9. helmikuuta 2021

Eugenia Dalmau - El pecado que mató a Carolina Martín


Espanjalainen Eugenia Dalmau vie lukijan äänikirjassaan Madridiin ja tutkii, mikä seitsemästä kuolemansynnistä koitui uhrin kohtaloksi. Polveileva juonikuvio kiertyy monialayritys Grau & Co:n omistajaperheen ja sen työntekijöiden ympärille. Yrityksen johtajan oikea käsi, 41-vuotias Carolina Martín löytyy tapaninpäivänä kuolleena ylellisestä asunnostaan Los Ceresosista Madridin lähellä. Tapaus näyttää aluksi sydänkohtaukselta, mutta itsemurhaakaan ei suljeta pois laskuista. Ruumiinavauksissa on ruuhkaa joulun takia, mutta silmämääräinen tutkimus osoittaa, että Carolina tukehtui, joskaan ei kuristamalla. Mikä aiheutti tukehtumisen?

Tapausta alkaa tutkia kokenut rikoskonstaapeli Jaime Reyes, joka ottaa mukaansa laitoksen nuoren Manuel, Manolito Serran. Jaime ja Manolito haastattelevat Carolinan lähipiiriä, joka kiertyy superrikkaan rakennuttaja Guillermo Graun yritysten ja tämän suvun ympärille. Jokaisella olisi motiivi murhaan ja kaikissa on joku vallitseva ominaispiirre, jonka voi luokitella kuolemansynniksi. Niinpä jutun selvitys kiertyy kuolemansyntien, pecados capitales, ympärille. 

YLENSYÖNTI - LA GULA
Tähän syntiin syyllistyy pappa Guillermo Grau, joka on kuin mafiapomo Don Vito Corleone yritysryppäässään ja lähipiirissään. Heiveröisestä vauvasta kasvoi ahmimishäiriöinen, sairaalloisen lihava mies. Lapsuuden köyhyys maaseudulla vaihtui ylelliseen elämään Madridissa, kun perityillä mailla kultasuoni pulputti öljyä. Naimisissa, kaksi poikaa: tyhmä ja väkivaltaiseen käytökseen helposti äityvä poika Bernardo; fiksu Willy menehtyi nuorena  moottoripyöräonnettomuudessa.

VIHA - LA IRA
Tämä on agressiivisen ja vaarallisen Bernardo Graun synti. GG:n ainoa elossa oleva poika vihasi silmittömästi Carolinaa, koska koki naisen kilpailijakseen. Naimisissa, down-lapsi.

LAISKUUS LA PEREZA
Murhatun sisko Elena Martín on laiska nainen, joka on elänyt avomiehensä Pedron kanssa jo vuosia sisarensa kustannuksella. Lumen saartama talo vuoristossa on sotkuinen ja siellä vilisee kissoja. 

HIMO - LA LUJURIA
Grau & Co:n tekstiilitehtaan johtaja Álvaro Giménez on kuvottava seksimaanikko, joka pröystäilee vihreillä silmillään ja pitkillä silmäripsillään. Miten ihmeessä Carolinalla oli seksisuhde tämän iljetyksen kanssa?

AHNEUS - LA AVARICIA
GG:n veljentytär, ruma Carlota Grau on naimisissa menestyvän asianjajaja Fernando Moralesin kanssa. Fernardo haluaa avioeron ja oli rakastunut kuolleeseen Carolinaan.

YLPEYS - LA SOBERBIA
Edellisen sisko, satumaisen kaunis Mercedes Grau löysi tien pois köyhyydestä naidessaan rikkaan ja aatelisen markiisi Miguelin, josta toivoo Espanjan uutta pääministeriä. 

KATEUS - LA ENVIDIA
Kavalluksiin syyllistyvä Cervasio Morales johtaa suvun yhä heikommin menestyvää kodinkoneliikeketjua ja tuntee sairaalloista kateutta veljeään Fernandoa kohtaan. Myös rakastunut Carolinaan.

Tämän sekavan vyyhdin sokkeloissa liikkuvat väsymättä rikostutkija Reyes ja nuori Manolito. Pidin kovasti tästä rikostutkijaparista ja heidän yhteistyönsä kuvauksesta. Tarinan edetessä paljastuu Reyesin 12 vuotta sitten kohtaama tragedia: vaimo ja poika kuolivat liikenneonnettomuudessa, tytär jäi eloon, mutta suruunsa käpertynyt isä antoi tytön sukulaisille kasvatettavaksi. Nuutunut ja elämäniloton Reyes on alussa nuhjuinen kuin Peter Falkin Columbo, mutta nuoren Manoliton seura tekee hänelle hyvää. Hän kokee tämän kuin omaksi pojaksen, piristyy ja alkaa pukeutua puhtaisiin paitoihin, mutta on edelleen tukehduttaa työparinsa jatkuvalla tupakanpoltollaan.

Pidin siitä, miten tutkinta eteni askel askeleelta. Epäillyt kiersivät totuutta ja sumuttivat tutkijoita kaikin tavoin, mutta päät yhdessä pohtiminen paljasti aukot heidän lausunnoissaan. Dalmau varaa lukijalle muutamankin jymy-yllätyksen: murhattu Carolina oli itseasiassa myös Graun perheen jäsen, ei vain palkollinen. Hän oli myös raskaana, mutta kuka oli lapsen isä? Loppuratkaisu oli christiemäinen: koko niljakas joukko oli kutsuttu Guillermo Graun hulppeaan villaan. Mielikuvituksellinen loppuratkaisu käytiin talvimyrskyn piinatessa Madridia, pari kuollutta tuli lisää ja tutkijammekin olivat hengenvaarassa. Rahakas, yläluokkainen piiri pyöri, rakkaussuhteita riitti ja politiikka oli pelissä mukana Construimos-puolueen kautta.

Dekkari oli tosi mukavaa kuunneltavaa, kieli oli selkeää ja lukija erinomainen. Loppuratkaisu oli vähän turhan mielikuvituksellinen, mutta Madridissa oli mukava piipahtaa!

Eugenia Dalmau - El pecado que mató a  Carolina Martín
Word Audio Publishing 2019
Äänikirjan lukija Benjamín Figueres
__________________

Eugenia Dalmau se licenció en Ciencias Económicas y Empresariales en la Universidad de Valencia, ciudad en la que nació. Perfeccionó su formación en Estados Unidos y los últimos 20 años el trabajo la ha llevado a viajar por Europa y América. Tras años viendo posibilidades se decidió a publicar su primera novela: El pecado que mató a Carolina Martín donde, al igual que en La vecina del tercero derecha, se combina el suspense con personajes y circunstancias que se dan en el día a día, porque… ¿qué hay más intrigante que la vida misma? Kirjailijan nettisivu

2 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaa hyvältä. Varsinkin, kun tapahtuu Madridissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli tosi kiva ja viihdyttävä kuunnella. Loppu meni vähän överiksi, mutta ihan jees. Kokeile!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.