21. tammikuuta 2020

Antti Rönkä - Jalat ilmassa


Antti Röngän teos Jalat ilmassa on tavattoman hieno esikoisteos. Kirjan omakohtaisuus sai lukemaan sitä sydän syrjällään eikä kirjaa voinut laskea käsistään, vaan se oli luettava liki yhdeltä istumalta. Koulukiusaamisella on pitkät, syvästi traumatisoivat jäljet. Aiheesta kertoi myös Édouard Louis esikoisteoksessaan Ei enää Eddy, mutta minua Röngän teos kosketti syvemmin. Näiden nuorten autofiktiokirjailijoiden elämässä on toki paljon eroja, mutta yhteistä on se, että kirjoittaminen ’pelasti’ Louisin, ja niin on varmasti myös lahjakkaan Röngän kohdalla.

Romaanissa Aaro on aloittanut opiskelut Jyväskylän yliopistossa. Hän uskoo, että elämä alkaa nyt, uudessa kaupungissa ja uusissa ympyröissä, mutta vuosien raju koulukiusaaminen on jättänyt jälkensä. Mikään ei ala eikä muutu helpommaksi. Hän on salannut kaiken tapahtuneen perheeltään häpeän vuoksi. Hänen sisäinen äänensä ilkkuu koko ajan, että hän on luuseri, mitätön eikä kuulu joukkoon, koskaan. Fuksikavereiden seurassa iskee paniikki: kädet vapisevat ja olo on epätodellinen. Jossain vaiheessa hän saa pamireseptin ja käyttää pillereitä kainalosauvoinaan. Rauhoittavien lääkkeiden avulla hän turruttaa itsensä pumpuliin ja rohkaistuu hieman, mutta vain hetkeksi. Epätoivo ja ahdistus ajavat hänet sekakäyttöön, maltilliseen aluksi kunnes ryöpsähtää yli.

Nuorena aikuisena Aaro yrittää kompensoida alemmuudentunteitaan merkkivaatteilla ja pukeutumalla äärimmäisen huolellisesti. Ulkonäön, geelitukan ja hienojen tuoksujen on määrä peittää sisäinen onttous ja luuserin paljastava haju. Hän peilaa itseään pakkomielteisesti näyteikkunoista ja pesee käsiäänkin usein. Miten onnistua tyttöjen kanssa, kun ei koskaan ole edes suudellut ketään? Rikkaan Julian kanssa seurusteluyritys epäonnistuu, mutta sitten Aaro rakastuu Suomenlinnan lautalla Iisaan, jolla myös on paha trauma menneisyydessään. Rönkä kirjoittaa koskettavasti hapuilevien seksiyritysten noloudet - kaikki ei käy yhtä upeasti kuin hollywoodelokuvissa.

Luin syvällä empatialla Aaron ensimmäisen opiskeluvuoden kujanjuoksusta ja hänen pettymyksistään ja kamppailuistaan. Elämän pitäisi muuttua ja alkaa nyt. Miksi mikään ei muutu, vaan kouluaikaiset tapahtumat vyöryvät takautumina mieleen? Aaron epätoivoinen sekoilu vie hänet sitten lopulta häpeän tuolle puolelle ja hän pystyy kertomaan kouluaikaisista tapahtumista autuaan tietämättömille vanhemmille, ja tuntuu kuin toipuminen ja eheytyminen alkaisivat. Hän uskoo vihdoin, että kelpaa. Hän uskoo vihdoin todeksi sen, kun Iisa ja vanhemmat sanovat rakastavansa häntä.

Jalat ilmassa on koskettava ja rohkea omakohtainen tarina koulukiusaamisen pitkistä jäljistä. Se kertoo taas kerran sen yleisen mallin: koulukiusattu vaikenee häpeästään. Uskon, että kirja lohduttaa muita koulukiusaamisen uhreja ja toivottavasti lisää lasten ja nuorten vanhempien sekä heidän kanssaan työskentelevien herkkyyttä nähdä. Ihailin suuresti nuoren esikoiskirjailija Röngän tapaa kuljettaa tarinaa ja hänen hiottuja lauseitaan, joissa kuultaa aitous, raikkaus ja kypsä tyylitaju.

