8. lokakuuta 2021

Karoliina Korhonen - Pocket Matti


Karoliina Korhosen Pocket Matti on hilpeä ja hauska lyhyt sarjakuva, joka valottaa ulkomaalaiselle meidän outoja sanontojamme. Yksikään ulkomaalainen suomea opiskeleva ei voi tajuta suorasanaisena käännöksenä, mitä tarkoittaa esimerkiksi Putosi kuin eno veneestä. Kullakin Pocket Matin sivulla on valittu sanonta suomeksi sekä sen kirjaimellinen käännös ja tietysti myös hullulta tuntuvan sanonnan todellinen merkitys. Jos ajatellaan vaikka englantia, jossa ei ole ä- ja ö-kirjaimia, seuraavat sanonnat tuntuvat jo visuaalisestikin hassuilta: Syöttää pajunköyttä, Äly hoi älä jätä, Tykätä kyttyrää, Ämmiä äkeet selässä & Pitkäpiimäinen. Kuvat ovat selkeitä ja niissä Matti ihmettelee sitä sun tätä. Minusta kuvitus oli oivaltavaa ja kirjaan valitut sanonnat vallan mainioita.

Kirja saa hyvälle tuulelle. Sanontoja on yli 90 ja otan esimerkiksi vain muutaman, ettei lukijan ilo hupene. Kannattaa katsoa, miten Korhonen kuvittaa ja selittää vaikkapa Taivaan talikynttilät, Katin kontit, Nappisuorituksen, Taivaanrannan maalarin, Laittaa itsensä likoon ja Mennä putkeen!


HUKKA PERII
A wolf will inherit > To be in deep trouble

ÄIMÄN KÄKENÄ
To be a leather needle’s cuckoo > To be surprised

KARHUNPALVELUS
A bear’s favor > A favor that ends up being more bad than good


KISSANRISTIÄISET
Cat’s christening > An unimportant event


Näköjään Karoliina Korhoselta on ilmestynyt useampikin Matti-kirja, ainakin Matti in the Wallet ja Suomalaisia painajaisia / Finnish Nightmares 1 ja 2. En ole niitä lukenut, mutta Pocket Mattia suositan sinulle omaksi iloksi tai ulkomaalaiselle ystävälle opiksi! Kannattaa pitää mielessä, kun on pikkulahjan tarve.Karoliina Korhonen - Pocket Matti. Taskumatti and Other New Adventures in Finnish Language Nightmares
Atena 2021
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Nyt saa olla tarkkana kuin porkkana, sillä Matti on täällä taas uusien suomen kielen lillukanvarsien kera. Sarjakuvakirja kertoo yllättävin oivalluksin, miten pohjoinen kansamme kommunikoi. Finnish Nightmares -sarjakuvia on myyty Suomessa yli 60 000 kappaletta, ja niiden käännösoikeudet on myyty Yhdysvaltoihin, Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kiinaan. Kirjojen Matti-hahmo on tuonut kiinan kieleen jopa uuden sanan jingfen, joka tarkoittaa ”henkisesti suomalaista”.

Karoliina Korhonen on haaveilija, jolla on vilkas mielikuvitus. Hänen perheeseensä kuuluu kaksi kissaa ja yksi mies ja hän on sitä mieltä, että aamukahvia on oltava. Mieluiten kaksi kupillista. Maidolla. 

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kiinnostavasta esittelystä! Pitäisi ehdottomasti tutustua tähän ja muihin Korhosen kirjoihin. Kyllä meillä onkin monia koomisia sanontoja, kuten tuo "hukka perii" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pocket Matti oli todella hauska! Nauroin monta kertaa lukiessa. Ajattelin lahjoitta aoman kappaleeni jollekin meidän suvun nuorelle.

   Poista
 2. Matin seikkailuja on tullut jonkun verran vastaan Facebookissa. Riemastuttavaa settiä :D

  VastaaPoista
 3. Tämä on ehdottomasti ostettava lahjaksi naapurin nuorille.

  VastaaPoista
 4. Ai, sinä olet kirjoittanut tästä(kin). Näin kirjan esittelyn jossain lehdessä ja ajattelin heti, että tuo pitää saada itselle. Nuo ensimmäiset Matit minulla onkin.

  En ymmärrä, miten blogisi ei näy enää seurattavissani. Koitin käydä lisäämässä sen, mutta en löydäkään keinoa lisäämiseen, poistoihin vain. Koitan selvittää asian ja käyn siihen asti täällä kurkkimassa ilman sivurullan vinkkiä. Sinulla on aina kivoja uusia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta. Minäkin näin tämän tiedotteessa ja pyysin arvostelukappaletta oitis. Olen ollut Matin suhteen pimennossa, sillä tämä oli aivan uutta minulle. Uskon, että perheen teinit tykkäävät tästä myös.

   Minä seuraan nykyään Kotimaisten kirjablogien blogia. Siitä näkee nopeasti kiinnostavat päivitykset. Minulle se sopii, kokeile.

   Poista
  2. Ai, pitää ottaa tuokin. Kirjavinkit minulla on - ja ONNITTELUT sinulle ykkössijasta kulttuuriblogien joukossa! Minäkin olen päässyt viime aikoina sijalle 12 tai 13 oltuani pitkään kaukana kärkipaikoista. :)
   Sain lisätyksi sinut seurattaviin, ja äsken kun kävin katsomassa niin olit kahdesti. Minulla tämä tekniikka ei aina ole aivan hallussa. Aiemmin tänä iltana pyöräilin kirjastossa ja harmittelin, kun en saanut pyörän takavaloa päälle. Palattua huomasin, että olin hipelöinyt kissansilmää.

   Poista
  3. Pimeässä sattuu, saitpa minut hyvälle tuulelle :DD Kiitos onnitteluista, sinulle myös. Mukavahan se on että blogeja luetaan!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.