5. helmikuuta 2021

Alicia Giménez Bartlett - Día de perros


Tämä Petra Delicado -sarjan kakkososa on suomennettu nimellä Petra Delicado ja vihaiset koirat. Petran ja Fermínin ensimmäisestä casesta on kulunut jo kaksi vuotta, jonka he ovat taas viettäneet tylsissä arkistohommissa. Vihdoin he saavat tutkittavakseen uuden jutun: kadulta löytyy henkihieveriin mukiloitu laitapuolen kulkija, joka kuolee myöhemmin vammoihinsa. Ei nimeä, ei papereita, ei johtolankoja. Mutta pian tulee ilmoitus jossain asunnossa yksin ulvovasta koirasta. Olisiko se mukiloidun miehen?

Koira johdattaa isäntänsä jäljille. Mies on nelikymppinen Lucena Patriot, jonka surkeasta asunnosta löytyy nälkiintynyt sekarotuinen koira. Asunnosta löytyy myös omituisia kirjanpitovihkoja, joissa alkuun summat ovat pienehköjä, mutta kohta jo huomattavia. Kunnallisen koiratarhan kaameaksi havaittuaan, Petra säälii rumaa koiraa ja ottaa sen kotiinsa asumaan. Hän antaa sille nimeksi Espanto, Kauhu ulkomuodon mukaan. 

Koiratarvikkeita ostaessaan Petra tutustuu lähellä toimivaan eläinlääkäriin. Mies on oikea komistus ja rakkausjuttuhan siitä kehkeytyy. Fermíniinkin iskee voimalla kuudenkympin villitys: hän pyörittää samanaikaisesti kahta naista! Toinen on eläinaiheisten kirjojen kirjakauppaa pitävä Angela, toinen suojelukoirien kouluttaja Valentina. Hullaantunut Fermín ostaa molemmille naisille samanlaiset sydänkaulakorut ja pitää heille erikseen tupaantuliaiset uudessa asunnossaan. Kyllä, Fermín on vihdoin muuttanut asuntolan huoneesta omilleen.

Koirien ystävälle tämä osa on sekä kiinnostava että ahdistava. Tapausta tutkiessaan Petra ja Fermín tutustuvat Barcelonan alamaailmaan, jossa koirilla tehdään säälimätöntä bisnestä. Katukoiria toimitetaan eläinkokeisiin laboratorioihin ja suojelukoirarotujen (mm. rotweiler, saksanpaimenkoira, dobermanni, buldoggi) kasvattajilta varastetaan nuoria uroskoiria. Miksi? Laittomiin koiratappeluihin, joisa pyörii iso raha. Koirien kuvaus teoksessa on erittäin asiantuntevaa ja niitä kävi sääliksi. Espanton hillitön pelko toista koiraa kohtaan tuli iholle.

Giménez Bartlett on luonut kerrassaan mainiot henkilöhahmot - ties kuinka monta miljoonaa lukijaa ympäri maailman Petran ja Fermínin keskinäinen sanailu on hurmannut! Kun avaa Petra Delicado -kirjan, tuntuu kuin tulisi kotiin tai ainakin kuin sinut otettaisiin avosylin vastaan. 

Alicia Giménez Bartlett - Día de perros
Suom. Petra Delicado ja vihaiset koirat, Tammi 2013
Planeta audio 2020
Äänikirjan lukija Rosa Guillén
________________

Petra Delicado -sarjassa on ilmestynyt 12 osaa, joista neljä on suomennettu. Planeta audio julkaisee näitä juuri parhaillaan äänikirjoina. Nämä ovat todella viihdyttävää kuunneltavaa, pidän kovasti.

#1 Ritos de muerte, 1996 / Petra Delicado ja merkityt tytöt, 2012
#2 Día de perros, 1997 / Petra Delicado ja vihaiset koirat, 2013 
#3 Mensajeros de la oscuridad, 1999 / Petra Delicado ja vaaran viestit, 2014 
#4 Muertos de papel, 2000
#5 Serpientes en el paraíso, 2002 
#6 Un barco cargado de arroz, 2004 / Petra Delicado ja kodittomat, 2016 
#7 Nido vacío, 2007
#8 El silencio de los claustros, 2009
#9 Nadie quiere saber, 2013
#10 Crímenes que no olvidaré, 2015 
#11 Mi querido asesino en serie, 2017
#12 Sin muertos, 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.