8. maaliskuuta 2018

Anniina Tarasova - Venäläiset tilikirjani


Hyvää naistenpäivää!

Menin aivan lääpälleni kun näin tämän Sanna-Reeta Meilahden suunnitteleman upean kannen Gummeruksen luettelossa. Minusta kansi viestitti dekadenttia 20-lukua, mutta kuinka väärässä olinkaan. Anniina Tarasovan esikoisteos Venäläiset tilikirjani kertoo nykypäivän uraohjuksesta Reija Wrenistä, joka saa elämänsä tilaisuuden. Nainen matkustaa Pietariin tutkimaan sisäisen tarkastajan roolissa venäläisen tytäryhtiön omituisia bisneksiä. Mutta täysin väärässä en mielikuvani kanssa sittenkään ollut: jotain puhtoista naisen roolia vastaan kapinoivaa ja dekadenttia tässä naisessa on!

Työkomennus sopii Reijalle hyvin, sillä kaupunki on hänelle tuttu aiemmista työvuosista Suomen konsulaatin viisumiosastolla; venäjä on hallussa ja taskussa kauppatieteellinen korkeakoulututkinto. Nainen pitää Pietarin komennusta astinlautana korkeampiin kansainvälisiin asemiin. LinkedInin profiili ja verkostoituminen ovat bisneksessä must. Tosin Reija tykkää verkostoitua myös kaupungin expattien kanssa: vapaa-aika kuluu samppanjan ja vodkan huuruissa pikkusikaareja tuprutellen ja expattien visailuihin osallistuen. Krapula on vaivana usein - ja miehet.

Iltapäivällä meille puhui venäläinen Esa Saarinen, kenties viisaitakin, mutta puhe oli itämaista yläpilveä ja katseeni harhaili edessäni istuvan Sijaisen niskassa.
...
Teema oli minulle tuttu. Väärät ja oikeat valinnat, väärät oikeat valinnat ja oikeat väärät valinnat. Aivokasvain varmaan painoi jotain rauhasta, joka aiheutti rasvan ja miesten kertymisen. Näiden oli pakko olla yhteydessä toisiinsa. Joku sairas kuvio tässä oli: halusin kaiken ruoan, tupakan ja toimintaa.

Kotona Turussa odottaa säyseä sulho Veli-Pekka, mutta Suomen Turku on kaukana Pietarista. Reija vetää miehiä puoleensa kuin hunaja mehiläisiä. Ympärillä pörräävät Omskin tuotantolaitoksen johtaja Dima ja etenkin jumalaisen komea ja himottavan seksikäs Konstantin eli Konsta, joka on tuttu jo parin vuoden takaa. Varsinkin Konsta-kortti on käännettävä ja katsottava loppuun, sillä Reijan henki salpautuu ja polvet notkahtavat joka kerta miehen nähdessään.

Ajatusketju oli yhtä älytön kuin koko suhteeni mieheen muutenkin: toisaalta halusin tavata Konstan heti uudestaan, toisaalta hänen kanssaan pelaaminen oli kuin olisi tunkenut kourallisen habaneroja suuhunsa.

Sisäisen tarkastajan pestiä Pietarissa torppaa kaikin voimin koko Venäjän tytäryhtiön henkilökunta, kuka enemmän, kuka vähemmän. Yhtiön juristi Pavel on hävinnyt mystisesti, Reijan mappeja silputaan, tietokonetta kopeloidaan ja sitä rataa. Mutta nainen ei anna periksi, vaan ryhtyy neiti marplena selvittämään hämäriä kytköksiä. Tässä rytäkässä joutuu vaarallisiin ja uhkaaviin tilanteisiin; oma henkikulta on todellisessa vaarassa ja ystävyys venäläiseen toimittajanaiseen Innaan kovalla koetuksella. Mutta reteä leidimme porhaltaa eteenpäin ja selvittää tytäryhtiössä velloneet kähminnät sekä pelastaa emoyhtiön huijareiden hyppysistä ja sitä myöten tietysti myös oman uransa.

Minä en lue pääsääntöisesti chick-litiä, mutta onneksi Venäläiset tilikirjani sekoittaa hauskasti eri genrejä. Tarasova ei tyydy chick-litin puhtaaseen lajityyppiin, vaan yhdistää juoneen dekkaria ja nykypäivän todentuntuista bisnesmaailmaa. Miljöönä Pietari oli varsin kiinnostava ja pietarilainen elämänmeno ruokineen, katukaupustelijoineen, ovivahtimummoineen ja kaupunkikuvineen piirtyi elävänä silmien eteen. Koin romaanin hiukan venytetyksi, sillä lukiessa ote ajoittain herpaantui. Kuitenkin Tarasovan omaperäinen ja hauska kielellinen ilmaisu viihdytti. Ei ollenkaan hassumpi esikoisteos.

Kuva kustantajan sivulta / Marek Sabogal
Vuonna 1985 syntynyt Anniina Tarasova on helsinkiläinen kasvuyritysjohtaja, joka tuntee suomalaisen ja venäläisen työelämän. Koulutukseltaan hän on sosiologi ja ekonomi – omien sanojensa mukaan yhdistelmä humaania hörhöä ja analyyttista liikenaista.

Venäläisiä tilikirjoja ovat tutkineet myös Anun ihmeelliset matkat, KirjaluotsiSatuilualusta

Anniina Tarasova
Venäläiset tilikirjani
Kansi Sanna-Reeta Meilahti
Gummerus 2018
****
Lukukappale kustantajalta - kiitos6 kommenttia:

 1. Tämä kirja menee luen-listalleni. Kiitos esittelystä Riitta ja hyvää naisten päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää naistenpäivää Kirsti! Tämä oli vauhdikasta viihdettä, hyvää oli Pietarin ja bisnesmaailman kuvaukset. Reija oli aikasten sähläilevä tapaus, mutta rohkea :)

   Poista
 2. Olen tätä lukenut ja lukenut ja lukenut ja nyt loppu häämöttää. Edellisestä lauseesta voitkin päätellä, mitkä fiilikseni ovat olleet :D

  Hyvää naistenpäivää Riitta! Yhdessä ollaan vahvoja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan osaa Omppu :D Ollaan vahvoja - naistenpäivää!!!
   Olihan tässä kaikenlaista hömppää, mutta itse kiinnitin huomioni venäläisyyteen ja bisnekseen.

   Poista
 3. ♥ Hyvää naistenpäivää Riitta ♥

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.