1. helmikuuta 2021

5-vuotisblogisynttärit & tammikuun luetut


Riitan päivän tienoilla Kirja vieköön! täyttää jo viisi vuotta! Aika on kulunut uskomattoman nopeasti ja kirjabloggaaminen on antanunt paljon: tuonut yhteisöllisyyttä, uusia ystäviä ja tuttavia. Välillä bloggaaminen on kyllästyttänyt ja väsyttänyt, mutta sitten into on taas palannut. Varmasti kaikki toivovat kanssani, että edes syksystä päästään johonkin normaalimpaan ja kirjallisuuden live-tapaamisiin. Kiitos blggarikollegoille ja lukijoille!

Tammikuussa on tehnyt mieli paeta kirjoihin pakkasta ja talvea, myös tätä yleistä tilannetta. Äänikirjat ovat toimineet todellisuuspaossa loistavasti! Luin tai kuuntelin yhtensä 19 kirjaa, joista enemmistö oli äänikirjoja. Ryhdyin toimeen myös espanjani suhteen ja kuuntelin aika monta äänikirjaa espanjaksi. Olen kuunnellut enemmän kuin blogannut, intoa kirjoittamiseen ei ole oikein ollut. Elämyksellisimmiksi valitsin tässä kuussa nämä:


Keigo Higashino - Uskollinen naapuri **** Punainen silakka 2020
Heti alussa kerrotaan, kuka murhattiin, miten ja miksi. Lukijan jännite syntyy murhaa tutkivien poliisien ajatusratojen ja heidän päättelykykynsä seuraamisesta. Teksti tuntuu japanilaiselta: se on älyllistä, kohteliasta ja kuivan koleaa, mutta siitä huolimatta haluaa lukea onko loppuratkaisu niin uskomaton kuin on väitetty.⠀Murhaa tutkivat rikosetsivä Kusanagi ja hänen professoriystävänsä Yukawa. Ei rikosetsiväkään tyhmä mies ole, mutta ne varsinaiset nerot ja älynjättiläiset ovat naapuri Ishigami ja fysiikanprofessori Yukawa. Higashino näyttää lukijalle, miten nämä huippuälykkäät miehet ottavat päättelyissään mittaa toisistaan leikkien kissa- ja hiirileikkiä keskenään. Tärkein kysymys on kuka naruttaa ketäkin. Siirto siirrolta ja nappula nappulalta tämän henkirikoksen monimutkainen yhtälö ratkeaa. ⠀⠀⠀


Pirkko Soininen - Valosta rakentuvat huoneet **** Bazar 2021
Suomen kultakauden arkkitehtuurista puhuttaessa kaikki tuntevat trion Gesellius-Lindgren-Saarinen, sen sijaan heidän aikalaisensa Wivi Lönn (1872-1966) on tuntemattomampi. Lönn oli arkitehtuurin alalla uranuurtajanainen: Suomen ensimmäinen omaa toimistoa pyörittänyt naisarkkitehti, joka voitti useita arkkitehtuurikilpailuita ja suunnitteli suuren joukon niin julkisia kuin yksityisiäkin rakennuksia. Valosta rakentuvat huoneet on tarkka sekä Lönnin uran että yksityiselämän suhteen ja Soininen eläytyy hienosti Lönnin suunnittelufilosofiaan ja ajankuva on aitoa ja elävää. Kirjailijalla on takana kahden vuoden tarkka perehtyminen historiallisiin faktoihin, hyvä kuvittelukyky ja ajankuvan aitous. Kirjan lopusta löytyy pitkä lähdeluettelo. 


