4. maaliskuuta 2017

Almudena Solana - Efectos secundarios


Almudena Solana on madridilainen kirjailija, jota ei ole suomennettu. Lähtökohta tähän romaaniin Efectos secundarios - Sivuvaikutuksia on mielenkiintoinen. Hän väittää, että 10 eniten myytyä lääkettä ovat kuin läpileikkaus yhteiskunnasta. Se mitä lääkkeitä syömme, kertoo millaisia olemme. En tiedä mistä listasta Solana on nämä lääkkeet napannut, sillä mukana ei ole happosalpaajia ja statiineja, jotka näyttävät keikkuvan listan kärkipäässä. Lääkkeitten kauppanimet ovat Espanjassa toiset kuin Suomessa. Vain muutama oli tuttu: Ventolin, Voltaren sekä Paracetamol. Mukana on niiden lisäksi pari kipulääkettä, silmien kosteustipat, antibiootti, pari bentsodiatsepiinia sekä veritulppia ehkäisevä lääke.

Solana nimeää romaaninsa henkilöt näitten 10 lääkkeen mukaan. Hän kutoo myös mutkikkaan  ja taidokkaankin verkon, jossa näiden lääketyyppien elämät sivuavat toisiaan. Juonen kulkua ohjaa poliisi S (veritulpan estolääke, Sintrom), joka on valtavan innosunut lääkkeitten ihmisiä kuvaavista ominaisuuksista. Poliisilla on sisko V (silmätipat, Viscofresh) ja vanhusten palvelutalossa asuva äiti P (Paracetamol). Isänsä henkilöllisyyttä poliisi ei tiedä.

Palvelutalon johtaja O (rauhoittava Orfidal) on stressaantunut, samoin kuin lääkäri L (rauhoittava Lexatin). Palvelutalossa käy esiintymässä saksofonisti V (ventolin), joka onnettomuudekseen sairastaa astmaa. Palvelutalon asukkaana on myös ikääntynyt entinen suosittu ja turhamainen filmitähti Tom eli herra V, joka on koukussa antiage-käsivoiteeseen ja Voltaren-geeliin.

Aikamoinen soppa siis, lääkkeitä riittää. Idea on hauska ja kiinnostava, mutta toteutus ei aivan vastannut odotuksia. Lääketieteellisten syiden vuoksi toki tarvitaan lääkkeitä, mutta Solana olisi mielestäni voinut syventyä enemmän esim. bentsodiatsepiinien addiktoivaan luonteeseen, lääkekoukkuun. Jonkun verran henkilöt toki käyttivät lääkkeitään kainalosauvoina, sillä pilleri napattiin hetimmiten pienenkin kivun tai ahdistuksen tuntuessa.

Eniten minua miellytti poliisin siskon puheenvuoro. Todella reipas ja sarkastinen ääni tällä sairaalloisen lihavalla Barajasin lähtöselvityksessä Madridissa työskentelevällä lentoemännällä. Vanhuuden ja Alzheimer-potilaan kuvaus oli myös koskettavaa. Aikoinaan töykeän elokuvanäyttelijä herra Voltarenin kaltoin kohtelema nainen sai yllättävän kostonsa, poliisi sai selville isänsä nimen ja sai yhteyden siskoonsa, muutama muukin löysi sielunkumppaninsa. Sen pituinen se.

Liitän tämän Frau, Signora & Bibi -haasteeseen. Hdcanis / Hyönteisdokumentti luki Solanalta englanniksi käännetyn El curriculum vitae de Aurora Ortiz.

Almudena Solana
Efectos secundarios (Sivuvaikutuksia)
Planeta 2013
Saatavissa vain espanjaksi
**
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.