Hyvästi tuloksettomat herkkulakot ja sokeriövereiden aiheuttama morkkis.
Kaikkihan me tiedämme, ettei olisi järkevää syödä niin paljon sokeria kuin syömme, mutta sokeri vie emmekä saa vähennettyä sen käyttöä. Kaupan kassalla suklaapatukka huutelee ja haluaa hypätä kassiin. Mikä ettei, antaahan se nopeaa energiaa ja lohdutusta stressaavassa arjessa. Aina välillä teemme ryhtiliikkeen ja aloitamme karkkilakon, joka kestää aikansa, mutta ennen pitkää mussutamme herkkujamme aivan kuten ennen. Halusin tutustua tähän kirjaan tutkiakseni omaa suklaansyöntiäni. Olen lukenut aiemmin montakin kirjaa terveellisestä syömisestä, mutta nyt koronastressi on saanut minut lohduttautumaan suklaalla ylenmäärin. Nollatoleranssi vai kohtuus?
Leeni Viion kirja Eroon makeanhimosta. Näin vapaudut sokerikoukusta perustuu viimeisimpiin tutkimuksiin ja tutkii makeanhimoa monelta kantilta. Hän puhuu myös omasta kokemuksesta ja havainnoistaan ravintovalmentajana. Moni haluaa vähentää sokeria hoikistuakseen tai vähentääkseen sokerin aiheuttamia terveysriskejä, joita onkin paljon. Viio kirjoittaa asiantuntevasti sokeriaineenvaihdunnan perusteista ja sokerisen eämäntavan terveysriskeistä. Holtiton veren glugoosipitoisuuden sahailu ei tunnu hyvältä ja voi aiheuttaa yleistyvää rasvamaksaa, insuliiniresistenssiä ja 2 tyypin diabetesta.
Kirjassa pyritään ensisijaisesti eroon lisätystä sokerista, ei luontaisesti makeista elintarvikkeista, kuten hedelmistä. Kotvan aikaa ’sokerittomana’ oltua hedelmät maistuvat makeilta kuin karkki! Viio auttaa hahmottamaan, missä itse kukin sokerinsaannissaan menee. Ravintosuositus sanoo, että päivittäisestä energiantarpeesta 10 % saisi tulla lisätystä sokerista. Viio näyttää hätkähdyttvästi, miten tämä määrä voi ylittyä jo aamupalalla! Piilosokeria on yllättävissäkin prosessoiduissa elintarvikkeissa, jotka eivät ole ns. makeita herkkuja. Siksi hän kehottaa Lue tuoteseloste! Minä ostin maustamatonta jugurttia, joka yllätyksekseni sisälsi lisättyä sokeria. Elintarviketeollisuus käyttää monia eri sokereita (joista lista kirjassa) parantaakseen tuotteen makua ja rakennetta. Näin lisätyn sokerin saantimme nousee salakavalasti.
Sokerin ja rasvan yhdistelmä on kaikkein houkuttelevin.
Sokeririipuvuus ei ole virallinen diagnoosi
eikä sitä luokitella päihteeksi.
Sokeri aktivoi aivojemme palkkiojärjestelmää liittyen dopamiinin tuotantoon, mikä saa haluamaan sitä lisää kokeaksemme mielihyvää. Olematta varsinainen diagnosoitu riippuvuus, sokerin käytöllä yritämme säädellä tunteita ja häpeämme heikkouttamme. Kaikesta tästä monimutkaisesta Viio kirjoittaa mielenkiintoisesti. Sokerinkäytön vähentäminen näkyy positiivisesti terveydentilassa:
- maksaan ja vatsaonteloon jämähtänyt rasva alkaa sulaa
- kroonisesti korkealla olevat verensokeri ja verenpaine laskevat
- hyvä kolesteroli nousee, veren triglyseridi-arvo alenee
- matala-asteinen tulehdus hiljenee, insuliiniherkkyys paranee
- suoliston mikrobisto tasapainottuu, unenlaatu paranee
Kirjan toisessa osassa on paljon tehtäviä ja neuvoja arjen haasteisiin. Viio listaa yleisimmät elämäntapamuutoksen koetinkivet, jotka johtavat repsahduksiin. Morkkaamme itseämme, syytämme huonoa itsekuria emmekä ennakoi. Repsahdus ei merkitse sitä, että kaikki meni pilalle, vaan se voi olla oppimiskokemus. Minusta oli hieno ajatus ajatella lämmöllä ja hellivästi omaa kehoamme. On upea ajatus tarjota keholle tyhjien höttöhiilareiden tilalle hyvää tekeviä ravintoaineita ja vitamiineja. Voi myös opetella hemmottelemaan itseään muilla tavoilla kuin makeilla herkuilla. Viion vinkkilista on pitkä!
Kaikki elämäntapamuutokset, sokerin vähentäminen mukaanlukien, ovat ajatuksen tasolla selviä ja helppoja, mutta sittenkin niin vaikeita toteuttaa. Pelissä ovat fyysiset ja psyykkiset ilmiöt sekä tavat ja tottumukset. Sanotaan, että vakiintuneen tavan muuttaminen vie vähintään 21 päivää. Sokerin vähentäminen ei käy hetkessä ja repsahduksia tulee, elämäntapamuutos on prosessi joka vaatii aikaa automatisoituakseen. Leeni Viion kirja Eroon makeanhimosta toimii hyvänä motivaation ja tiedon lähteenä. Itse aion tehdä ihmiskokeen ja katsoa, mitä tapahtuu suklaansyönnilleni. Terveysongelmia eikä ylipainoa ole, mutta muutamaa kiloa hoikempi olemus olisi plussaa. Kenties vähentämällä sokeria energia lisääntyy verensokerin pysyessä tasaisempana ja unenlaatu paranee. Jännittävää. Kirjan anti on runsas ja suosittelen sitä jokaiselle, joka haluaa vähentää sokerinkäyttöään ja sitä kautta terveysriskejään.
Leeni Viio - Eroon makeanhimosta. Näin vapaudut sokerikoukusta
Atena 2021
Kustantajalta
______________
Atena 2021
Kustantajalta
______________
VTM, sosiologi Leeni Viio (s. 1984) on makeanhimoon perehtynyt diplomiravintoneuvoja. Työssään hän auttaa löytämään tasapainoisen elämäntavan, jolla korvata lyhytaikaiset kuurit ja kitudieetit. Hän tietää, mistä puhuu: kymmenen vuotta sitten karkkipussi oli Viion jokapäiväinen kaveri, kunnes hän löysi elämäntavan, jota makeanhimo ei enää hallitse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.
Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.