Hanna Weselius - Sateenkaariportaat **** Wsoy 2021  #äänikirja
Sateenkaariportaat on merkillinen teos, jossa seurataan epäsympaattisen helsinkiläisen valtiotieteilijän Egonin elämää. Ajelehtivan päähenkilönsä avulla Weselius saa kerrottua muutamankin faktan Helsingistä ja maailmasta ympärillämme.
Weselius keinahtelee todellisuudesta ja ajasta toiseen ja alun hämmennyksen jälkeen keinahtelin kiinnostuneena ja ihastuneena mukana.⠀
Kuva Egonista on luotaantyöntävä ja nuhjuinen. Kuva ajastamme ja historian tapahtumista on illuusioton. Weselius kirjoittaa taitavasti ja omaperäisesti tavoittaen sen, mikä liikkuu ajassa. Terävä ja taidokas romaani, jonka kukin lukija kokee ja jota tulkitsee omalla tavallaan. Ehkä jonkun tietoiskun olisi voinut jättää pois, mutta romaanin loppuhuipennus on huikea.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
MUUT KOTIMAISET
Patrik Borg - Tunne nälkä / Gummerus 2018
Rispa Koskinen-Papunen - Rispaus parempaa elämää / Tammi 2021 #äänikirja
Päivi Ollikainen - Hyppy / BoD 2020
Pia Sievinen - Näkymätön ** Aho & Aho Publishers 2020 #äänikirja
Eveliina Talvitie - Vanha nainen tanssii ** Into 2021 #äänikirja

MUUT ULKOMAISET
Sandra Barneda - Un océano para llegar a tí / Planeta 2020 #äänikirja
Mónica Carrillo - La vida desnuda / Planeta 2020 #äänikirja
Armando Lucas Correa - La niña alemana **** Ediciones B 2016 #äänikirja ❤︎
Alicia Giménez Bartlett - Ritos de muerte **** Grijalbo 1996 #äänikirja
Almudena Grandes - La madre de Frankenstein **** Tusquets 2020 #äänikirja ❤︎
Elvira Lindo - A corazón abierto **** Planeta 2020 #äänikirja
Emma Mussol - Ladrones de memoria **** Storytel Original 2018 #äänikirja
Guadalupe Nettel - Después del invierno **** Anagrama 2014 #äänikirja
Juan del Val - Candela **** Planeta 2019 #äänikirja 
Virginia Woolf - Oma huone *** Tammi 1980 #äänikirja
Ljudmila Ulitskaja - Köyhiä sukulaisia **** Siltala 2020 #äänikirja ❤︎

Ljudmila Ulitskajan novellikokoelma Köyhiä sukulaisia oli aivan ihana kuuntelukokemus. Kuuntelin kirjaa riemastunein mielin ja upposin Ulitskajan maagiseen realismiin. Novelleissa näyttäytyy neuvostoarki kaikessa karuudessaan, mutta niissä on myös ripaus sadun lumoa ja fantasiaa. Äänikirjan lukijana loistava Riitta Havukainen.


Toivottelen kaunista ja aurinkoista helmikuuta!

19 kommenttia:

  1. Onnea nimipäiväsankarille ja sinnikkäälle blogille! Vielä ne normaalimmat ajat joskus koittaa, onneksi luku- ja bloggausharrastus voi jatkua. Sateenkaariportaat ja Uskollinen naapuri luettu ja hyviksi havaittu täälläkin, Soinisen kirja vielä odottaa, mutta ilman muuta lukuun. Hyvää talven jatkoa, Riitta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja! Kyllä tämä koronatilanne syö naista, pakko myöntää. Kaikki on niin epänormaalia ja karsittua. Kiitollinen olen tietenkin siitä, että virus ei ole iskenyt itseen eikä läheisiin. Ilman kirjoja ehkä ei enää minun kohdallani voisi mielenterveydestä puhua :)) Mukavaa helmikuuta sinulle!

      Poista
  2. Lämpimät onnittelut Riitan päivän ja blogisynttärien johdosta! Itse taisin lukea vain yhdeksän kirjaa tammikuussa. Nyt on vähän väsyttänyt, ja eniten kiinnostavat kaikkein ohuimmat kirjat... Tuo Uskollinen naapuri kiinnostaa minuakin. Oletkin ryhtynyt ihan tositoimiin espanjan suhteen, hienoa! Kunpa minäkin vielä innostuisin sillä rintamalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Espanjankieliset äänikirjat ovat vieneet ihanasti mukanaan. Mutta kuten näet, väsy on vaivannut täälläkin. En ole jaksanut blogata enkä edes Goodreads-tähtiä ajatella. Pontevammin sitten kun energiaa on.

