13. maaliskuuta 2017

Lenita Airisto - Elämäni ja isänmaani


Tämä kirja on Suomen historiaa niin kuin olen sen kokenut.
Se on elämäkertani niin kuin olen elämäni elänyt.

Lenita Airisto on näyttävä ja näkyvä nainen. Hän on edistänyt suomalaista muotia, designia ja vientiä isosti ja näyttävästi. Airiston elämäkerta on samoilla linjoilla, ei mikään pieni ja varovainen kuiskaus, vaan iso ja upea kuin Voguen triplapainos; 400 sivua ja yli 1200 valokuvaa kertovat tarinaansa loistaen laadukkaalla päällystetyllä paperilla. Elämäni ja isänmaani kattaa kaikki Suomen itsenäisyyden 100 vuotta, joista Airisto itse on elänyt hyvän siivun - ja täydesti. Tämä nainen on aina synnyttänyt lööppejä, niin nytkin. Lööpit näyttävät kirkuvan Airiston miesjuttuja, mutta minä en puhu nyt niistä vaan muusta.


Lapsuus sotavuosina ja sotaveteraanien kunnioitus
Kirjaa lukiessani huomasin, että itseasiassa tiesin hyvin vähän tästä naisesta, koko kansan Lenitasta. Airisto kuvaa lämmöllä yritteliäitä vanhempiaan ja heidän jättämäänsä henkistä perintöä. En tiennyt että hänen isällään oli saksalaiset sukujuuret. Niinpä natsiaika säväytti lukiessani Airiston tädin kokemista vaikeuksista 30-luvun Saksassa, jolloin ei-arjalaisia boikotoitiin natsiaatteen noustessa. Emmekä me sodan jälkeen syntyneet voi millään ymmärtää, miltä tuntuu herätä ilmahälytyssireeniin tai viettää yönsä pimeissä pommisuojissa.

Kirjassa tulee useinkin esiin se kunnioitus, jota Airisto tuntee sotaveteraaneja ja lottia kohtaan. Heidän taisteluaan ja suomalaisten yhtenäistä rintamaa saamme kiittää vapaudestamme ja tämän päivän vauraudestamme. Tuo sukupolvi uhrasi, me nuoremmat voimme nauttia ja paistatella. Airisto ottaa esiin myös 70-luvun stalinistiset sotaveteraanien vähättelyt ja halveksunnat, mutta onneksi niiden vähäisten jäljellä olevien veteraanien arvostus on palautettu.

Sotainvalidien veljesliiton Suomen Neito 1954
Tuo kruunaus oli alku Airiston huikealle uralle. Jo pitkällä Miss Universum -matkallaan Yhdysvaltoihin hän solmi hienoja ja hyödyllisiä kontakteja. Tämän nuoren naisen pää ei ollut höttöä ja haihattelevia pilvilinnoja täynnä, vaan hän osoitti älykkyyttä, tehtävälleen omistautumista ja skarppiutta jo tuolloin. Airisto opiskeli useita kieliä, kauppatieteitä ja tv-journalistiikkaa päässään kristallinkirkkaasti pärjääminen ja itsenäisen naisen elämä.


Suomi-imagon kohentamista ja vienninedistämistä
Noina kylmän sodan ja finlandisierungin aikoina viennin edistäminen oli myös Suomi-imagon kirkastamista. Airiston lukuisat ympäri maailmaa ulottuneet muoti- ja vienninedistämiskiertueet olivat värikkäitä ja näyttäviä uutiskynnyksen kevyesti ylittäviä spektaakkeleita, joissa alan parhaat valaistusekspertit, valokuvaajat ja mallit panivat parastaan suomalaisten tuotteiden hyväksi. Lenita Showt ja Success Story Finlandit kertoivat tarinaa Suomesta luovana, itsenäisenä ja luotettavana kauppakumppanina. Tästä kaikesta oli kiinnostavaa lukea.  Miten valtavia taloudellisia riskejä, miten valtava työmäärä!

Tosin noista vuosikymmenistä ja tapahtumista lukiessa tulee myös surullinen olo. Mihin katosi mm. loistava suomalainen vaateteollisuus satoine työpaikkoineen, mihin katosivat Suomen trikoo ja suomalaisen designin kansainvälinen loisto ja glamour? Globalisaation muutosmyrskyt ovat olleet rajuja, mutta hienoa on, että kaikki tuon ajan vientiponnistukset on nyt dokumentoitu historiaan.



Edelläkävijyyttä naisena miesten maailmassa
Airiston yritteliäisyys ja suorapuheisuus ovat aina nostattaneet lööppejä - ja herättäneet kateutta. Markkinoinnin ammattilaisena hän on tiedostanut uutiskynnyksen ylittämisen tärkeyden: jos kukaan ei huomaa, kukaan ei myöskään puhu. Me muistamme mm. hänen puheensa vientimiestemme huonosta pukeutumisesta ja uusimman tokaisun Tavis on luuseri! Airiston menestys on saanut monet hyvissä asemissa istuvat miehet heittämään hiekkaa hänen rattaisiinsa. Mutta rehellisyys ja toiminnan läpinäkyvyys ovat pelastaneet aina, niin vientiponnistuksissa kuin tv-työssä.

