ruotsalainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hän on opiskellut graafista suunnittelua ja suorittanut tarinankerronnan maisteriohjelman Tukholman Konstfack-korkeakoulussa. Lisäksi hän on opiskellut kuvitusta California College of the Artsissa.

2 kommenttia:

  1. Meillä on tänään sarjakuvapäivä! Kiinnostavia huomioita jaoit lukemastasi. Minä pureuduin tyttöyteen Aino Louhen sarjakuvassa Mielikuvitustyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykynuorten todellisuuteen tekee hyvää välillä kurkistaa. Hauska yhteensattuma meillä - mukavaa viikonloppua Tuija.

      Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.