22. helmikuuta 2021

Harry Salmenniemi - Asiakaskoralli ja muita novelleja


Asiakaskoralli on Harry Salmenniemen novellikokoelmasarjan neljäs osa. Olen lukenut aiemmista kokoelmista kaksi, Uraanilampun ja Delfiinimeditaation. Tämä kokoelma alkaa kustannustoimittaja Antti Arnkilin muka kirjoittamalla kirjailijaesittelyllä, joka esittää Salmenniemen huikeana elämäntaidon guruna tai opettajana, jolla on liuta seuraajia ja joka lupaa seuraajilleen valaistumisen. Kiva leikillinen vääntö, josta käy ilmi Salmenniemen kirjallinen ura. Mutta ajat ovat ahdistavat, joten gurulle & messiaalle on tilaus.

Novelleissa seuraa sitten kimppaseksiä, Tinder-deittejä, murhatun puheenvuoro, sairaita tyyppejä ja kielteisen kerrontatavan harjoitus, mikä oli mainio. Mukana on paljon yrityselämän irvailua, lukeehan takakannessakin enteellisesti "Minä tiedän, kuinka ihmisiä organisoidaan ja innostetaan." Kaikkihan me olemme törmänneet yritysten kaunopuheisiin toiminta-ajatuksiin ja korkealentoisiin eettisiin ohjeistoihin. Mutta miten selviää tässä hommassa yritys, joka harjoittaa ihmiskauppaa? Teksti on nautittava ja autenttisen oloinen, mutta ehkä hiukan toisteinen. Jos Salmenniemi päättäisi jättää kirjailijanuransa, aivan varmasti aukenisi huippupaikka yrityselämän teesien kirjoittajana!

Salmenniemi on Italia-fani ja muistan hyvin hänen kiinnostavan esseensä Rooman Trasteverdestä Markku Kaskelan & Tomi Kontion kirjassa Vaelluksia Italiassa. En päässyt kokemaan viime keväänä Salmenniemen kävelyreittiä, mutta aiemmin Firenzessä näin hänen työelämän näkökulmasta uudesti selittämiään Rafaelin, Lorenzo Lippin, Caravaggion ja Artemisia Gentileschin teoksia. Nämä selitykset oli nerokkaasti keksitty, pidin kovasti useimmista.


Caravaggio: Työelämän kutsu
Työtön on juuri täyttämässä lomaketta, kun työmarkkinoiden lähettämä enkeli tulee 
kutsumaan häntä. Työttömän kasvoilta kuvastuu hämmennys, jopa ärtymys - 
ovelasti Caravaggio vihjaa, ettei työtön ole itse asiassa kiinnostunut palkkatyöstä. 
// Hän muistuttaa toisaalta huomioliiviin pukeutunutta duunaria, toisaalta punaista lakkoilijaa.


Artemisia Gentileschi: Tyytyväinen nainen
Artemisia Gentileschin maalaus on paitsi selvä omaelämäkerrallinen tunnustus, 
myös erinomainen varoitus miehille siitä, mitä emansipoituneet naiset todella tahtovat.

Pidin myös Salmenniemen työpaikkahakemuksista. Hän hakee useammalla hakemuksella pienen kunnan kunnanjohtajan virkaa, todellisuudesta tutuin sanankääntein. Hakemus hakemukselta ne muuttuvat ärsyyntyneemmiksi kun turhautuminen ja raivo kasvavat. Allekirjoitukset kuvaavat myös tätä kehitystä. Kirjan lopussa Salmenniemi sanoo, että tekstit on luotu jollain tekstigeneraattorilla. Hyvin toimi.

Tilitoimiston pikkujoulut kääntyivät villiksi ja eritteiseksi orgiaksi, jonka jälkipuinti oli pitkä ja tuskainen. Luulen, että tämä novelli vetoaa enemmän mieslukijoihin, tai mistäs minä tiedän. Suomalaisen naispianistin Tinder-deitit olivat kaikki Nato-harjoitukseen osallistuvia sotilaita. Tarinassa oli ripaus kauhua tai ainakin todellisuuden ylittävää. Niminovelli Asiakaskoralli sujahtaa taas yrityselämään ja kertoo esiintymiskammoisesta työntekijästä, joka paniikkikohtaustensa aikana esiintyy ilmiömäisen upeasti. Sisimmässään hän ei usko mihinkään, ei yrityksen tuotteisiinkaan, mutta kas, hänen myyntipuheensa myyvät kuin häkä.

Salmenniemellä on myös suunnitelmia surkeaan jamaan päätyneelle Helsingille ja köyhyysloukussa eläville helsinkiläisille. Suomen pääkaupunki on kallis kaupunki, jossa vain arvoasuntojen perijät voivat elää ihmisarvoista elämää. Ensiksikin monille patsaille on tehtävä jotain ja keskustan taidemuseoiden on päästävä kultakauden taiteesta eroon. Sanomatalo luovutetaan feministeille ja talonvaltaajille ja turistit häädetään Engelin keskustasta - ynnä muuta kaupunkikuvaa muuttavaa. Valon ja vapauden lähettiläät tuovat sitten toivoa ahdistuneille kaupunkilaisille. Melkoinen messiaaninen universaalin rakkauden julistus!

Salmenniemi on virtuoosimainen sanankäyttäjä ja tarinoiden rakentaja. Pokkana hän puhuu totisella naamalla vinksahtaneita ja absurdeja nykyihmisen elämästä ja toimintaympäristöstä. Kukaties Salmenniemessä onkin vähän opettajan vikaa - kun rankat tosiasiat pukee irvailuun tai kääntää ne päälaelleen, havahduttaahan se.

Bloggaukseni Salmenniemen teoksista: Uraanilamppu / Delfiinimeditaatio / Yö ja lasi

Harry Salmenniemi - Asiakaskoralli ja muita novelleja
Siltala 2020
Kirjastosta
______________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.