Antti Rönkä - Jalat ilmassa
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus 2019
Kirjastosta
_______________

Kirjaluotsi, Tuijata, Rakkaudesta kirjoihin

Jalat ilmassa on riipaisevan rehellinen, omakohtainen kertomus siitä, miten kiusaaminen jättää kiusattuun arvet, jotka eivät parane koulun päätyttyä. Vahva kaunokirjallinen debyytti kuvaa viiltävän kirkkaasti, millaista on kantaa häpeän taakkaa, ja miten toisen ihmisen hyväksyvä katse voi keventää raskaita kantamuksia. - Kustantaja

Antti Rönkä (s. 1996) on kotoisin Vääksystä. Hän on opiskellut kirjallisuutta ja kasvatustieteitä Jyväskylän yliopistossa ja harrastanut yleisurheilua sekä pianon soittoa. Hän haaveilee asunnosta Helsingin keskustassa. 

12 kommenttia:

 1. Tämä kirja kosketti sydämestä. Kyyneleet vuotivat välillä runsaasti. Kiusaaminen on julmaa ja epäoikeudenmukaista. Lapset ja nuoret syrjäytyvät, kun heillä ei ole ystäviä. Yksikin hyvä ystävä on kultaakin kalliimpi.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosi koskettava, rehellinen ja avoin. Rohkeaa Röngältä - ja voi miten hienosti hän kirjoittaa <3

   Poista
 2. I love reading, I will see if it is in Spanish

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry to say, not in Spanish. This book is brand new, so far only in Finnish. Thank you for your comment.

   Poista
 3. Tämä on kyllä monella tapaa vaikuttava esikoisteos. Tämän pariksi kannattaa lukea Antti Röngän ja Petri Tammisen kirjeenvaihtokirja Silloin tällöin onnellinen. Se avaa hienolla tavalla tämän kirjan taustoja ja isän ja pojan välistä kommunikaatiokuilua, joka alkaa kuroutua kirjeenvaihdon edetessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Tiina, en muista milloin olisin näin vaikuttunut. Silloin tällöin onnellinen on tulossa pika puolin lukuun <3

   Poista
 4. Olin jo ajatellut lukea kirjan ja sinun arvostelusi jälkeen haluan palavasti lukea sen. Poika Antti Rönkä ja isä Petri Tamminen ovat olleet paljon julkisuudessa yhteisen kirjan Silloin tällöin onnellinen tiimoilta. Senkin kirjan voisi lukea, vaikka en ole oikein koskaan oppinut tykkäämään Petri Tammisen - vain minun mielestäni - kuivahkosta tyylistä. Kiusaamisesta ja häpeästä ei puhuta koskaan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion lukea myös tuon isä-poika -kirjan. Petri Tammisen Musta vyö vetosi minuun kaikessa noloudessaan.

   Poista
 5. Upea kirja! Minullakin isän ja pojan kirjeenvaihtokirja varauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan Marjatta, meni täysillä sieluun. Ehdottomasti kirjailijalupaus!

   Poista
 6. Tunnustan: Rakastan kipeiden kasvuvuosien kertomuksia, voin lukea näitä loputtomiin. Ja samalla huokaista helpoituksesta, että nuo kamalat vuodet omalta kohdaltani ovat kaukana menneisyydessä. Omassa työssäni kohtaan vanhempien miesten lisäksi myös nuoria miehiä ja nämä kirjat auttavat muistamaan kuin haavoittuvaisia olemme jokainen olleet nuorina ja kiihkeinä.

  Itkin kun luin tätä kirjaa. Loppupuolen sairaalakohtaus oli niin riipaiseva.

  Yksi parhaimmista kohtauksista oli sänkykohtaus opiskelukaverin kanssa. Ihanasti kirjailija kosti jälkikäteen prinsessalle. Tuli mieleen uusin Aupairit-kausi, jossa on mukana vastaavanlainen kaikensaanut prinsessa. Myös uudenvuodenkohtaus oli hieno.

  Olisi kiva keskustella enemmänkin siitä, millaisia tuntemuksia muissa lukijoissa herättää epävarmuudesta lukeminen. Mietin myös sitä, että mitä jos kirjailijaa ei olisikaan siunattu ulkonäöllä, olisiko hän koskaan tullut nähdyksi? Tämän sanoessani tunnen itseni toisaalta tekopyhäksi, sillä olenhan itsekin ulkonäkökeskeinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli upea kirja. En enää muista kirjan kuvauksia tarkkaan, sanamuotoja tms., vain sen että vaikutuin. Itse en ole koulukiusattu, joten en voi mitenkään ymmärtää sen jättämiä traumoja ja syviä haavoja. Toivon, että Antti pystyy jättämään nuo ajat taakseen ja eheytymään. Totta, hyvännäköinenkin hän on :)) Mukavaa kesää sinulle Tiuku.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.