      Poista
  3. Paljon onnea blogin vuosipäivän johdosta. Viidestä vuodesta on hyvä jatkaa! Blogissasi on aina mukava käydä. Oletkin lukenut todella paljon tammikuussa. Ainoastaan Soinisen kirja on minulle tuttu noista lukemistasi kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli!
      On pitänyt paeta kirjoihin kun lumitöitä on ollut aivan liikaa ja koronatilanne on käynyt hermoille! Soinisen kirja oli hieno kunnianosoitus Wivi Lönnille. Valoisaa helmikuuta sinulle.

      Poista
  4. Hyvää nimipäivää ja blogisynttäriä!
    Uskollisen naapurin olen lukenut ja tykkäsin.
    Minut korona-aika on tehnyt jotenkin flegmaattiseksi ja lukemisteni suhteen nirsoksi. Elämän yksipuolistuminen kyllästyttää. Nyt olisi aika siivota kaapit, kokeilla uudet reseptit yms, mutta ei vain saa aikaiseksi.
    Samaa mieltä: ilman kirjoja olisi kyllä todella tyhjää! Kannoin taas tänään kirjastosta ison kassillisen varauksia.
    Äänikirjoihin en ole tykästynyt. Jollain automatkalla olen kuunnellut novelleja, mutta tuntuu, että en osaisi kirjoittaa niistä, ellen saisi niitä myös kirjoitettuna eteeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta!
      Minähän vannoin pitkään, etten ikinä tartu äänikirjoihin - mutta kuinka ollakaan. Minulle ne toimivat hyvin kirjastovarauksia odotellessa, kuten juuri nyt ennen kuin kevään kirjat tulevat. Se on kyllä totta, että äänikirjasta on vaikeampi blogata kun ei ole tekstiä mihin palata. Pitäisi tehdä pieniä muistiinpanoja, mutta en tee. Olen oppinut jättämään helpommin kirjoja kesken kuin ennen, ja se on hyvä juttu.

      Kyllä tämä rajoittuneisuus kyllästyttää, joinakin päivinä aika kovastikin. En minäkään juuri mitään extraa saa aikaiseksi, ei huvita. Kesän ja alkusyksyn remontointi on vieläkin hyvässä muistissa, en halua kohentaa kotia nyt! Ulkoilla yritän ja lumitöitä on riittänyt ihan kiitettävästi.

      Onneksi mennään valoa ja kevättä kohti!

      Poista
  5. Onnea Riitta blogisynttäreistä ja nimipäivästä. Blogille pitkää ikää ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
  6. Lämipimät onnittelut viisivuotiaalle ja jälkijättöisesti nimipäivän johdosta!
    Kelpo saalis tammikuulle ja vilpitön ihailuni espanjankielisistä teoksista.
    Pysytään hyvissä kirjoissa ja pidetään lukuilosta kiinni, kevättä ja iloisiin postailemisiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka, lukuisaa kevään odotusta!

      Poista
  7. Paljon onnea viisivuotiaalle! Olemme aloitelleet blogielämämme samoihin aikoihin 😊 /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari. Onnitteluja siis sinullekin ja blogillesi. Aika kuluu vinhaa vauhtia.

      Poista
  8. Onnittelut reippaalle viisivuotiaalle ja mukavaa kirjavuoden jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Myöhäiset onnittelut! Blogiasi on aina mukava lukea, mutta ilahdun varsinkin espanjankielisiä kirjoja käsittelevistä postauksistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit! Petra Delicado -sarjaa olen nyt kuunnellut ja tykännyt. Postauksia tulee aikanaan, Fermín ja Petra ovat mainioita dialogeissaan!

      Poista
  10. Myöhästyneet nimipäiväonnittelut ja onnea 5-vuotiaalle blogille. :)

    Ihania helmikuisia lukupäiviä sinulle!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.