20. tammikuuta 2021

Pia Sievinen - Näkymätön


Kirjoitan tämän kirjan, sillä tiedän, että jossakin on suuri yksin elävien joukko, joka kaikessa hiljaisuudessa elää elämäänsä päivästä toiseen. Herää aamulla, menee töihin, istuu palavereissa, käy kaupassa, harrastaa, käy nukkumaan, viettää viikonloppua, tekee lomasuunnitelmia, suunnittelee tulevaisuutta, ostaa jääkaappeja, asuntoja ja autoja, ottaa lainaa, unelmoi ja miettii silloin tällöin mikä on tämän kaiken tarkoitus.

Pia Sievisen esikoisromaani Näkymätön pohtii yksin elävän keski-ikäisen sinkkunaisen dilemmaa. Yhteiskunta ympärillä tuntuu keskittyvän ydinperheeseen, lapsiarkeen ja ruuhkavuosiin. Voiko elää täysipainoista ja onnellista elämää sinkkuna, ilman että etsisi parisuhdetta antennit ojossa 24/7?

46-vuotiaalla Sofialla on kiireinen ja viettelevä työ markkinointiviestinnän parissa. Hän on tyylikäs, terve ja hoikka nainen, joka asuu Helsingin ydinkeskustassa Katajanokalla. Hän rakastaa työtään ja työn merkitys elämässä on suuri. Some, Twitter ja Facebook ovat myös olennainen osa elämää. Niiden ja sähköpostin avulla Sofia hoitaa työasioitakin kotisohvalta käsin. Ystäviään Sofia tapaa kaupungilla ja viettää paljon aikaansa kahviloissa. Sisaruksiin ja heidän lapsiinsa välit ovat lämpimät, mutta vauvakuumetta hän ei ole potenut koskaan. Sofia tekee päivittäin kaksi meditointiharjoitusta eikä laista kuntosalivuorostaan.

Kirjan luvut koostuvat yksityiskohtaisista päiväkirjanomaisista merkinnöistä, joissa Sofia luettelee mitä tekee milloinkin, aamu- ja iltarutiinit ja mitä ostaa kaupasta. Yksin elävistä on tärkeää puhua, onhan yhden hengen talouksia aina vain enemmän. Tällä hetkellä yli 1,2 miljoonaa suomalaista asuu yksin. Mutta lukiessa mietin, että ketä mahtaa kiinnostaa Sofian toistuvat rutiiniluettelot ja kauppalistat? Oliko niiden tarkoitus osoittaa, että lapsellisen kannalta katsoen ’huoleton' yksineläväkään ei pääse arkirutiineistaan? Koska kirja on lyhyt, päätin kuunnella loppuun ja katsoa avautuuko kerronta johonkin laajempaan.

Kesälomallaan Sofia lähtee joogaretriittiin Lissabonin lähelle, ja siitä olikin mielenkiintoista lukea. Retriitissä hän tutustuu berliiniläiseen nuoreen mieheen Jackiin, jonka kanssa he viettävät tiiviisti vapaa-aikansa ja ystävystyvät. He avautuvat toisilleen elämänsä kipukohdista: Sofialla on takanaan vaikea seurustelusuhde, Jackilla on juuri nyt ristiriitoja miesystävänsä kanssa. Erotessa ilmassa on haikeutta ja kotiinpalattuaan Sofia tuntee ihastuneensa tähän nuoreen homomieheen.

Retriitistä on se hyöty, että Sofia antaa tunteiden ja itkun tulla. Hän pystyy tekemään muutoksia tiukkoihin rutiineihinsa ja katselee ympärilleen hiukan avoimemmin. Tuskastuttavan yksityiskohtaisten päiväselostuksen lomassa Sofia miettii elämäänsä. Yrittäjäperheen tyttärenä hän omaksui suorittamisen ja pärjäämisen jo lapsena. Isä oli rakas, mutta kuoli liian varhain ja Sofia piti kaiken surun sisällään. Parikymppisenä hän lopulta romahti ja kävi seitsemän vuotta terapiassa.

Itse en kuulunut kirjan kohderyhmään, sillä sain kaksi lastani vähän päälle parikymppisenä. Uskon kyllä, että lapsettomat ja yksinelävät sinkkunaiset kokevat paineita parisuhteen muodostamiseen ja vauvatalkoisiin. Mutta onko tilanne näin paha, kun yhden hengen talouksia on Helsingissäkin noin 170 000 eli 50 % kaikista kotitalouksista? Täällä tilastoja asuntokuntien määristä Helsingissä. Samaa tematiikkaa löytyy myös Saara Turusen romaanista Sivuhenkilö, joka sekään ei puhutellut. Kiinnostava aihe, mutta odotin tältä kirjalta enemmän. Kesäinen Helsinki levittäytyi ihanana Sofian kulkureiteillä, mikä oli ehdottomasti plussaa. Yksineläminen ei tarkoita yksinäisyyttä, ja kuten alun sitaatista käy ilmi, yksineläjä elää aivan tavallista, omanlaistaan elämää. MOT.

Pia Sievinen - Näkymätön
Aho & Aho Publishers 2020
Äänikirjan lukija Matleena Kuusniemi
_______________

Pia Sievinen (s. 1973) on helsinkiläinen esikoiskirjailija. Hänen tiensä kirjoittajana on kulkenut City-lehden avustajasta mm. uutistoimittajaksi ja -päälliköksi, toimituspäälliköksi ja vapaaksi kirjailijaksi. Hän on kirjoittanut kolme tietokirjaa, Näkymätön on hänen ensimmäinen romaaninsa. Koulutukseltaan Sievinen on kauppatieteiden maisteri ja työskentelee markkinointiviestinnän parissa.

4 kommenttia:

 1. Esikoiskirjailija yleensä kiinnostaa minua. Harmi, että Pia Sievisen Näkymättömän aihe ei nappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sofia on kaukana sinun ja minun elämäntavasta, mutta minusta kukin saa elää valitsemallaan tavalla.

   Poista
 2. Kaipa se on niin, että näitä yksin eläviä on erityisesti kaupungeissa. Paineita on varmasti kuten kuvaat, mutta ehkä monet juuri nauttivatkin tuosta elämäntavasta nykyään enenevässä määrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on niin, että kun ikää tulee, tulee myös valikoivaksi. Mahdollisen kumppanin tulee olla jotain erityistä, että haluaa sekoittaa elämänkuvionsa. Nuorempana on joustavampi ja sopeutuvampi, luulen. Minun tätini ei mennyt koskaan naimisiin eikä saanut lapsiakaan, mutta hänellä oli paljon ystäviä ja paljon rakkaita harrastuksia: järjestöelämää, taidetta ja politiikkaa. Täti eli hyvää ja antoisaa elämää.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.