12. tammikuuta 2022

Richard Osman - Mies joka kuoli kahdesti


Richard Osmanin Torstain murhakerhon toinen osa on juuri ilmestynyt. Mies joka kuoli kahdesti vie lukijan taas Kentissä sijaitsevaan Cooper's Chaseen, joka on varakkaiden seniorikansalaisten asuinalue. Ensimmäisestä osasta tutut vanhukset - Elizabeth, Ibrahim, Ron ja Joyce - ratkovat nyt hyvin vaarallista tapausta, johon liittyy huumeita, alamaailman rahanpesua, kadonneita timantteja, jenkkimafiaa ja salaisen palvelun sisäistä kähmintää. Salaisen palvelun agenttina työuransa tehnyt Elizabeth saa viestin mieheltä, jonka kanssa hänellä on kahdenkymmenen vuoden yhteinen menneisyys sekä työ- että yksityiselämässä. Nyt mies on tehnyt kohtalokkaan virhearvion ja on hengenvaarassa.

Samanaikaisesti nuorella konstaapeli Donna de Freitasilla ja pomollaan Chris Hudsonilla on varjostettavanaan paikallinen huumediileri Connie eikä naisen varjostaminen suju ollenkaan mallikkaasti. Itseensä käpertynyt Ibrahim on päättänyt poistua tuulettumaan Cooper’s Chasesta, mutta tulee poikajoukon pahoin pahoinpitelemäksi. Henki ei mene, mutta ystävien tuki ja juonittelut ovat tarpeen Ibrahimin elämänilon palauttamiseksi ja pelon voittamiseksi. Ronin pojanpoika Kendrick tuo paljon iloa toipilaan elämään ja torstain murhakerholaiset keksivät oivan keinon, jolla saada pääpahoinpitelijä kiikkiin.

Kirjan parasta antia ovat herkulliset dialogit ystävysten kesken ja Osman syventää tässä hienosti heidän hahmojaan. Tuntuu hyvältä, että nämä yksinäiset, puolisonsa menettäneet vanhukset ovat löytäneet mielekästä tekemistä ja sydänystävät vanhoilla päivillään. Elizabethin aviomies Steven on liukumassa dementiaan, mutta hänellä on yhä kirkkaat hetkensä, jolloin vaimo tavoittaa miehensä ja jolloin Steven voi nauttia shakista puolalaisen Bogdanin kanssa. 78-vuotias Joyce neuloo ystävyysrannekkeita, kirjoittelee päiväkirjaansa hupaisia huomioitaan ja on perustanut Instagram-tilin käyttäjätunnuksella @joy69, mikä tietää valtavaa seuraaja- ja viestivirtaa! Joyce haluaa myös koiran, mistä kaikilla muilla on mielipiteensä!

Kuten jo mainitsin, tutkittava juttu on vaarallinen ja monimutkainen. Ruumiita kasautuu, mutta kylmäpäiset torstain murhakerholaiset vievät sitä tyynesti ratkaisuun, askel askeleelta. Alamaailman rötösten vakuutena käytetty 20 miljoonan punnan timanttipussi on kateissa. Mihin se on piilotettu? Löytyykö se ensinkään?

Nautin äänikirjasta ja dialogeista suuresti. Antti Saarilahden suomennos oli mainio ja Jukka Pitkänen lukijana tietysti loistava. Pikkuisen romantiikkaakin on ilmassa kahden parin osalta. Aivan kirjan lopussa on tarinan kruunaava hyvän mielen käänne, kuin kirsikka kakussa! Kolmatta osaa odotellessa.

Bloggaukseni Torstain murhakerhon ensimmäisestä osasta.
Kirjaluotsi on kuunnellut kirjan englanniksi ja kertoo englanninkielisen äänikirjan lisämateriaalista.

Richard Osman - Mies joka kuoli kahdesti
Alkuteos Man who died twice 2021
Suomentanut Antti Saarilahti
Otava 2022
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen

4 kommenttia:

 1. Tämän sarjan pariin odotan pääseväni, vaikkei ekaa osaa olekaan täysin kiitelty. Voisin viihtyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdettähän tämä on. Hurjaa menoa ratkaisuvaiheissa, mutta paljon hyvää!

   Poista
 2. Minä tykkäsin myös ensimmäisestä osasta. Toivottavasti tämä saapuu kirjastosta nopeasti. On se hyvä, että kirjastot pysyvät auki tässä korona-vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hienoa, että kirjastot ovat auki. Ja hienoa, että on kirjat ❤️

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.