Tietokirjoja aitiopaikalta
Kirjan loppuosassa Airisto puhuu muutosmyrskystä ja globalisaatiosta. Hän on itse elämässään ja yritystoiminnassaan osannut muuttaa kameleonttimaisesti kurssia. Kun yksi tie on kuljettu loppuun, on ollut aika astua uusille urille. 2000-luvulla Airisto on kirjoittanut useita tietokirjoja mm.: Eläköön 100 vuotta!: ikävallankumous vai suuri utopia?, Naarasenergia: hyöty ja uhka, Jatkoaika: molto vivace, Voitontahto: avain suomalaisten menestymiseen, Rautarouva; Teräsmies: globaalilla markkinapaikalla, Menestys!: uusia näkemyksiä ja selkeitä virikkeitä 2000-luvun businessihmiselle...


Lenita on itse Success Story. Nykyisessä tilanteessa Suomi tarvitsisi
muutamankin hänenlaisensa, jotka tekisivät uudestaan maastamme globalisaation paineissa
Success Story Finlandin!
Lenita Airisto on poikkeuksellinen ilmiö Suomessa. Hän on värikäs ja nuorekas, kaunis ja näyttävästi pukeutuva, hän kääntää päät missä vain liikkuu. Airisto on älykäs ja säkenöivä, hänen terävä kielensä sivaltaa. Hän on menestynyt urallaan. Kaikki tämä herättää meissä harmaissa suomalaisissa ennakkoluuloja, kateutta ja puheita pinnallisuudesta. Mutta onko Airisto lannistunut vähättelevistä puheista? Ei suinkaan. Hän on aina porskuttanut eteenpäin omana itsenään itse valitsemallaan tiellä. Ei voi kuin ihailla ja nostaa hattua.

Elämäni ja isänmaani kertoo itsenäisen Suomen taipaleesta sekä Lenita Airiston hämmästyttävän elämän käännekohdista, valinnoista ja ihmisistä. Kirja on omistettu Suomen puolustusvoimille sekä talvi- ja jatkosodan rintamamiehille ja -naisille, lotille. Kirja on upea ja värikäs katsaus satavuotiaan Suomen lähihistoriaan, teollisuutemme ja designimme menneeseen gloriaan ja yhden päättäväisen naisen kiehtovaan elämään. 


Lenita Airisto on vieraana keskiviikkona 15.3. Baba Lybeckin Kirja vieköön! -illassa Savoyssa. Tuskin maltan odottaa.


Lenita Airisto
Elämäni ja isänmaani
Bazar 2017
*****
Arvostelukappale - kiitokseni kustantajalle

8 kommenttia:

 1. Hieno esitys Lenitan kirjasta, Lenitaa olen pitänyt välillä vähän hömppänä, mutta älykkäällä ja hauskalla tavalla. Mikään fani en ole, mutta kirjan voisi lukea, kiitos esittelysi Riitta 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Irja. Minusta tämä oli hieno kokonaisuus, sopivassa suhteessa Lenitan privaattielämää ja historiaa. Onhan hän nainen joka on saanut paljon aikaan!

   Poista
 2. Ostin samaisen kirjan äidilleni synttärilahjaksi. Äiti on arvostanut Lenitaa varmaan koko ikänsä. Itse en ole seurannut Lenitan elämää kovin tarkkaan, mutta kuten sanoit, hän on nainen, joka on saanut paljon aikaan ja aloittanut sellaisella aikakaudella, jolloin naisten asema ei ollut näin hyvä kuin se on nyt. ..ja uskaltanut olla oma itsensä.

  Kirjan ulkoasu on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tutustumisen arvoinen kirja. Loistavaa lähihistoriaa mm. television ja suomalaisen yritystoiminnan kannalta.

   Poista
 3. Kyllä, Lenita on poikkeuksellinen ilmiö Suomessa. Mutta puolisoni kiinnitti huomioni siihen, ettei hänellä sittenkään ole saksalaisia sukujuuria -- tämä on ihan konstruoitu identiteetti ja sinänsä mielenkiintoinen. Oman blogipostaukseni perusteella Kaisa Kyläkoski selvitti tätä tarkemmin: http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2017/03/lenita-airiston-saksalainen-suku.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Onpa mielenkiintoinen tieto, kävin lukemassa. Olisipa mielenkiintoista tietää mikä syy on tähän ajanut!

   Appeni vaihtoi sukunimensä Bröcker suomalaiseen, tosin vasta sotien jälkeen. Hän uskoi koko ikänsä sukunsa polveutuvan Saksasta, mutta tutkiessani juuret veivät Yli-Härmään.

   Poista
 4. mahtava nainen.isolla N:llä ihailen suuresti häntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! Lenita on tehnyt valtavasti suomalaisten yritysten eteen. Mutta toki ärsyttää joitain. Minusta hän esiintyi loistavasti ja skarpisti keväällä jossain tv-ohjelmassa. Ihailen myös.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.