14. helmikuuta 2021

Lyhyesti: mm. Lokakuun lapsi, Oikeaa elämää & Punainen planeetta


Olen kuunnellut paljon äänikirjoja helmikuun pakkasten paukkuessa. Toiset ovat tuoneet viihdettä enemmän kuin toiset. Tuntuu, että olen yhtä jäässä kuin luonto ulkona eikä pitempiä blogitekstejä näistä ota syntyäkseen. Mutta haluan kirjata nämä äänikirjat muistiin ja tilastoihin.

Linda Boström Knausgård - Lokakuun lapsi **** Like 2021
Alkuteos Oktoberbarn
Suomentanut Petri Stenman
Äänikirjan lukija Leena Nuora

Lokakuun lapsessa Linda Boström Knausgård kertoo omasta elämästään, avioliitostaan ja erostaan; kuvaa millaista oli lapsuus näyttelijä-äidin ja pelottavan ja uhkaavan bipolaarisen isän tyttärenä. Hän itse sai saman diagnoosin 26-vuotiaana ja on kamppaillut sairauden aiheuttamien mielialojen kanssa siitä lähtien. Leena Nuoran lukemana Lindan koskettava ja traaginen teksti menee luihin ja ytimiin. Oli järkyttävää lukea pakkohoidosta psykiatrisessa sairaalassa, jossa muistia vaurioittavia sähköshokkeja annettiin viikoittain ’tehtaassa’.  Lääkärit väittivät, että sähköshokit ovat hellävaraisia ja vertasivat niitä tietokoneen uudelleenkäynnistämiseen. Vähänpä he tiesivät tai välittivät. Pakkohoitopotilaana Linda ei voinut niistä kieltäytyä. Sähköhoitoa käytetään Suomessakin psykoottisten masennuspotilaiden hoidossa kun mikään muu ei auta. Kirjailijan haastattelu / The Guardian.
 
Adeline Dieudonné - Oikeaa elämää ** Wsoy 2021
Alkuteos La vrai vie 2018
Suomentanut Saara Pääkkönen
Äänikirjan lukija Talvikki Eerola

Belgialainen Dieudonné on syntynyt vuonna 1982. Kirjan esittelyssä sanottiin, että se on kansainvälinen suurmenestys ja että romaanissa “satujen viattomuus kohtaa Stephen Kingin trillereiden kauhun.” Minulle tämä oli silkkaa karmean perheväkivallan kuvausta ja mieleeni tuli Èdouard Louisin teokset. Minäkertoja on huippuälykäs nuori tyttö, joka yrittää tervehdyttää traumasta puhumattomaksi mennyttä pikkuveljeään ja selvitä väkivaltaisen isänsä terrorisoimassa kodissa. Huvipuistossa työskentelevä isä oli raivokas ja väkivaltainen hullu, jonka kallis metsästysharrastus tuntui epäuskottavalle hänen palkkatuloihinsa nähden. Ei minun kirjani.


Joonatan Tola - Punainen planeetta **** Otava 2021
Äänikirjan lukija Ilkka Villi

Esikoisromaanissaan Joonatan Tola (s. 1983) kertoo lapsuudestaan ja alkoholisoituneesta, skitsofreniaa sairastavasta taiteilijaisästään. Kirjan esittelyssä sanotaan mm. Lopputulos on karnevalistisen hurjasti elämää sykkivä sekä samaan aikaan sielua ravistavan traaginen kertomus. Ja sitä se oli, erittäin hyvin kirjoitettu ja todella rankka. Herää kysymys, miksi lastensuojeluviranomaiset eivät saaneet puututtua perheen elämään, elettiinhän sentään jo 80-lukua. Mutta turvattomat lapsuusvuodet jättivät kyllä jälkensä, ei Joonatan ilman terapiaa ole niistä selvinnyt.  Tarinaansa Tola höystää mustalla huumorilla. Ymmärtääkseni kirja saa jatkoa. Google-haulla löytyy runsaasti kirjailijan haastatteluja teoksen tiimoilta.Agatha Christie - Un cadáver en la biblioteca **** Planeta audio 2019
Alkuteos The Body in the Library 1942
Äänikirjan lukija Rosa Guillén

Tästä muistin vain alkutilanteen: St Mary Meadissa kunnianarvoisan eversti Bantryn kirjastosta löytyy kuristettu nuori tyttö. Miss Marple on rouva Bantryn ystävätär ja päätyy näin ollen pistämään nokkansa juttuun. Erinomainen lukija ja Christie kuvaa vallan herkullisesti pikkupaikkakunnan juoruilevaa ilmapiiriä ja neiti Marplen kaiken hoksaavaa ajattelutapaa - kuin myös hänen tapaansa jaaritella ummet ja lammet, mikä on ajaa hulluuden partaalle murhaa tutkivat poliisit. Agatha kestää aikaa!

Alicia Giménez Bartlett - Un barco cargado de arroz #6 *** Planeta audio 2021
Äänikirjan lukija Rosa Guillén

Tämä osa on suomennettu nimellä Petra Delicado ja kodittomat. Planeta audio julkaisee näköjään Petra Delicado -sarjaa äänikirjoina. 12.2. ilmestyi #8 El silencio de los claustros, ja luultavasti sekin tulee kuunneltua. Tämän osan nimi tulee laitapuolen kulkijan Anselmon suuresta unelmasta: mies unelmoi laivasta, joka olisi täynnä riisiä. Hän purjehtisi sillä johonkin idylliseen maahan, jossa ei olisi sotaa eikä pahaa ja perustaisi ruokaravintolan. Petralla on kiihkeä rakkausjuttu psykiatrimiehen kanssa, mutta ei hän osaa sitoutua. Dialogit Petran ja Fermínin välillä ovat kerrassaan nautittavia - viihdyttävää kuunneltavaa.

Alicia Giménez Bartlett - Sin muertos #12 *** Planeta audio 2020
Äänikirjan lukija Rosa Guillén

Ei suomennettu. Tässä osassa Petra Delicado kertoo elämästään, lapsuudestaan, siskoistaan ja rakkauksistaan. Hän oli nuorena hyvin moderni ja Francon vastainen, mutta hylkäsi taideopintonsa, päätyi asianajajaksi ja täydellisesti uralleen antautuneen Hugon puolisoksi. Lopulta Petra jätti taakseen Hugon, ylellisen elämänsä ja juristinuransa - ja ryhtyi poliisiksi, koska asianajajan työ oli hänestä rutikuivaa ja tylsää. Petra on kyllä mainio hahmo: reipas, inhimillinen ja helposti lähestyttävä.

3 kommenttia:

  1. Hyvää ystävänpäivää Riitta :)

    Tolan ja Boströmin teokset ovat lukulistallani.

    VastaaPoista
  2. Mulla on tunne, että äänikirjat ovat tämän talven suurimpia hittejä.

    Mukavaa ystävänpäivän iltaa!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.