19. maaliskuuta 2017

John Gillard - Luovan kirjoittajan työkirja


Myytävänä: vauvan kengät, ei käytetty kertaakaan. *

Tämäpä oli mainio löytö, josta kiitän lämpimästi Ullaa. Kirjassa on mukana 20 tunnettua kirjailijaa, joista kaksi on suomalaista: Katja Kettu ja Anja Snellman. Luovan kirjoittajan työkirjassa analysoidaan kunkin kirjailijan tyyliä, listataan heidän tärkein teoksensa ja asemoidaan ao. kirjailija kirjallisuuden kenttään. Kaiken tämän varsin mielenkiintoisen lisäksi annetaan 70 luovan kirjoittamisen harjoitusta kunkin kirjailijan tyylin erikoispiirteitä mukaellen.

Kirja antaa varmasti erityisen paljon kirjoittamista harrastavalle, mutta mielestäni myös 'vain' lukijalle. Uskon että haasteellisia, esim. maagiseen realismiin ja surrealismiin lukeutuvia kirjailijoita jatkossa lukiessa tulen kokemaan uudenlaisia ahaa-elämyksiä.

Minna Canthin päivän kunniaksi aloitan näillä kahdella suomalaisella naiskirjailijalla. Katja Kettua Gillard luonnehtii näin: tyyli maaginen realismi ja tajunnanvirta; keskeinen teos Kätilö 2011. Harjoituksissa kehotetaan kokeilemaan epäluotettavaa kertojaa, tutkailemaan syyllisyyttä ja kehittelemään esineiden muistin kertomaa. Itse olen blogannut Yöperhosesta ja Kätilöstä.

Anja Snellmanin tyyli on Gillardin mukaan omaelämäkerrallisuus, aikalais- ja sukupolviromaanit sekä runot; keskeinen teos Sonja O. kävi täällä 1981. Harjoituksessa pyydetään tutkimaan lauman kaipuuta ja kammoa, tekemään omalle tekstille taustatyötä sekä tutkimaan henkilöhahmoja tavanomaisten ja yllättävien piirteiden valossa. Itse olen lukenut blogiaikana vain Syysprinssin.

Kirjassa on em. suomalaisten kirjailijoiden lisäksi James Joyce, Virginia Woolf, Franz Kafka, William Faulkner, Ernest Hemingway, Vladimir Nabokov, William S. Burroughs, Iris Murdoch, Gabriel García Marquez, Douglas Coupland, Haruki Murakami, Margaret Atwood, Peter Carey, J. M. Coetzee, Georges Perec, Patrick Süskind, Kurt Vonnegut ja Stephen King.

Näistä kirjailijoista monet ovat tuttuja, mutta eivät suinkaan kaikki. Haruki Murakami on itselleni tutuin, sillä olen lukenut hänen tuotannostaan 9 teosta. Murakamia Gillard luonnehtii näin: tyyli maaginen realismi ja surrealismi; keskeinen teos Kafka rannalla 2002. Kirjassa ruoditaan teosta Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (en ole lukenut) viitaten kirjailijan hyvin kurinalaiseen elämään. Murakami-harjoituksissa pyydetään keksimään hätkähdyttäviä metaforia, onomatopoeettisia ilmauksia, käyttämään elotonta kertojaa sekä kuvaamaan yliluonnollista arkiseen tyyliin. Mielenkiintoista eikö totta!

Douglas Coupland  on itselleni tuntematon kirjailija, mutta kiinnostus heräsi. Hänen tyylinsä on Gillardin mukaan populaarikulttuuri ja postmodernismi; keskeinen teos Generation X 1991. Harjoituksissa tämän kirjailijan kohdalla kehotetaan uppoutumaan tajunnanvirtaan, kehittämään tarina sanomalehdestä löydettyjen sanojen sekä kadonneitten merkitysten ympärille ja myös keksimään ja kuvittelemaan Couplandin maapalloleipä. En avaa enempää sitä, mitä maapalloleipä tarkoittaa, se löytyy kirjasta.

