12. helmikuuta 2021

Alicia Giménez Bartlett - Mensajeros de la oscuridad


Mensajeros de la oscuridad - Petra Delicado ja vaaran viestit, dekkarisarjan kolmas osa, on hirtehinen ja hilpeä. Teemasta johtuen liikutaan verbaalisesti pikkutuhmalla alueella ja lukija oppii kirosanoja ja alatyylistä seksisanastoa. Petra päätyy tämän omituisen rikossarjan keskeiseksi hahmoksi siitä syystä, että hän esiintyy poliisin edustajana televisiossa. Eräänä päivänä mitään aavistamaton Petra kokee kauhun hetken postia avatessaan: paksusta kirjekuoresta pulpahtaa irtileikattu penis.

Peniksiä saapuu lisää ja jokaiselle niistä tehdään ’ruumiinavaus’ ja tarkka oikeuslääketieteellinen tutkimus. Eräästä peniksestä löytyy kynttilävahaa, toisesta outo pieni kivi. Tutkinnan suorittanut oikeuslääkäri päättelee, että penikset kuuluvat nuorille miehille ja että operaatiot on suoritettu kirurgin välinein ja ammattitaidolla. Outoa on se, että nuoria miehiä ei ilmoiteta kadonneiksi eikä ruumiita löydy. Ovatko nämä nuoret miehet siis elossa? Miksi he eivät ilmoita kauheasta kastraatiostaan?

Kynttilävaha johdattaa Petran ja Fermínin outojen lahkojen jäljille. Niiden jäsenet ovat yleensä nuoria keskiluokkaisia, hyvin koulutettuja miehiä, joilla on joku tunne-elämän ongelma. Lahkojen toimintatapoihin kuuluvat mm. kiristys, kidnappaukset, prostituutio ja aivopesu. Monista lahkoista esiin nousevat Skientologia ja Arco Iris (Sateenkaari). Arco Iris toimii Tarragonan lähellä ja tutkimukset kohdistuvat siihen.

Peniksettömiä ruumiitakin alkaa ilmaantua, ja molemmat vainajat olivat lääketieteen opiskelijoita. On ilmeistä, että jäljet johtavat lääketieteelliseen tiedekuntaan, niinpä päätetään soluttaa nuori poliisi Miguel opiskelijoiden joukkoon. Outoa kiveä jäljittäessään työpari törmää venäläiseen Rasputinin näköiseen ja oloiseen Sergei Ivanoviin, joka hoitaa Espanjassa Tarragonan lähellä venäläisen mafian luksusrakennushanketta. Miehestä lisätietoja saadakseen on lennettävä Moskovaan.

Viikko Moskovassa on vodkanhuuruista ja intohimon täyttämää. Petra lankeaa venäläisen poliisin Alexander Recoffin karhumaiseen syliin. Tiedustelut johtavat ikivanhan kielletyn lahkon jäljille, jonka tärkein piirre on puhtauden vaatimus - eli seksistä pidättäytyminen ja rituaaliset kastraatiot.

Mensajeros de la oscuridad on minusta toistaiseksi sarjan paras osa, vaikka aihe onkin groteski. Petran ja Fermínin dialogit ovat hillittömän hauskoja. Feministipomonsa edessä ja kaiken arkaluontoisuuden keskellä Fermín menee täysin pois tolaltaan tuntien, että hänen miehisyytensä on vaarassa. Silti hän pystyy huvittamaan Petraa tiukoissa paikoissa hupaisilla penislauluillaan, jotka rimmaavat loppusointuineen kaikkineen. Saadakseen syyllisen tunnustamaan, Petra tarttuu itsekin kirurginveitseen obduktiolääkärin silmien edessä. Moskovan arktinen kylmyys oli jäätää Petran, mutta intohimoinen rakastelu Leninin mausoleumissa arkun kupeessa lämmitti ja jätti pysyvät muistot. Venäjä istui myös ajankohtaisesti tähän päivään - kukapa pystyisi Venäjän pimeyttä ja nykyistäkään politiikkaa ymmärtämään.

Alicia Giménez Bartlett - Mensajeros de la oscuridad
Suom. Petra Delicado ja vaaran viestit, 2014
Planeta audio 2020
Äänikirjan lukija Rosa Guillén
_______________

Petra Delicado -sarjassa on ilmestynyt 12 osaa, joista neljä on suomennettu. Planeta audio julkaisee näitä juuri parhaillaan äänikirjoina. Tänään ilmestyi äänikirjana osa 8. Nämä ovat todella viihdyttävää kuunneltavaa, pidän kovasti.

#1 Ritos de muerte, 1996 / Petra Delicado ja merkityt tytöt, 2012
#2 Día de perros, 1997 / Petra Delicado ja vihaiset koirat, 2013
#3 Mensajeros de la oscuridad, 1999 / Petra Delicado ja vaaran viestit, 2014
#4 Muertos de papel, 2000
#5 Serpientes en el paraíso, 2002
#6 Un barco cargado de arroz, 2004 / Petra Delicado ja kodittomat, 2016
#7 Nido vacío, 2007
#8 El silencio de los claustros, 2009
#9 Nadie quiere saber, 2013
#10 Crímenes que no olvidaré, 2015
#11 Mi querido asesino en serie, 2017
#12 Sin muertos, 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.