8. tammikuuta 2021

Guadalupe Nettel - Después del invierno


Matkustin Pariisiin ja New Yorkiin kirjallisuuden siivin. Meksikolaisen nykykirjailijan Guadalupe Nettelin (s. 1973) Después del invierno / Talven jälkeen on palkittu Premio Herralde de Novela -palkinnolla vuonna 2014. Teos on käännetty englanniksi, ei suomeksi. Äänikirjan lukijat olivat loistavia: miesääni samettisen seksikäs ja naisen ääni heleä ja nuori. Kirja on muhkea, joten kuunneltavaa riitti.  Tätä voisi kutsua naisten lukuromaaniksi dramaattisin ja traagisin aineksin. Juoni perustuu kahden päähahmon testimoniaaleihin ja heidän toisiinsa risteäviin elämiin.

Claudio on kuubalainen, mutta opiskellut Pariisissa ja työskentelee nyt kustantamon käännösten tarkistajana New Yorkissa. Nelikymppinen Claudio on hyvin arrogantti, hyvin macho ja varma seksuaalisesta viehätysvoimastaan. Hän seurustelee itseään 15 vuotta vanhemman Ruthin kanssa, pitkälti naisen statuksen ja varakkuuden vuoksi. La Habanassa elää edelleen äiti, jota hyväpalkkainen poika elättää. Itse asiassa on ihme, että Claudio pääsi monilapsisesta perheestä ainoana eroon köyhyydestä ja vallankumouksen melskeistä.

Äidittä kasvanut 27-vuotias Cecilia on tullut stipendiaattina Meksikosta Pariisiin jatkamaan kirjallisuuden opintojaan. Hän asuu pienessä yksiössä vastapäätä Père-Lachaisen hautausmaata. Ystäväksi, ja myöhemmin rakastetuksi, löytyy sisilialaissyntyinen seinänaapuri Tom, jolla on pakkomielle hautausmaihin. Tomin terveys on heikko, ja  tarinan edetessä hänen tilansa muuttuu yhä vakavammaksi. Cecilia on viaton kuin ruusunnuppu, mutta hautausmaat kiinnostavat häntäkin - outo juttu, joka saa selityksensä tytön lapsuudesta.

Claudio rakastuu hullun lailla Ceciliaan Pariisin matkallaan. Ei uskoisi moista tältä kyyniseltä mieheltä. Rauhallinen Cecilia tuntuu olevan hänen unelmiensa nainen, kiinnostunut kirjallisuudesta kuten hän itsekin. Claudion intohimoiset sähköpostit vakuuttavat Cecilian ja hän lentää New Yorkiin tapaamaan miestä. Siellä miehen jäykät jokapäiväiset maneerit käyvät kuitenkin hermoille ja orastava suhde päättyy nolosti mustasukkaisen Ruthin toimesta. 

Kuulostaa täydelliseltä chicklit-suhdesotkulta. Sitäkin, mutta romaani tarjosi paljon muutakin. Nettel pureutuu syvälle henkilöidensä psyykeen ja hänen kuvauksensa Pariisin kansainvälisestä opiskelijaelämästä ja kaupungista yleensäkin olivat hurmaavia. Romaanissa jäljitetetään kirjallisten ja muiden kuuluisuuksien hautoja Père-Lachaisella ja Montparnassen hautausmaalla, ja ihanaa musiikkiakin romaanissa kuunnellaan. Kohtalo kohteli äärimmäisen julmasti kumpaakin päähenkilöä: kuvottavan epäsympaattinen Claudio joutui nöyrtymään elämän edessä, samoin  Cecilia.  Kumpikin putosi tahoillaan kuukausia kestävään mustaan aukkoon, oman tai läheisen sairauden vuoksi. Upea uusi kirjailijatuttavuus ja hieno tarina elämän arvaamattomuudesta.

Guadalupe Nettel - Después del invierno
Anagrama 2014
Äänikirjan lukijat Marysol Cantú, Paco Valdovinos
_______________

Nettel sabe lo que se lleva entre manos y coloca pétalos y espinas en cada rosa. Pasiones, fobias, miedos hacen que como bolas de billar unos personajes choquen contra otros. De un chispazo, aparecen el cariño, el deseo, la pasión, el tedio o un pertinaz detestarse… Todo ello desarrollado con mucho talento. Con páginas que respiran y personajes que se levantan del papel así como los fantasmas que hay en ellos. Produce una inquietante y aterradora compañía leerla, casi como pasear un día de lluvia por un cementerio. (Carlos Zanón, El País).

Guadalupe Nettel (Ciudad de México, 1973) es autora de El huésped (finalista del Premio Herralde 2005) y sus posteriores y muy celebradas obras Pétalos y otras historias incómodas, El cuerpo en que nací y Después del invierno (Premio Herralde de Novela 2014), publicadas en Anagrama. También ha escrito El matrimonio de los peces rojos (Premio Internacional de Narrativa Breve Ribera del Duero). Ha sido traducida a deciocho lenguas. 

Tässä linkki yhteen hienoon kirjailijan haastatteluun, jossa hän kertoo mm. synnynnäisestä silmävammastaan. El cuerpo en que nací on autofiktiota kirjailijan värikkäästä lapsuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.