15. tammikuuta 2021

Keigo Higashino - Uskollinen naapuri


Tässä maailmassa ei ole turhia hammasrattaita, 
ja jokainen ratas päättää itse oman käyttötarkoituksensa.

Keigo Higashino on Japanissa erittäin suosittu rikoskirjailija ja Uskollinen naapuri oli hänen läpimurtoteoksensa. Tässä dekkarissa kirjailija kertoo heti alussa kuka murhattiin, miten ja miksi. Lukijan jännite syntyy murhaa tutkivien poliisien ajatusratojen ja heidän päättelykykynsä seuraamisesta. Teksti tuntuu japanilaiselta: se on älyllistä, kohteliasta ja kuivan koleaa, mutta siitä huolimatta haluaa lukea onko loppuratkaisu niin uskomaton kuin on väitetty.

Yasuko on kaunis nainen, joka asuu kaksin teini-ikäisen tyttärensä Misaiton kanssa jossain Tokion lähiössä. Aiemmin hän työskenteli yökerhossa baariemäntänä, mutta on nyt töissä bento-eväsrasioita myyvässä pienessä myymälässä. Viisi vuotta aiemmin hän on eronnut väkivaltaisesta miehestään Togashista, mutta nyt tämä hulttio ilmestyy taas häiritsemään ja kerjäämään rahaa. Asunnossa syntyy käsirysy, jonka tiimellyksessä Yasuko kuristaa miehen tyttärensä avustamana. Seuraa shokki ja ensimmäinen ajatus on ilmoittautua poliisille.

Mutta ennen kuin Yasuko ehtii tarttua luuriin, naapurin huippuälykäs matematiikanopettaja Ishigami tulee apuun. Mies lupaa hävittää ruumiin, huolehtia kaikesta ja antaa naisille ohjeet, mitä kertoa poliisille. Ishigamia tähän uskomattomaan altruistiseen tekoon ajaa rakkaus Yasukoon. Hän on yksinäinen vanhapoika eikä hänellä ole opetustyön lisäksi mitään sosiaalisia kontakteja; hän on ruma, pyöreä ja kaljuuntumassa. Auttamalla Yasukoa ja tämän tytärtä hän voisi päästä tämän viehättävän naisen suosioon.

Tapausta selvittelee rikosetsivä Kusanagi, jonka apuna joskus toimii hänen ystävänsä, fysiikanprofessori Yukawa. He näet ovat tuttuja jo opiskeluajoiltaan Japanin keisarillisesta yliopistosta. Käy ilmi, että Yasukon naapuri Ishigami on myös professorin ystävä opiskeluajoilta ja hän ihmettelee suuresti, että tuo silloin lupaava tutkija - suorastaan nero! - työskentelee aivan tavallisena opettajana.

Kusanagikaan ei ole tyhmä mies, samaisen keisarillisen yliopiston kasvatti hänkin. Mutta ne varsinaiset nerot ja älynjättiläiset ovat naapuri ja professori. Higashino näyttää lukijalle, miten nämä huippuälykkäät miehet ottavat päättelyissään mittaa toisistaan leikkien kissa- ja hiirileikkiä keskenään. Tärkein kysymys on kuka naruttaa ketäkin. Siirto siirrolta ja nappula nappulalta tämän henkirikoksen monimutkainen yhtälö ratkeaa. Olihan siellä lopussa aikamoinen käänne, jota en osannut odottaa. Uskollinen naapuri kertoo paljon myös tokiolaisesta elämänmenosta ja oli kiinnostava dekkari vähän epätavallisemmassa miljöössä.


Keigo Higashino - Uskollinen naapuri
Alkuteos Yōgisha X No Kensin 2005
Suomentanut Raisa Porrasmaa
Kansi Tony Eräpuro
Punainen silakka 2020
Omasta hyllystä
_______________

Keigo Higashino (s. 1958) on japanilainen kirjailija joka tunnetaan erityisesti rikoskirjoistaan. Keigo Higashino on kirjoittanut lukuisia dekkareita, romaaneja ja lasten kirjoja. Hän on Japanin luetuimpia kirjailijoita ja hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. Kirjojen pohjalta on tehty myös useita elokuvia ja tv-sarjoja.

5 kommenttia:

 1. Keigo Higagshino on eräs lempparikirjailijani! Olen lukenut häneltä kaikki englanniksi käännetyt kirjat. Sanat eivät ole vain sanoja, ne pitää osata tulkita. Minua viehätti tässä kirjassa myös dialogit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, dialogit olivat upeita, unohdinkin mainita niistä, ja niitähän oli paljon. Plussaa oli ehdottomasti erilainen asetelma ja Tokio miljöönä. Tykkäsin kovasti.

   Poista
 2. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen kuullut etsivän kirjailijan Keigo Higashinon nimestä Japanista.
  Halusin lukea hänen teoksensa.
  Kiitos suosituksesta.

  Terveisiä Indonesiasta.

  VastaaPoista
 3. Tämä kiinnostaa kovasti, sillä en ole lukenut japanilaista jännäriä. Viimeksi luin pari japanilaista lastenkirjaa, jotka ostin joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokio ja japanilaisuus miljöönä olivat virkistäviä. Jännitystä ei niinkään, mutta kiinnostava kyllä.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.