12. tammikuuta 2020

Muhaned Durubi - Ruosteisia luonnoksia #runosunnuntai


Kukaan ei kuuntele
tämä maailma saattaa olla
silkkaa huhua

Bagdadissa vuonna 1979 syntynyt kuvataiteilija ja runoilija Muhaned Durubi on asunut Suomessa muutaman vuoden. Hänen taidettaan on ollut esillä useissa näyttelyissä meillä ja Ruotsissa ja runoja on julkaistu antologioissa ja lehdissä. Ruosteisia luonnoksia Jumalan muistivihosta on hänen esikoisteoksensa. Teos on kauttaaltaan kolmikielinen: alunperin arabiaksi kirjoitetut erittäin lyhyet, aforismin tyyliset runot on käännetty englanniksi ja suomeksi.

Kirjan esipuheessa sanotaan, että Durubin esikuvia ovat sodanvastaiset Picasson Guernica ja Francisco de Goyan mustat maalaukset. Olen nämä häkellyttävät ja vaikuttavat työt nähnyt Madridissa Reina Sofiassa ja Pradossa. Durubin tummasävyiset, työläällä raapetekniikalla tehdyt työt kuvaavat vaikuttavasti sodan kauhuja ja pakolaisuuden epätoivoa. Monissa mustavalkoisissa töissä ja runosäkeissä ovat läsnä meri ja pakolaisten kohtalo merellä; nämä runot puhuttelivat minua ehkä syvimmin. Monesti Durubi puhuu myös runoilijan yksinäisyydestä ja kirjoittamisen tuskasta.

Kirja on kooltaan vaaka A5. Mustavalkoisia runoaukeamia, joissa teksti ja kuva keskustelevat keskenään on laskujeni mukaan 55 - eli valtava määrä töitä. Teoksen keskellä on lisäksi kannen tapaan punamustia töitä, joiden yhteydessä ei ole runoja. Teoksessa ei mainita taideteosten alkuperäistä kokoa, mutta painojälki on hyvää, ja pienessäkin koossa työt puhuttelevat - Ruosteisia luonnoksia on hieno Durubin graafisen taiteen käyntikortti. Kaikki säkeet eivät minua puhutelleet, mutta kuvat sitä vastoin vahvasti. Omasta tuskastaan puhuessaan runoilija on usein kääntynyt kuvasta pois ulkopuolisena.

Tämä poikkitaiteellinen teos on kiinnostava runouden ja taiteen vuoropuhelu. Hyvin synkkä, hyvin dramaattinen ja Durubin toiveen mukaan myös häiritsevä:


Tämän kirjan tarkoitus on sekä häiritä meitä että palauttaa mieliimme se, 
että taide muistuttaa meitä yhteisestä ihmisyydestämme. - Durubi


Merenpohja 
ulvoo 
pakolaispainajaisia 

Rauhaani  
häiritsevät
hukkuneiden kasvot
...

Maahanmuuttajien
laivanhylyt
eivät tunnista rannikon aakkosia

Ainoastaan
meri
voi majoittaa kaikki


Epätoivo 
ei koskaan ikäänny
*
Ehkä minun pitäisi ystävystyä
pakolaisuuteni kanssa
*
Minä olen usein kokenut
että enkelit
eivät koskaan saavu

Muhaned Durubi - Ruosteisia luonnoksia Jumalan muistivihosta
Käännökset Kalle Niinikangas, Sampsa Peltonen & Andy Willoughby
Graafinen suunnittelu Katri Niinikangas
Enostone 2019
Kirjastosta
_______________

Muhaned Durubi (s, 1979 Bagdadissa, Irakissa) on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja runoilija, joka on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut itsensä suomalaiseen taidekenttään. Durubin teoksia on ollut esillä Suomessa ja Pohjoismaissa useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Durubin runoja on aiemmin julkaistu antologioissa ja lehdissä. Ruosteisia luonnoksia on Durubin esikoisteos. - Enostone

4 kommenttia:

 1. Kiitos Riitta ja rentoa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos arvostelusta. Kuvien kannalta mielenkiintoinen kirja, mutta runot eivät puhutelleet, koska pidän runoista, joissa on paljon metaforeja. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konseptina tämä on kiinnostava ja erikoinen, ei tule vastaavaa mieleen. Töitä on paljon ja ne ovat dramaattisia. Ne puhuttelivat minuakin enemmän kuin lyhyet aforistiset säkeet.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.