10. heinäkuuta 2019

HAM - Minä maalaan kuin jumala!

Ihmisiä luonnossa 1911

’I paint like a god! I have understood.’
Näin kirjoitti Ellen Thesleff Edward Gordon Graigille, 21.1.1940

Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä juhlitaan myös Suomen kuvataiteen päivää. Mikä olisikaan parempi postauksen aihe kuin Ellen Thesleffin upea näyttely upeassa HAM’issa.  Thesleff ei sinänsä esittelyjä kaipaa ja aika moni on myös lukenut Hanna-Reetta Schrekin loistavan elämäkerran Minä maalaan kuin jumala. Jos ei vielä ole, suositan lämpimästi. Schreck on myös toiminut näyttelyn kuraattorina.

Väkeä HAM’issa oli tuvan täydeltä. Yksi lempitöistäni näyttelyssä on aloituskuva, Ihmisiä luonnossa. Luonto on kuvattu loistavin impressionistisin värein ja isona. Oikein pitää tutkia, missä ne ihmiset ovat. Pienellä puun juurella! Henkilökohtaisesti pidän enemmän taiteilijan varhaisista töistä, niinpä kuvasin niitä. Valaistus teki vähän tepposiaan, ja väritti maalauksia liian keltaisiksi. Mutta loistava taiteilija ja hieno näyttely!

Teatterimies Gordon Graig oli Thesleffille tärkeä pitkäaikainen ystävä. En malta olla ottamatta tähän otetta Thesleffin hurmaavasta kirjeestä Graigille:

Dear You 18.1.1920 Quelquefois je pense - chi cosa if I could see you working and hear you talk - perhaps I could have some courage de vivre ancora... Dites moi can on respire in Italia - is the sun strong? I think I have all forgotten. And your written drama - how? And your living drama how? Pour moi tante la vie est una drama sans commence... et sans fin - how could there existe un finito? You think?

Omakuva 1894-1895


Maisema Murolesta


"Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Thesleff oli tunnustettu taiteilija jo elinaikanaan. Hän oli kosmopoliitti, joka oli kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessä. Taidemaailman kansainvälinen verkosto oli hänelle turvapaikka, Suomessa tärkeä paikka oli kesäateljee Casa Bianca Ruoveden Muroleessa.

Thesleff uudisti värimaalausta, verkostoitui aktiivisesti eurooppalaisen taide-elämän toimijoiden kanssa, uudisti suomalaisen puugrafiikan ilmaisutapaa ja lähentyi uransa viimeisinä vuosina myös abstraktia ilmaisua.

Thesleff oli poikkeuksellisen vahva ja itsenäinen nainen, joka tiesi jo varhain haluavansa maalariksi. Hän aloitti taideopintonsa 15-vuotiaana Suomessa ja jatkoi niitä Pariisissa. Varmana tekemisestään hän vertasi itseään taiteen miesneroihin Leonardo da Vinciin ja Michelangeloon. Hänen tapansa maalata oli aikalaisille, ja on yhä, huomiota herättävää, itsevarmaa ja vapaata.” - HAM


Taiteilijan sisar Thyra Elisabeth, 1892 / Photo: Hanna Kukorelli


Venetsia 1905


Lehtimaja 1908


Italialainen maisema 1906


Kuvat ovat omiani, paitsi siskon muotokuva.

3 kommenttia:

  1. Olen menossa viikonloppuna katsomaan tätä näyttelyä. Odotukset ovat korkealla! Kiitokset maistiaisista. :)

    VastaaPoista
  2. Ah, aion ehdottomasti mennä katsomaan Thesleffin töitä HAMiin.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.