25. maaliskuuta 2018

Henriikka Tavi - Esim. Esa #runosunnuntai


Toisessa postauksessa pohtivaa rauhallisuutta:
Oi likvidistis rund pasundum.         Onnellinen
   Onnellinen        Onnellinen
Ilta lähestyi minuutti kerrallaan. Odotin sinua siellä.

Esim. Esa on absurdi ja vinksahtanut; villin kokeellinen ja hervottoman hauska. Tavi leikittelee tässä esikoiskokoelmassaan tutuilla assosiaatioilla, ei sano niin kuin satavarmasti olettaisi, vaan korvaa ilmeiseltä tuntuvan sanan toisella mutta samalta kuulostavalla. Hän rustaa loputtomia sanojen litanioita kuvaamaan rakkauttaan esim. Esaan. Runominä Henrietta-Henna sijaistaa ja opettaa koulussa yhdyssanavammaisia ja koheltavia oppilaita. Pää on todella käytössä, ei ihme jos tukassa rehottaa horsma.

Mietin sitä, onko jotkut runot luotu hakukoneilla tai jollain muulla random-systeemillä, sillä vaikka kuinka yrittäisi, ei joistakin runoista tahdo löytyä mitään tolkkua. Eihän se toki haittaa, sillä kyllä nämä ilon ja hyvän tuulen ryöpsähdyksiä levittivät. Kokoelma on jaettu kuuteen osioon: Unissakävelyllä, Rose, Tietyömaa,  Halusimme ehdottomasti, Kävely hautausmaalla ja Elokuu. Runoissa ajatusvirta kieppuu ja harhailee, jostain järjellisestäkin sain sentään kiinni. Runominänä toimii ilmeisesti Tavin alter ego,  Henrietta joka työskentelee täällä.

Runonkirjoitustehtävä oli mainio, samoin kuin opettaja Henriettan sijaisuudet, nimikin siinä vaihtui  toiseen ja kolmanteen... Tässä runosta ote: ... Minulla on käytössä oleva pää, jonka tukassa horsma rehottaa. Nimeni on Henna ja toimin tänään Helenan sijaisena. --- Toisissa tapauksissa tehoaa ainoastaan julmuus. Saatan muuttua aivan toiseksi ihmiseksi.  Lapset rypistyvät. --- Tunnit muuttuvat tunteiksi. Nimeni on Helena ja toimin tänään Henriettan sijaisena. Nimeni on Henrietta ja toimin tänään sijaisenanne. Opettajanhuoneessa on käytössä pää, jonka tukassa horsma rehottaa. Tänään on maanantai 23.10.2006. Budapestin kansannou-


Rakkaus on loputtomasti tekoja, keskenään keskustelevia teonsanoja. 
Pitkään verbiluetteloon pujahtaa muutama käskymuoto sekä substantiivi hengähdyksen paikaksi. Verbilitaniasta voi löytää halutessaan sanapareja: 
Huudan. Vastaat. Istut. Tuolin. Otan. Suukot. Kysyn. Vastaat.


Toisessa runossa runominä antautuu rakkaudelleen leikittelemällä konditionaaleilla 
ja possessiifisuffikseilla, pehmoisilla ja hyväilevillä isi-muodoilla. 
Joskus sama sana on sekä verbi että substantiivi. Niin hellyttävää 💕


Tiukan neliön muotoon ladottu runo oli myös hauska. 
Versaalein kirjoitetut sanat menevät sisäkkäin ja lomittain, 
nappaavat muutaman kirjaimen tai tavun edellisestä sanasta ja jatkuvat loputtomiin.
EROLINTUHATTUPA

Sivujen alareunassa kulkee hengästyttävä litania, joka kuvaa Henriettan hurjaa ajoa Helkamallaan. Pieni ote: ... tarvittaessa työhön kutsuttavana sijaisena hirveellä kiireellä hän harhailee.... ohi sinapinkeltaisten paritalojen, naapureiden kyljysten, kotiin - kouluun - kotiin, mennen tullen, hidastellen, sopeutellen, vihastellen, vähitellen, neljän ruuhkassa, joskus juhlatuulella, huhuillen ja jaaritellen, kierrellen kaarrellen ohitellen ohimennen, riimitellen, ruovitellen.........

Esim. Esa oli aikasten häkellyttävää luettavaa. Mutta aivan hurmaava se on: villi, leikittelevä ja totaalisen absurdi. Minulle tuli mieleen Marianna Kurton View Master, jossa on samanlaista hulluttelevaa logiikkaa. Tai siis onko logiikkaa? En joka runossa kärryillä pysynyt, mutta kyllähän tästä hyvälle tuulelle tuli!

Tavi on syntynyt vuonna 1978. Esikoiskokoelma Esim. Esa (2007) voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Runoteosta luonnehdittiin palkintoraadin perusteissa sananveistotaiteeksi, kokeelliseksi ja leikilliseksi. Runoteos Toivo (2011) toi Kalevi Jäntin palkinnon ja Yleisradion myöntämän Tanssiva karhu -runopalkinnon. Muut teokset: Sanakirja (2010) ja Joka päivä on karkkipäivä (2014).


Henriikka Tavi
Esim. Esa
Teos 2007
Kansi Camilla Pentti
****
Kirjastosta

Osallistun #runo18-haasteeseen postaamalla runoista joka sunnuntai.
❤︎

4 kommenttia:

 1. Tää on yksi mun lempparikokoelmista, ja jaan täysin fiiliksesi villistä ja absurdista. Ilmestyessään tämä oli jotain niin erikoista ja hämmentävää, että ei voinut kuin riemastua. Ja samat tunteet on päällä vielä vuosikymmen ja monta lukukertaa myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin Henna! Tästä voi riemastua ja ilostua, vaikkei kaikkea tajuakaan. Niin monta herkullista pikkujuttua - varsinainen runorieha ;)

   Poista
 2. Tämä on kyllä hauskasti erilainenkin, en ole lukenut mutta hyvälle kuulostaa.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.