Nobelisti J. M. Coetzeesta Gillard tuumii näin: tyyli kaunokirjalliset muistelmat ja postmodernismi; keskeinen teos Häpeäpaalu 1999. Coetzeen kohdalla mielenkiintoisin harjoitus on Painotukset kohdalleen. Eli on tutkittava saisiko lauseista koskettavampia ja ilmaisuvoimaisempia. Tästä on kirjassa pari mielenkiintoista esimerkkiä, joista otan toisen. Onhan tuossa ero kuin yöllä ja päivällä!

VakioilmausHeidän yhdessä ja erikseen olemisen tapansa koostuu vitseistä, salaisuuksista ja rikoskumppanuudesta; katse sinne, sana tänne.

CoetzeeKoiruuksia, salaisuuksia, rikoskumppanuuksia; silmäys sinne, sana tänne: se on heidän tapansa olla yhdessä, olla erillään. - Elizabeth Costello 2003

Kirjan 70 harjoituksessa pyydetään lisäksi mm. tiivistämään sanottavansa tiivistämisen mestarin Hemingwayn tapaan kuuteen sanaan; harjoittelemaan sisäisiä monologeja Joycen tyyliin; etsimään pieniä päivittäisiä ihmeitä kuten Woolf; löytämään hätkähdyttäviä aloituksia kuten Kafka; kiinnittämään huomiota tahtiin eli lyhyiden ja pitkien lauseitten vuorotteluun; kokeilemaan sanaleikkejä kuten Nabokov... Ja paljon muuta mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää!

Minusta tämä on loistava kirjailijoiden tyylejä avaava kirja, vaikka ei itse kirjoittaisikaan. Jokaiselle tekee hyvää revitellä mielikuvituksensa kanssa, etsiä uusia epätavallisia ajatuspolkuja ja antaa aivosoluilleen töitä! Varmasti tulen lukemaan kirjassa analysoituja kirjailijoita jatkossa toisin silmin ja kiinnittämään enemmän huomiota heidän tyyliinsä ja tapaansa sanoa. Pidin kovasti!

* Hemingwayn nerokas kuuden sanan lause!


John Gillard
Creative Writer's Notebook. 20 Great Authors & 70 Writing Excersises 2015
Luovan kirjoittajan työkirja. 20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta
Suomentanut Ulpu Strellman
Suomalaisten kirjailijoiden osuudet Jani Saxell
Art House 2017
*****
Arvostelukappale - Kiitokseni kustantajalle

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tuo Katja Ketun kehoitus tarkkailla epäluotettavaa kertojaa. Olen asiaa pohtinut joskus ennenkin ja on jännää ajatella, että kertoja voisi olla epärehellinen ja kertoa toisin, kuin on tapahtunut tai on. Jännittävää! Eikä helposti havaitse asiaa, sitä pitää luonnollisena, että kertoja kertoo, kuten on.
    Pitäisi joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa valaistaan lisää tämän mahdollisesti epäluotettavan kertojan motiiveja / syitä hänen vääristelyilleen ym. Tässä ei tietystikään voi ruotia syvällisesti. Luulisin että sinulle olisi iloa tästä kirjasta Uuna ja sen tehtävistäkin. Eiköhän kirjastosta löydy. Minusta tämä oli oikein ilahduttava, vaikka itse en juuri kirjoittelekaan!

      Poista
  2. Olen ollut aiemminkin kiinnostunut tästä kirjasta, mutta sinun postauksesi nosti innostuksen huippuunsa! Pakko lukea! Kiinnostavia esimerkkejä ja harjoituksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos innostuit! Itsekin aion kokeilla mihin oma mielikuvitus näissä harjoituksissa riittää.

      Poista
  3. Minustakin kirja on mainio, ja ihan alaotsikonsa oloinen: sormiharjoitteluapu. Saa rutiinia kirjoittamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli, oli! Oikeinkin mielikuvitusta kutkuttava!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.