8. tammikuuta 2020

Marjo Pajunen - Jonkinlainen kotiinpaluu


Marjo Pajusen kivasti taskukokoinen Jonkinlainen kotiinpaluu sisältää yhdeksän novellia. Kirjailijan kuvataiteilijasiskon maalaama kaunis kansi kuvittaa novellia Sadekausi, joka kertoo kahdesta kaarnalaivojaan uittavasta ystävyksestä Antonista ja Kaaposta sekä näiden pienten poikien hurmaavasta mielikuvituksesta. Myös kaksi muuta novellia kiertyy samojen poikien ympärille. Niissä he ovat jo aikuistuneet ja kolmikymppisiä: Anton istuu konkurssiin menneen levykauppansa raunioilla, mutta huoleton Kaapo toteuttaa edelleen maailmanvalloitusunelmaansa ja kiipeilee tuota pikaa Mount Everestillä.

Pidin kovasti tästä pienestä novellikokoelmasta. Pajusen kieli on kirkasta ja aiheet monipuolisia; ennen kaikkea ne peilaavat hienosti nykyaikaa. Teksti soljuu rauhallisesti, novellit alkavat tarttuvasti ja tarjoavat myös yllätyksiä lukijalle. Niminovelli Jonkinlainen kotiinpaluu kertoo ranskalaismiehensä Hugon jättäneestä Katariinasta, joka palaa lapsuuskotiinsa Pohjanmaalle. Mutta ei sielläkään ole hyvä: suurkaupungin vilskeeseen tottunut nainen tylsistyy pian kylän ja pienen koulun opetusympyröissä. Novellin tärkeäksi tähdeksi nousee Hugon sininen Renault, jolla Katariina toi muuttokuormansa Suomeen. Elojuhlissa seuraa lukijaa riemastuttava käänne, joka ei Katariinaa itseään kylläkään hymyilytä tippaakaan.

Novelli Vapaustaistelu oli myös kovasti mieleeni. Kolmikymppinen työttömäksi itsensä irtisanonut Kalle on lirissä työvoimatoimiston puuhakkaan virkailijan Tarja Kokon kanssa, joka yrittää työllistää 'vapaudestaan' kiinnipitävää nuorta miestä. Lirissä Kalle on myös pyykkivuorensa kanssa, sillä pesukone on sanonut sopimuksensa irti. Saman portaan kasikymppinen Helmi-mummeli tarjoaa ystävällisesti kotinsa Kallelle pyykkituvaksi ja teekupposten äärellä Helmin tarinoita sisällissodasta kuunneltuaan nuoren miehen mieli muuttuu.

Varsin naseva ja hupaisa oli myös Yksinkertainen koreografia, jossa sukelletaan kuntosalien ja fitness-bisneksen maailmoihin. Novellin päähenkilö on jumppaohjaaja, jolla on täydellinen X-vartalo - miinuspuolena tosin se, että kolmikymppisenä hän alkaa olla alalle liian vanha. Tästä huolimatta määrätietoinen personal traineri Paula Pollari aikoo leipoa hänestä bikini fitness -tähden. Homma ei mene aivan putkeen, tapahtuu haaveri, josta iltapäivälehdet otsikoivat 34-vuotias nainen vältti täpärästi jäälohkarekuoleman. Ja jos et tiedä, mitä ginga tarkoittaa, selviää tästä novellista!

Mainio tarina oli myös Harry Wirtanen vaihtaa duuriin. Eläkeikää lähestyvä Harry on jazzmuusikko, joka saatuaan syöpädiagnoosin lähtee bändeineen jäähyväiskiertueelle. Viimeisellä kiertueella Harry soittaa paremmin kuin ikinä ennen, koska mitään paineita eikä stressiä ole. Kiertue on jättimenestys. Kuoleeko Harry, jääkö kiertue viimeiseksi, vai miten tässä käy, selviää novellista!

Kaiken kaikkiaan oikein pirtsakka novellikokoelma, josta nautin ja jonka parissa viihdyin. Yllättäviä käänteitä, mustaa huumoria sekä monipuolisia tarinoita, jotka käsittelevät pääosin nykymaailman arkisia ilmiöitä, poikkeuksena entisaikojen sadunomaisesta legendaperinteestä ammentava tarina muinaisesta Bodon kylästä.

Marjo Pajunen - Jonkinlainen kotiinpaluu
Kansi Mervi Pajunen
Boheemipokkarit 2019
Kustantajalta
_______________
Kirjailijan haastattelu / Länsiväylä
Boheemipokkarit, nettisivu / Pajusen teokset: Jonkinlainen kotiinpaluu (2019), Todellista matematiikkaa (2017), Tiikerin sulamisaika (2015), Keltainen hammasharjasyndrooma (2013)

4 kommenttia:

  1. Laitetaanpa nimi mieleen.
    Otsikosta ajattelin, ettei se vain olisi enne omalle tulevalle kotiinpaluulle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehei Kirsti :)) Tämä on kiva. Kannattaa toivoa kirjastoon hankittavaksi, jos ei löydy entuudestaan.

      Poista
  2. Täällä myös kirjoitetaan nimi kirjastokäynnin listaan. On välillä kiva lukea nykyajasta Suomessa. Monet lukemani romaanit eivät sitä käsittele vaan aivan muita teemoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin realistinen nykyaika, vaikka vähän vinosti katsellen oli tämän juju. Bodon kylän legenda puri minuun vähemmän. Varmasti pitäisit näistä novelleista Marja, pyydä kirjastoasi tilaamaan, jos ei löydy. Boheemipokkarit on pieni kustantamo.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.