26. helmikuuta 2021

Helmikuun luetut ja kuunnellut


Helmikuu oli raskas kuukausi. Kuuntelin pääosin äänikirjoja, mutta sentään luinkin.
Saldo 16 kirjaa, bloggaukset vähän huonolla tolalla. Kolme elämyksellisintä & muut:

Linda Boström Knausgård - Lokakuun lapsi **** Like 2021 #äänikirja
Lokakuun lapsesta on blogissa vain tämä lyhyt maininta: 
Linda Boström Knausgård kertoo omasta elämästään, avioliitostaan ja erostaan; kuvaa millaista oli lapsuus näyttelijä-äidin ja pelottavan ja uhkaavan bipolaarisen isän tyttärenä. Hän itse sai saman diagnoosin 26-vuotiaana ja on kamppaillut sairauden aiheuttamien mielialojen kanssa siitä lähtien. Leena Nuoran lukemana Lindan koskettava ja traaginen teksti menee luihin ja ytimiin. Oli järkyttävää lukea pakkohoidosta psykiatrisessa sairaalassa, jossa muistia vaurioittavia sähköshokkeja annettiin viikoittain ’tehtaassa’. Lääkärit väittivät, että sähköshokit ovat hellävaraisia ja vertasivat niitä tietokoneen uudelleenkäynnistämiseen. Vähänpä he tiesivät tai välittivät. Pakkohoitopotilaana Linda ei voinut niistä kieltäytyä. Sähköhoitoa käytetään Suomessakin psykoottisten masennuspotilaiden hoidossa kun mikään muu ei auta. Kirjailijan haastattelu / The Guardian.

Harry Salmenniemi - Asiakaskoralli *** Siltala 2021
Nyt ihmettelen, miksi olen kitsastellut tähtien kanssa. Lisäänpä siis sydämen ❤︎ Asiakaskoralli on Harry Salmenniemen novellikokoelmasarjan neljäs osa, joka alkaa kustannustoimittajan muka kirjoittamalla kirjailijaesittelyllä. Se esittää Salmenniemen huikeana elämäntaidon guruna, jolla on liuta seuraajia ja joka lupaa seuraajilleen valaistumisen. Näinkö on? Novelleissa seuraa sitten kimppaseksiä, Tinder-deittejä, murhatun puheenvuoro, sairaita tyyppejä ja kielteisen kerrontatavan harjoitus, mikä oli mainio. Mukana on paljon yrityselämän irvailua, ja näistä novelleista pidin eniten. Kaikkihan me olemme törmänneet yritysten kaunopuheisiin toiminta-ajatuksiin ja korkealentoisiin eettisiin ohjeistoihin. Mutta miten selviää tässä hommassa yritys, joka harjoittaa ihmiskauppaa? Jos Salmenniemi päättäisi jättää kirjailijanuransa, aivan varmasti aukenisi huippupaikka yrityselämän teesien kirjoittajana! Salmenniemi on virtuoosimainen sanankäyttäjä ja tarinoiden rakentaja. Pokkana hän puhuu totisella naamalla vinksahtaneita ja absurdeja nykyihmisen elämästä ja toimintaympäristöstä. Kukaties Salmenniemessä onkin vähän opettajan vikaa - kun rankat tosiasiat pukee irvailuun tai kääntää ne päälaelleen, havahduttaahan se.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Joonatan Tola - Punainen planeetta **** Otava 2021 #äänikirja
Punaisesta planeetasta on blogissa vain tämä lyhyt maininta: 
Esikoisromaanissaan Joonatan Tola (s. 1983) kertoo lapsuudestaan ja alkoholisoituneesta, skitsofreniaa sairastavasta taiteilijaisästään. Kirjan esittelyssä sanotaan mm. Lopputulos on karnevalistisen hurjasti elämää sykkivä sekä samaan aikaan sielua ravistavan traaginen kertomus. Ja sitä se oli, erittäin hyvin kirjoitettu ja todella rankka. Herää kysymys, miksi lastensuojeluviranomaiset eivät saaneet puututtua perheen elämään, elettiinhän sentään jo 80-lukua. Mutta turvattomat lapsuusvuodet jättivät kyllä jälkensä, ei Joonatan ilman terapiaa ole niistä selvinnyt. Tarinaansa Tola höystää mustalla huumorilla. Ymmärtääkseni kirja saa jatkoa. Google-haulla löytyy runsaasti kirjailijan haastatteluja teoksen tiimoilta.

MUUT ULKOMAISET
Agatha Christie - Un cadáver en la biblioteca **** Planeta audio 2019 #äänikirja
Eugenia Dalmau - El pecado que mató a Carolina Martín **** WAP 2019 #äänikirja
Adeline Dieudonné - Oikeaa elämää ** Wsoy 2021 #äänikirja
Alicia Giménez Bartlett - Sin muertos *** Planeta audio 2020 #äänikirja
Alicia Giménez Bartlett - Un barco cargado de arroz *** Planeta audio 2021 #äänikirja
Alicia Giménez Bartlett - Mensajeros de la oscuridad **** Planeta audio 2020 #äänikirja
Alicia Giménez Bartlett - Día de perros *** Grijalbo 1997 #äänikirja
Han Kang - Valkoinen kirja **** Gummerus 2021 ❤︎
Guadalupe Loaeza - En el clóset *** Storyside 2021  #äänikirja
Vanessa Springora - Suostumus **** Wsoy 2020 #äänikirja ❤︎

MUUT KOTIMAISET
Helena Steen - Paikka hyvässä perheessä *** Minerva 2021


Aurinkoa ja kiinnostavia lukuelämyksiä maaliskuuhun!

1 kommentti:

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.